overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Јоксимовић: У Анкари потврда успона односа, у Москви о КиМ

05.05.2018. 14:07 14:12
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Посета председника Александра Вучића Анкари биће у знаку потврде досадашњег успона и политичких и економских односа, а посета Москви, која следи након тога, биће у знаку разговора о питању Косова и Метохије, оцењује председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

Председник Вучић ће у свега три дана бити и у Турској и у Русији, а Јоксимовић указује за Танјуг да се, мимо те "временске" коинциденције, мора направити разлика између тих посета.



Турска је, подсећа она, чланица НАТО пакта и, упркос озбиљним амплитудама у односима са томАлијансом због ситуације на Блиском истоку, у кључним тренуцима се проналази одређена врста заједничког језика, док односи Русије и Запада у овом тренутку бележе изузетно негативан тренд и најлошији су од периода хладног рата. 



"Неповерење се продубљује. Чини се да се у том контексту не може очекивати обрт у тим односима и наравно да обе стране са пажњом посматрају сваку комуникацију са супротном страном. Према томе, без сваке дилеме је да ће и посета председника Србије бити пропраћена са великом пажњом", каже Јоксимовић. 



Кад је реч о Вучићевим предстојећим разговорима у Анкари, она подсећа на изјаву амбасадора те земље у Београду, који је, још једном, потврдио подршку Турске европским, али и евроатлантским интеграцијама Србије. 



"Када говоримо о Турској, мислим да ће тежиште бити на привреди, на улагањима. Турска, наравно, игра одређену улогу у посредовању између Србије и Бошњанка, пре свега у БиХ и покушава да кроз улогу медијатора приближи што је могуће више две стране. Мислим да је то позитивна улога коју Турска може у овом тренутку одиграти у региону западног Блакана", навела је Јоксимовић. 



У том смислу и очекује да ће се потврдити досадашњи успон како у политичким, тако и у економским односима. 



Наводи да су учестале размене посета на највишем нивоу и да се у привредном смислу сарадња значајно развија. 



"Верујем да ће једна од тема бити и изградња пута Београд - Сарајево, што је и у ранијим сусретима имало значајно место", каже Јоксимовић и додаје да и у овом тренутку делегација турских првредника борави у Београду, а да је недавно делегација привредника из Пирота боравила у Измиру. 



Истиче да се жеља инвеститора из Турске за улагањем не односи само на кључне центре у нашој земљи, већ често и на неразвијени југ, што је за Србију од великог значаја. 



Претпоставља и да ће можда једна од тема бити и Турски ток, који је актуелизован у последње време, што, каже, може бити једна од спона везаних за посету Русији. 



Она наводи и да су ставови Турске и Русије различити у односу на КиМ, да је Турска једна од првих земаља која је признала независност Косова и да смо често о тој теми са њом имали и неспоразуме. 



"Када говоримо о Русији, мислим да ће заиста преовлађујућа тема бити везана за КиМ, за дипломатску офанзиву која је у току, везано за проналажење решења за пуну нормализацију односа између Београда и Приштине...дакле, шта је оно што Србија потенцијално очекује од Русије и шта је то што Русија реално може Србији да пружи као подршку када је та тема у питању", истиче Јоксимовић. 



Указује да је Русија једна од оних земаља која Србију највише подржава када је тема Косова у питању, у смислу потенцијалног улагања вета на одлуку чланства Косова у УН. 



Додаје да ће ово бити први сусрет председника Вучиха са председником Путином у новом мандату и понавља да верује да ће кључна тема овог пута бити питање КиМ. 



Како каже, "нарочито у светлу најаве могућности да се та тема скине са редовног извештавања пред СБ УН", као и јасне и очигледне дипломатске офанзиве свих страна у покушају да се дође до пуне нормализације односа Београда и Приштине, а сходно очекивањима да се преговори уз посредовање ЕУ наставе и да се до пуне нормализације дође у што краћем року, како би та тема била скинута са дневног реда и Србија могла у потпуности да се фокусира на реформске процесе који ће је довести до чланства у ЕУ. 

Аутор:
Пошаљите коментар
А. Јоксимовић: САД спремне да допринесу стабилности региона 

А. Јоксимовић: САД спремне да допринесу стабилности региона 

29.11.2017. 22:27 22:30
А. Јоксимовић: Судбина Србије се одређује у кратком временском периоду 

А. Јоксимовић: Судбина Србије се одређује у кратком временском периоду 

20.11.2017. 17:07 17:15
А. Јоксимовић: У ЕУ можда и пре 2025.

А. Јоксимовић: У ЕУ можда и пре 2025.

16.09.2017. 15:13 15:14