Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Za evropsku bezbednost značajna pozicija Srbije

11.05.2018. 10:48 10:50
Piše:
Foto: Tanjug

BEOGRAD: Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za ukupnu evrposku bezbednost posebno značajna pozicija Srbije u unapređenju regionalne stabilnosti i njen doprinos koji daje regionalnoj saradnji.

Dačić je na panelu "Evropska bezbedbost - odnos NATO-a, EU i Rusije" u okviru konferencije "Idejom EU do mira i razvoja" kazao da Srbija inicira teme za budućnost koje su od interesa za celinu regionu, kako bi bio što atraktivniji za ulaganja i povećanje trgovinske razmene.

"Pitanje povezivanja treba da nadvlada pitanja razdvajanja i izolovanosti, koja aktere udaljava jedne o drugih i onemogućava da se produbi razumevanje i izgradi poverenje", rekao je ministar spoljnih poslova. 

Dačić smatra da je normalizacija odnosa između NATO i EU sa jedne strane i Rusije sa druge strane važna, jer predstavlja preduslov za stabilnost, kao i za ekonomski i svaki drugi napredak u Evropi i svetu. 

Prema njegovim rečima, Srbija želi da sa svim moćnim faktorima svetske politike razvija odnose, time čineći sopstvenu bezbednost održivom, ali, istovremeno, da time doprinosi očuvanju mira i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana, kao svom neposrednom okruženju.

Dačić je podsetio da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti i da nema nameru da postane član postojećih vojnih saveza.

Na tim osnovama, kako kaže, sarađuje sa NATO-om kao partnerska država kroz Program Partnerstvo za mir i dodaje da vojna neutralnost nije prepreka za razvoj partnerske saradnje u interesu jačanja globalne, a posebno regionalne bezbednosti. 

S druge strane, Srbija ostvaruje transparentnu saradnju i sa Ruskom Federacijom, koja nije na štetu saradnje sa Alijansom i obratno, niti je smetnja ostvarenju našeg strateškog spoljnopolitičkog cilja - ulaska u EU, dodao je ministar.

"Verujem da su dobri odnosi Rusije i NATO-a ključni za mir i bezbednost u svetu i za uspešno suprotstavljanje globalnim izazovima i pretnjama, kao što su terorizam, ekstremizam, radikalizam i svi drugi oblici savremenih bezbednosnih izazova", rekao je Dačić.

On je ukazao da je pitanje Kosova i Metohije za Srbiju od ključnog značaja za regionalnu bezbednost, ali i bezbednost na širem evropskom prostoru, te naveo da je situacija na toj teritoriji najveći politički bezbednosni izazov.

Neprihvatljivi jednostrani akti i nesporovođenje dogovorenog iz Briselskog sporazuma nanosi, ukazuje Dačić, veliku štetu dijalogu Beograda i Prištine.

"Srbija želi da se kompromisom pronađe rešenje za pitanje srpsko-albanskih odnosa, istovremeno pokazujući punu spremnost da vodi statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine radi rešavanja konkretnih pitanja od interesa za građane koji žive u Pokrajini", rekao je Dačić.

Naveo je da je upravo takvo postavljanje Srbije još jedna potvrda koliko ulažemo da se očuva regionalni mir i stabilnost i izbegnu sukobi. 

"Srbija je postala značajan faktor - izvornik bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pouzdan partner svima koji žele partnerski odnos. 

Takvo naše opredeljenje je principijelno, na njegovoj realizaciji kontinuirano radimo, ali istovremeno očekujemo da i druge strane pokažu takav pristup", konstatovao je Dačić.

Nećemo dozvoliti da Hrvatska negira zločine

Nećemo nikada dozvoliti da Hrvatska negira zločine iz Drugog svetskog rata i relativizuje zločine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Dačić je naglasio da su se Srbija i Hrvatska pre više godina dogovorile da krenu u dijalog o otvorenim pitanjima i da se ta pitanja rešavaju, da su ona proslosti i da se ide dalje. 

Dodaje da je "antisrpstvo postalo osnov politike u Zagrebu" i da su "varnice" stigle prvo od premijera Hrvatske Andrea Plenkovića.

Dačić je naveo da je samo rekao istinu da su Nemci u Zagrebu na početku Drugog svetskog rata dočekani cvećem, a da ih u Beogradu ih niko nije dočekao, kao i da je u Beogradu dva dana nakon potpisivanja srušeno pristupanje Trojnom paktu, a da je Hrvatska ostala u Trojnom paktu do kraja rata.

"Ne napadam Hrvate, ja sam protiv ustaša. Isto tako ne dozvoljavam u Srbiji..., ja sam skinuo sliku Nedića iz Nemanjine ulice zato što smatram da je on kolaboracionista jer ga je Hitler postavio", kazao je šef srpske diplomatije.

 

Autor:
Pošaljite komentar
Plenković: Nisam se čuo s Brnabić, Dačić ne zna istoriju

Plenković: Nisam se čuo s Brnabić, Dačić ne zna istoriju

05.05.2018. 18:27 18:27