broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шарић отказао пуномоћ свим адвокатима, суђење одложено

03.04.2018. 11:27 20:35
Пише:
Извор: FoNet

БЕОГРАД: После годину и по трајања поновљеног суђења групи окривљених  за „кријумчарење кокаина из Јужне Америке у Европу у току 2008. и 2009. године“, првооптужени Пљевљак Дарко Шарић отказао је пуномоћје свим својим изабраним браниоцима.

Из поступајућег Специјалног суда у Београду је с тим у вези саопштено да је главни претрес одложен јер нису биле испуњене претпоставке за његово одржавање.

Пуномоћја својим адвокатима Шарић је отказао након што је одбијен његов захтев за изузеће председника судског већа које суди у овом процесу. Шарићу ће, уколико остане при одлуци да отпусти изабране браниоце, бити постављени браниоци по службеној дужности, како је саопштено из суда, на следећем главном претресу.

Будући да ће новим браниоцима вероватно требати прилично времена да се упознају са списима овог огромног предмета који има на хиљаде страница, то би могло да успори суђење.

Изузеће главног судије који је и у првом поступку био председник већа, Шарић је затражио истичући сумње у судијину наводну пристрасност.

Ово је и својеврсни епилог Шарићевог перманентног оспоравања сведочења и статуса сведока сарадника који је дат окривљеном Небојши Јоксовићу, за кога Шарић тврди да „измишља“ и да га „лажно терети јер му је враћена имовина огромне вредности“.

Шарић такође тврди да је и одређена његова имовина велике вредности завршила код Јоксовића. 

Поновољено суђење у овом случају почело је у септембру 2016. године, након што је Апелациони суд у Београду укинуо пресуду којом су Шарић и већина окривљених били осуђени на вишегодишње казне затвора.

Пресуда је, како је наведено, укинута због „битне повреде одредаба кривичног поступка” Шарића, који је  првооптужени од укупно седамнаесторице којима се суђење понавља, Тужилаштво терети за кријумчарење  укупно око 5,7 тона  кокаина у вези с четири обухваћена догађаја из 2008. и 2009. године, у Уругвају, Бразилу, Италији и Аргентини.

Поновљеним поступком, осим Дарка Шарића, обухваћени су Жељко Вујановић, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Никола Димитријевић, Марко Дабовић, Живко Сибински, Бобан Стојиљковић, Дарко Тошић, Борислав Туњић, као и одбегли Горан Соковић, Небојша Сретеновић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Петар Обрадовић, Милован Миловац, Марко Пандрц и бизнисмен Родољуб Радуловић.

У оптужници су изнете сумње да су „Дарко Шарић, Горан Соковић, Жељко Вујановић и сада покојни Драган Дудић, звани Фриц, организовали криминалну групу која је деловала до 15. октобра 2009. године, а чији су припадници у различитом тренутку, постали, између осталог, и остали окривљени“. 

Током првог поступка, тројица оптужених су постали сведоци сарадници, а деветорица су потписали споразум о признању кривице.

Сви окривљени којима се суди негирају оптужбе и тврде да немају никакве везе с наводима из оптужнице и да  ништа од онога за шта се терете нису починили. 

Шарић је у одбрани рекао да је „оптужница измишљена прича, једна лепа причица на основу лажних исказа“, а да је он лично „измишљени лик“. 

„Ниједан од приказаних доказа тужилаштва не везује се за мене“, казао је Шарић 

Очекује се да до наредног главног претреса судско веће донесе одлуку о предлозима Тужилаштва да се као  докази изведу одређени полицијски снимаци прислушкиваних разговора између појединих окривљних, који по  тврдњи заменика тужиоца, доказују тезу оптужбе да су се Шарић и остали окривљени бавили кријумчарењем кокаина, док су на одређеним  снимцима телефонски разговори између појединих окривљених који тврде да се не познају.

Такође, судско веће би требало да одлучи о предлогу Тужилаштва да се  као доказ изведе снимак једног телефонског разговора ради препознавања гласа окривљеног Горана Соковића. 

Наредни главни претрес је заказан за 25. и 26. април.

Ј. Јаковљевић

Аутор:
Пошаљите коментар