ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ – ПРВИ МАЈ: Роштиљ неће бити папрен
Први маја, Међународни празник рада, у свету се обележава протестима радника, док је код нас синоним за роштиљање, уранак и дружење у природи. Многи грађани већ увелико планирају излете и праве спискове намирница које ће завршити на роштиљу.
Цене меса у продавницама и месерама нису скочиле, месари тек припремају првомајски асортиман, а попусти и посебне понуде тек ће се током недеље и викенда наћи у каталозима трговина.
Килограм неизоставних ћевапа, пљескавица и уштипака од меса кошта од 360 до 400 динара, домаћих роштиљ кобасица од 390 до 450, свињски врат и леђа са костима 360 до 430, а свињска ребра 300 динара.
Радње специјализоване за продају пилећег меса већ неколико година припремају посебну понуду. Поред батака и карабатака чија цена се креће од 380 до 410 динара, суграђани могу да пазаре и паковање од 700 грама пилећих ћевапа и пљескавица за око 300 динара. Такође, у понуди су маринрани пилећи ражњићи који су одмах спремни да иду на роштиљ.
Продавци у мегамаркетима су се побринули да за гурмане припреме богату понуду правих пикантерија. Килограм маринираних свињских ребара кошта 350 динара, ролат од млевеног меса са сланином од 400 до 500, а маринирани ражњићи 420 динара.
Избор поврћа на пијаци је сваке недеље све богатији, а све чешће се могу пазарити домаћи производи. Килограм црног лука, који је обавезан приликом роштиљања кошта 60 динара, парадајза од 150 до 250, краставца око 180, док је веза ротквица 40, а младог лука 30 динара.
Мегамаркети нуде спацијалне попусте приликом куповине веће количине пића. Тако се десет лименки пива од пола литре уз три литре воде може купити за 750 динара.
Пола литре домаћег пива кошта од 60 до 80 динара, две литре од 160 до 190, док литар газираних сокова стаје између 35 и 130 динара. Наравно, нема роштиља без ћумура. Он се може пазарити скоро на сваком ћошку, од мегамаркета, преко малих локалних продавница, чак и на полицама појединих пијарница. Три килограма ћумура кошта од 200 до 250 динара, а за паковање од десет килограма потребно је издвојит око 800 динара.
С. Ковач
Ћевапи и пљескавице (1кг) |
360 - 400 |
Роштиљ кобасице (1кг) |
340 - 450 |
Свињски врат и леђа са костима (1кг) |
360 - 430 |
Пилећи батака и карабатак (1кг) |
380 - 410 |
Пилећи филе (1кг) |
480 - 600 |
Црни лук (1кг) |
30-60 |
Парадајз (1кг) |
150-250 |
Краставац (1кг) |
130-180 |
Ротквице (веза) |
30-50 |
Млади лук (веза) |
15-40 |
Зелена салата |
50 |