overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Јерков: Нека Шешељ прво мени "разбије нос"

17.04.2018. 12:29 16:24
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Посланица ДС Александра Јерков питала је данас председницу Скупштине Србије Мају Гојковић када ће Војиславу Шешељу, осуђеном "ратном злочинцу", бити одузет мандат и шта ће урадити да заштити посланике којима лидер СРС прети, док је посланик на листи СНС Маријан Ристичевић позвао министарство правде да Јерков објасни разлику између осуђеног и осуђиваног.

У дану за постављање питања извршној власти у парламенту, Јерков је рекла да се у члану 88 Закона о избору народних посланика наводи да посланику престаје мандат уколико је осуђен на казну затвора у трајању од најмање шест месеци.

"Не пише уколико је пред домаћим судом осуђен. Ратни злочинац Војислав Шешељ је прошле среде осуђен на казну затвору у трајању од 10 година, том човеку по закону није место у скупштини. Срамота је да осуђени ратни злочинац представља грађане Србије", рекла је она.

Како је рекла, поштовање закона не може се сводити на то да ли се неком нешто свиђа или не. 

"Шта ће Народна скупштина урадити да заштити нашу двојицу колега од срамних напада Шешеља од претњи да ће поновити ратне злочине, а да ће почети од нашег колеге Томислава Жигманова и Ненада Чанка или Народна скупштина нема ама баш никакву намеру да учини нешто", упитала је Јерков.

Наводећи да је Шешељ рекао да ће "разбити нос" сваком ко га назове "ратним злочинцем", Јерков је казала да га ДС тако зове и позвала га, ако крене да разбија носеве, почне од ње.

"Ево може од мене прве да крене", поручила је Јерков.

Председавајући Ђорђе Милићевић (СПС) је позвао Александру Јерков да поштује достојанство свих народних посланика и поручио јој да она није та која одлучује ко ће седети у Народној скупштини и ко ће бити посланик.

"Не одлучујујете Ви, већ грађани на изборима, а правно тумачење ћете добити у року који је дефинисан пословником", рекао је Милићевић.

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић тражио је списак убијених Хрвата 1991. године како то тврди посланик ДС Жигманов.

"Ми смо озбиљна држава. Желим да ми се тај списак достави јер ја тврдим да се то у Србији није десило. Тражим да министарства правде да Јерков објасни која је разлика између осуђеног и осуђиваног с озбиром да је поставила питање у вези са нашим колегом који је осуђиван, дакле издржао је казну", рекао је Ристичевић.

ДС: Радикали окружили Јерков у сали, вређали је и претили 



БЕОГРАД:  Посланици Српске радикалне странке (СРС) пришли су данас посланици Демократске странке (ДС) Александри Јерков када је остала сама у посланичким клупама, окружили је, најбруталније вређали и претили да ће јој "разбити њушку", тврди шеф посланика ДС Горан Ћирић.



Он је подсетио да је Јерков раније данас поставила посланичко питање о статусу Војислава Шешеља као посланика после правоснажне пресуде у Хашком тробуналу и захтевала од Администартивног одбора и председнице парламента Маје Гојковић да реагују на претње посланику ДС Томиславу Жигманову и лидеру ЛСВ Ненаду Чанку.



"После тога, уследио је низ увреда за говорницом. Међутим то није било довољно од посланица и посланика радикала. У тренутку када је остала сама у посланичким клупама, окружили су је, сели око ње и најбруталније је вређали и претили јој, да ће јој разбити њушку, да треба да пази шта ће јој се дешавати наредних дана", рекао је Ћирић новинарима у Скупштини.



Ћирић је позвао Гојковићеву и надлежне институције да реагују и заштите посланике, те навео да је јуче позвао и министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да се изјасни о претњама двојици посланика.



Оцењује да недостатак реакције посланика подстиче ново насиље јер се то насиље проширило и на посланицу Алекасндру Јерков. 

Шешељ: Јерков није прећено, радикали не туку жене 



БЕОГРАД: Лидер СРС Војислав Шешељ одбацио је данас тврдње ДС да су радикали у парламенту претили посланици те странке Александри Јерков.Шешељ је, међутим, рекао да ће радикали Јерков наставити да називају погрдним именом.



Неће је, казао је, тући, али ће је, како је рекао, до краја живота називати погрдно."Што јој се пре огади живот то боље", рекао је Шешељ новинарима у парламенту.Лидер радикала је казао да су демократе "истуриле" Јерков да постави питање о његовом мандату јер, како је рекао, знају да радикали неће да туку жене.



Рекао је и да једва чека да неком мушкарцу разбије њушку.

Аутор:
Пошаљите коментар