broken clouds
18°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: За европску безбедност значајна позиција Србије

11.05.2018. 10:48 10:50
Пише:
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је за укупну еврпоску безбедност посебно значајна позиција Србије у унапређењу регионалне стабилности и њен допринос који даје регионалној сарадњи.

Дачић је на панелу "Европска безбедбост - однос НАТО-а, ЕУ и Русије" у оквиру конференције "Идејом ЕУ до мира и развоја" казао да Србија иницира теме за будућност које су од интереса за целину региону, како би био што атрактивнији за улагања и повећање трговинске размене.

"Питање повезивања треба да надвлада питања раздвајања и изолованости, која актере удаљава једне о других и онемогућава да се продуби разумевање и изгради поверење", рекао је министар спољних послова. 

Дачић сматра да је нормализација односа између НАТО и ЕУ са једне стране и Русије са друге стране важна, јер представља предуслов за стабилност, као и за економски и сваки други напредак у Европи и свету. 

Према његовим речима, Србија жели да са свим моћним факторима светске политике развија односе, тиме чинећи сопствену безбедност одрживом, али, истовремено, да тиме доприноси очувању мира и безбедности у региону Западног Балкана, као свом непосредном окружењу.

Дачић је подсетио да Србија спроводи политику војне неутралности и да нема намеру да постане члан постојећих војних савеза.

На тим основама, како каже, сарађује са НАТО-ом као партнерска држава кроз Програм Партнерство за мир и додаје да војна неутралност није препрека за развој партнерске сарадње у интересу јачања глобалне, а посебно регионалне безбедности. 

С друге стране, Србија остварује транспарентну сарадњу и са Руском Федерацијом, која није на штету сарадње са Алијансом и обратно, нити је сметња остварењу нашег стратешког спољнополитичког циља - уласка у ЕУ, додао је министар.

"Верујем да су добри односи Русије и НАТО-а кључни за мир и безбедност у свету и за успешно супротстављање глобалним изазовима и претњама, као што су тероризам, екстремизам, радикализам и сви други облици савремених безбедносних изазова", рекао је Дачић.

Он је указао да је питање Косова и Метохије за Србију од кључног значаја за регионалну безбедност, али и безбедност на ширем европском простору, те навео да је ситуација на тој територији највећи политички безбедносни изазов.

Неприхватљиви једнострани акти и неспоровођење договореног из Бриселског споразума наноси, указује Дачић, велику штету дијалогу Београда и Приштине.

"Србија жели да се компромисом пронађе решење за питање српско-албанских односа, истовремено показујући пуну спремност да води статусно неутрални дијалог Београда и Приштине ради решавања конкретних питања од интереса за грађане који живе у Покрајини", рекао је Дачић.

Навео је да је управо такво постављање Србије још једна потврда колико улажемо да се очува регионални мир и стабилност и избегну сукоби. 

"Србија је постала значајан фактор - изворник безбедности и стабилности на Западном Балкану и поуздан партнер свима који желе партнерски однос. 

Такво наше опредељење је принципијелно, на његовој реализацији континуирано радимо, али истовремено очекујемо да и друге стране покажу такав приступ", констатовао је Дачић.

Нећемо дозволити да Хрватска негира злочине

Нећемо никада дозволити да Хрватска негира злочине из Другог светског рата и релативизује злочине, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. 

Дачић је нагласио да су се Србија и Хрватска пре више година договориле да крену у дијалог о отвореним питањима и да се та питања решавају, да су она прослости и да се иде даље. 

Додаје да је "антисрпство постало основ политике у Загребу" и да су "варнице" стигле прво од премијера Хрватске Андреа Пленковића.

Дачић је навео да је само рекао истину да су Немци у Загребу на почетку Другог светског рата дочекани цвећем, а да их у Београду их нико није дочекао, као и да је у Београду два дана након потписивања срушено приступање Тројном пакту, а да је Хрватска остала у Тројном пакту до краја рата.

"Не нападам Хрвате, ја сам против усташа. Исто тако не дозвољавам у Србији..., ја сам скинуо слику Недића из Немањине улице зато што сматрам да је он колаборациониста јер га је Хитлер поставио", казао је шеф српске дипломатије.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Пленковић: Нисам се чуо с Брнабић, Дачић не зна историју

Пленковић: Нисам се чуо с Брнабић, Дачић не зна историју

05.05.2018. 18:27 18:27