overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НУРДОР-ова болница у Нишу: Врхунски услови за лечење деце оболеле од рака

15.04.2018. 10:26 10:36
Пише:
Извор: Dnevnik (Filip Bakić)/Јоланд Корора

НОВИ САД: Ново хематоонколошко одељење Клинике за интерне и педијатријске болести Клиничког центра у Нишу биће отворено 15. маја. Нову клинику у којој ће се лечити деца оболела од малигних болести са југа Србије направио је НУРДОР (Национална организација родитеља деце оболеле од рака) уз помоћ бројних донатора и грађана, што је први пут да су грађани финансирали изградњу болнице. Председница Управног одбора НУРДОР-а Јоланд Корора каже и да је ово прва болница направљена по европским стандардима, какву немају ни друге државе у региону и бивше југословенске републике.

Болница има 750 квадратних метара, на два спрата, што је двоструко више него што је раније имало ово одељење у саставу Клинике. Имамо шест једнокреветних соба, две трокреветне собе и три лежаја  у дневној болници, што је укупно 11 постеља. Планирали смо да имамо девет кревета, али је број повећан, јер је на жалост и број болесне деце све већи, каже за “Дневник” председница Управног одбора НУРДОР-а Јоланд Корора и напомиње да постоји и соба за изолацију.

Изградња болнице почела је у мају 2016, када је постављен камен темељац, а за то време НУРДОР је прикупљао новац и финансирао радове, који су се одвијали у етапама.

Имали смо велику помоћ бројних донатора, али је значајна сума прикупљена захваљујући грађанима који с слали СМС и ово је први пут да су грађани финасирали изградњу болнице. Укупно је за изградњу и опремање уложено милион евра. У свакој соби уз постељу је и фотеља на развлачење, како би ту преко дана могли да седе, а ноћу да спавају родитељи који су у пратњи детета. Свако дете има право на достојанствено лечење и да са њим у тим тренутцима буде родитељ или старатељ, сматра Корора и додаје да ће родитељи моћи да буду са децом све до њихове 18. године, односно све док су они законски деца.

Осим кревета и фотеља на развлачење, свака соба је опремљена и неопходном медицинском опремом, али имају и вај-фај интернет, рачунаре и телевизоре, а НУРДОР се побринуо и за то да буду постављени рутери, као и кабловска телевизија.

Имају играоницу у којој је вај-фај, јер деца која се лече од рака бораве месецима у болници и интернет им је једина веза са светом. Родитељима је на располагању и чајна кухиња у којој су шпорет, фрижидер и микроталасна рерна, како би могли да направе или подгреју храну за децу и где да је чувају, наводи Корора и напомиње да током добијања хемиотрапије деца добијају још један лек који им јако отвара апетит, те су стално гладни.

Сви подови у болници су антибактеријски и потпуно су равни, тако да бактерије не могу да се завуку, а из истог разлога постављена је и равна столарија.

Поставља се стандард како треба да изгледа болница. Ово је европски стандард и нигде у региону и ни у једној бившој југословенској републици овако нешто није направљено, напомиње Корора.


Фале још лекари

Одељење у нишкој болници у којем су до сада боравили болесни малишани имало је упола мање простора и на њему је било десет медицинских сестара и троје лекара.

Јоланд Корора каже како би за нови објекат било потребно још толико здравственог особља, односно још десет сестара и троје лекара.

Уз врхунску болницу потребно је да се обезбеди и врхунска нега и брига о деци. НУРДОР је направио болницу, али ми не можемо да обезбедимо и запослене, то мора држава да уради. Недовољно особља може да утиче на опадање квалитета лечења деце, оболеле од најтежих болести, истакла је Корора.


Кревети су медицински и имају подешавања у више положаја, а душеци су антидекубитни. Свака соба је бела, али су поједини зидови окречени у бојама НУРДОР-а. Сада је у току осликавање ходника, где ће на зидовима бити јунаци Дизнијвих цртаних филмова.

Постављена је централна клима с апаратом за пречишћавање ваздуха и одржавањем стално исте температуре, јер чак и промена температуре може да буде стрес за организам овако тешко болесне деце, казала је Јоланд Корора.

Прва фаза грађевинских радова трајала је годину дана, а у другој фази су постављене инсталације, грејање и подови. Сада су у завршној фази и пстављају медицинску опрему, пацијент-мониторе, који прате виталне функције, постављају се инфузионе пумпе, уграђена је ламинарна комора у којој се припремају цитостатици и која штити запослене који раде овај посао. Биће унети и стречери, односно носила на точкиће за транспорт оболелих, а постављају се и кревети за лумбалне пункције у соби за интервенције. Набављена су и нова инвалидска колица, апарати за мерење крвног притиска, пулсни оксиметри и бројна друга опрема.

Корора каже како је остало да се унесу играчке за играоницу, као и намештај и тада ће болница бити спремна за прве пацијенте, а све ће да буде завршено до 15. маја, када је свечано отварање.

Након отварања болнице у Нишу, у НУРДОР-у планирају да се посвете отварању родитељске куће у Београду. Иако у овом граду постоје три родитељске куће, капацитет није довољан за сву болесну децу и њихове родитеље. НУРДОР је до сада отворио пет родитељских кућа, у којима бораве породице док траје лечење детета. Родитељи који не живе близу центара у којима се деца лече од рака не би могли да буду стално са малишанима и зато бораве у родитељским кућама у којима не плаћају смештај. Осим три родитељске куће у Београду, отворили су још по једну у Нишу и Новом Саду. Неке од ових кућа нису трајно решење, јер су у објектима које је држава одузела власницима.

Тако је Родитељска кућа за малишане који се лече у Дечјој болници у Новом Саду две године била у једној од одузетих Шарићевих вила у Сремској Каменици, а у јуну 2013. године НУРДОР је од Миодрага Костића добио на поклон кућу у Петроварадину. Малишанима и њиховим родитељима ту је обезбеђен смештај, свако има своју собу, а на располагању су им играонице, дневни боравак, кухиња, купатило, сви уређаји, телевизори, интернет, играчке, велико двориште. Јоланд Корора истиче да од оснивања родитељске куће Покрајинска влада плаћа режијске трошкове, а намирнице обезбеђује Дечја болница, те мајке деци припремају оброке.

Годишње кроз Родитељску кућу у Петроварадину прође око 20 породица, а за ових седам година било је око 80 породица, које су најчешће у њима боравиле у више наврата. Обично имамо три до четири породице у кући, а неки од њих овде бораве годинама, испричала је Корора.

Љубица Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
НУРДОР-ов зимски камп: Скијање за опоравак деце оболеле од рака

НУРДОР-ов зимски камп: Скијање за опоравак деце оболеле од рака

14.03.2018. 09:51 09:55
НУРДОР обележава Светски дан деце оболеле од малигних болести

НУРДОР обележава Светски дан деце оболеле од малигних болести

14.02.2018. 16:26 16:37