light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Европски куп: Параглајдери „ишарали” небо над Ченејом

14.04.2018. 16:40 17:50
Пише:
Извор: Дневник (Р. Хаџић)

Више од 60 спортиста из 12 земаља региона учествује на Европском купу у параглајдингу, који је почео данас, а одржава се и сутра на аеродрому „Ченеј”.

Сви они приказују вештине у летењу и прецизном слетању на мету, а небо над Ченејом „ишарано” је различитим бојама параглајдера који су једрили над аеродромом. Такмичење је отворио градоначелник Милош Вучевић, који је том приликом подсетио присутне да ваздухопловство у нашем граду има дугу традицију.

„Нови Сад је био центар ваздухопловства још у Краљевини Југославији, а имамо и најстарији аероклуб у Србији, који прославља 95 година и традицију која је пре свега у вези с Авијатичарским насељем и, наравно, аеродромом „Ченеј”“, казао је Вучевић додавши да му је, иако параглајдинг није толико познат у Србији колико у свету, драго што је то и код нас атрактиван спорт.

„Драго ми је што се у нашем граду први пут одржава Европски куп у овом спорту. Лепо је видети да је толико учесника из различитих земаља дошло на такмичење, јер то показује да је овај догађај препознат на мапи клубова који се баве параглајдингом.“

Прича о судбини аеродрома „Ченеј” је сложена, али и интересантна, додао је градоначелник, те је казао да он представља озбиљан потенцијал за даљи развој града.

Председник Управног одбора Аероклуба „Нови Сад” Драгољуб Самарџић се сложио с градоначелником Вучевићем уз напомену да су озбиљни проблеми, с којима су се суочавали, сада решени, те да им, осим грађана и градска власт даје ветар у леђа за даље функционисање.

„Градске структуре су на време схватиле да је овај аеродром био препуштен пропадању и успели смо да одржавамо клуб у животу, и да добро организујемо осам секција које функционишу. Зато верујем да ће клуб имати још већу масовност и да ће имати још више такмичења“, објаснио је Самарџић, додавши да ће резултати Купа показати да сви такмичари заслужују респект светских размера.

Европски куп у параглајдингу је први пут организовао Аеро клуб „Нови Сад” у сарадњи с Аеро клубом „Кошава” из Београда. Један од такмичара је и европски првак у параглајдингу Дејан Валек из Аеро клуба „Нови Сад”, који се овим спортом бави већ десет година. Како је казао, параглајдинг можда наизглед делује као једноставан спорт, али је он, ипак, напоран и захтева рад целог тела.

„Када се гледа са стране делује да летачи седе и чекају да слете, али није баш тако, напорно је пре свега психички, јер морате да се концентришете на много тога и да размишљате о томе како остати у ваздуху“, објаснио је Валек.

„У овом такмичењу је битно да слетите што прецизније, ако можете у сам центар мете, која је пречника свега два центиметра. Тренинг се састоји од безброј полетања и слетања и понавља се док год се та вештина не савлада и не постане рутина.“


Јефтин спорт

Према речима Дејана Валека параглајдинг је приступачан спорт.

„Приступачан је јер је потребан само параглајдер који је релативно јефтин, када се гледа на дуже стазе, и довољно је да с ранцем на леђима одете на брдо и полетите“, рекао је Дејан Валек и нагласио да почетници  лете најпре с инструктором у тандем параглајдеру, како би савладали основе тог спорта.


Српски репрезентативац у параглајдингу је казао да је тај спорт, као најмлађа ваздухопловна дисциплина, у развоју и експанзији како у свету, тако и у Србији.

„Приступачан је јер је потребан само параглајдер који је релативно јефтин, када се гледа на дуже стазе, и довољно је да с ранцем на леђима одете на брдо и полетите“, рекао је Дејан Валек и нагласио да почетници  лете најпре с инструктором у тандем параглајдеру, како би се савладале основе тог спорта.

В. Бијелић

Аутор:
Пошаљите коментар
На Ченеју обележен Дан авијације

На Ченеју обележен Дан авијације

02.08.2017. 17:59 18:26