clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Савет безбедности УН одбацио резолуцију Русије о Сирији 

14.04.2018. 19:25 20:43
Пише:
Извор: Tanjug/AP

ЊУЈОРК: Савет безбедности УН одбацио је данас резолуцију Русије којом би се осудила "агресија" Сједињених Америчких Држава и њених савезника против Сирије.

За резолуцију су гласале Русија, Кина и Боливија, осам земаља је било против, док су четири биле уздржане и то Перу, Етиопија Казахстан и Екваторијална Гвинеја.

О резолуцији се гласало на крају ванредне седнице Савета безбедности УН, сазване на захтев Русије, пренеле су агенције.

За усвајање резолуције била је потребна подршка девет земаља и да ниједна од пет сталних чланица СБ УН, тј. Русија, Кина, Француска, Британија или САД не уложи вето. 

Русија је раније данас предложила нацрт резолуције Савета безбедности УН, којом би се осудила "агресија САД и њихових савезника против Сиријске Арапске Републике због кршења међународног права и повеље УН", јавио је Ројтерс. 

Агенција АП констатује да резултати гласања указују на дубоку подељеност међу чланицама Савета безбедности УН који је "паралисан у решавању седмогодишњег сукоба у Сирији и коришћења хемијског оружја у тој земљи".

САД, Британија и Француска саопштиле су да су извеле ваздушне ударе у Сирији пошто су добиле, како тврде, доказе да је отровни гас коришћен прошлог викенда у Думи.

Русија и Сирија, међутим, тврде да је напад у Думи био исцениран.

 

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја истакао је током расправе да су научна постројења на коју је извршен напад служила да побољшају економију земље.

“Зар желите да вратите Сирију у камено доба? Пре сукоба у Сирији, она је важила за једну од најразвијенијх земаља Блиског истока”, нагласио је руски амбасадор.

Осим тога, он је навео да САД “чине катастрофалну ситуацију у Сирији још гором, разарајући систем међународоног права као што је то био случај у бившој Југославији, Либији и Ираку”. 

Руски амбасадор оптужио је САД да подривају ауторитет Савета безбедности УН, наводећи да се ради о политици неоколонијализна и оптужио је Вашингтон да крши међународно право. 

"То је хулиганизам у међународним односима", оценио је руски дипломата и додао да су "маске још једном пале". 

Он је навео да САД, Велика Британија и Француска нису сачекале резултате истраге међународних стручњака о наводном хемијском нападу у сиријском граду Думи, већ да су сами одлучили ко је крив. 

Према његовим речима, Вашингтон, Лондон и Париз могли би да зауставе сукоб у Сирији за 24 сата. Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли рекла је да је "време за разговор синоћ завршено" и захвалила се Великој Британији и Француској на учешћу у удару на "сиријска хемијска постројења". 

"Овде смо јер су три чланице Савета безбедности деловале, не као чин одмазде, не као симболично показивање силе, деловали смо како бисмо одвратили режим од коришћења хемијског оружја и злочина против човечности", рекла је Хејли. 

Према њеним речима, одабране су мете "у срцу хемијског програма режима" и све је урађено да се минимизирају људске жртве. 

Хејли је рекла да су САД и њихови савезници дипломатијом покушали да доведу до елиминације сиријског хемијског оружја али да у томе нису успели због руског вета. 

"Док је Русија штитила (сиријског председника Башара) Асадов режим, режим је знао да може проћи некажњено. Не можемо гледати како Русија крши међународне стандарде", навела је Хејли. 

Она је изјавила да је председник САД Доналд Трамп рекао да ће САД поново деловати ако у Сирији опет буде употребљено хемијско оружје. 

Генерални секретар УН Антинио Гутереш рекао је да тврдње у хемијском нападу у Думи треба да испита тим стручњака Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), чији се тим већа налази на терену. 

Москва је предложила нацрт резолуције, у коју је Ројтерс имао увид, где се осуђује "агресија САД и њених савезника на Сирију и кршење међународног права и Повеље УН". 

У дипломатским круговима верују да је мало вероватно да ће нацрт резолуције добити минимум од девет гласова, колико је потребно да би се САД, Француска и Британија приморале да уложе вето. 

За усвајање резолуције потребно је најмање девет гласова и да ниједна од пет сталних чланица тела од 15 чланова тј. Русија, Кина, Француска, Британија или САД не уложе вето. 

На Сирију је у току ноћи лансирано више од 100 ракета, а према доступним информацијама, нема цивилних жртава.

Аутор:
Пошаљите коментар
Заказан састанак Савета безбедности УН на захтев Русије

Заказан састанак Савета безбедности УН на захтев Русије

14.04.2018. 14:22 14:25