Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šarić otkazao punomoć svim advokatima, suđenje odloženo

03.04.2018. 11:27 20:35
Piše:
Izvor: FoNet

BEOGRAD: Posle godinu i po trajanja ponovljenog suđenja grupi okrivljenih  za „krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu u toku 2008. i 2009. godine“, prvooptuženi Pljevljak Darko Šarić otkazao je punomoćje svim svojim izabranim braniocima.

Iz postupajućeg Specijalnog suda u Beogradu je s tim u vezi saopšteno da je glavni pretres odložen jer nisu bile ispunjene pretpostavke za njegovo održavanje.

Punomoćja svojim advokatima Šarić je otkazao nakon što je odbijen njegov zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća koje sudi u ovom procesu. Šariću će, ukoliko ostane pri odluci da otpusti izabrane branioce, biti postavljeni branioci po službenoj dužnosti, kako je saopšteno iz suda, na sledećem glavnom pretresu.

Budući da će novim braniocima verovatno trebati prilično vremena da se upoznaju sa spisima ovog ogromnog predmeta koji ima na hiljade stranica, to bi moglo da uspori suđenje.

Izuzeće glavnog sudije koji je i u prvom postupku bio predsednik veća, Šarić je zatražio ističući sumnje u sudijinu navodnu pristrasnost.

Ovo je i svojevrsni epilog Šarićevog permanentnog osporavanja svedočenja i statusa svedoka saradnika koji je dat okrivljenom Nebojši Joksoviću, za koga Šarić tvrdi da „izmišlja“ i da ga „lažno tereti jer mu je vraćena imovina ogromne vrednosti“.

Šarić takođe tvrdi da je i određena njegova imovina velike vrednosti završila kod Joksovića. 

Ponovoljeno suđenje u ovom slučaju počelo je u septembru 2016. godine, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom su Šarić i većina okrivljenih bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Presuda je, kako je navedeno, ukinuta zbog „bitne povrede odredaba krivičnog postupka” Šarića, koji je  prvooptuženi od ukupno sedamnaestorice kojima se suđenje ponavlja, Tužilaštvo tereti za krijumčarenje  ukupno oko 5,7 tona  kokaina u vezi s četiri obuhvaćena događaja iz 2008. i 2009. godine, u Urugvaju, Brazilu, Italiji i Argentini.

Ponovljenim postupkom, osim Darka Šarića, obuhvaćeni su Željko Vujanović, Nenad Novaković, Boško Nedić, Nikola Dimitrijević, Marko Dabović, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Darko Tošić, Borislav Tunjić, kao i odbegli Goran Soković, Nebojša Sretenović, Marko Račić, Vladimir Račić, Petar Obradović, Milovan Milovac, Marko Pandrc i biznismen Rodoljub Radulović.

U optužnici su iznete sumnje da su „Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i sada pokojni Dragan Dudić, zvani Fric, organizovali kriminalnu grupu koja je delovala do 15. oktobra 2009. godine, a čiji su pripadnici u različitom trenutku, postali, između ostalog, i ostali okrivljeni“. 

Tokom prvog postupka, trojica optuženih su postali svedoci saradnici, a devetorica su potpisali sporazum o priznanju krivice.

Svi okrivljeni kojima se sudi negiraju optužbe i tvrde da nemaju nikakve veze s navodima iz optužnice i da  ništa od onoga za šta se terete nisu počinili. 

Šarić je u odbrani rekao da je „optužnica izmišljena priča, jedna lepa pričica na osnovu lažnih iskaza“, a da je on lično „izmišljeni lik“. 

„Nijedan od prikazanih dokaza tužilaštva ne vezuje se za mene“, kazao je Šarić 

Očekuje se da do narednog glavnog pretresa sudsko veće donese odluku o predlozima Tužilaštva da se kao  dokazi izvedu određeni policijski snimaci prisluškivanih razgovora između pojedinih okrivljnih, koji po  tvrdnji zamenika tužioca, dokazuju tezu optužbe da su se Šarić i ostali okrivljeni bavili krijumčarenjem kokaina, dok su na određenim  snimcima telefonski razgovori između pojedinih okrivljenih koji tvrde da se ne poznaju.

Takođe, sudsko veće bi trebalo da odluči o predlogu Tužilaštva da se  kao dokaz izvede snimak jednog telefonskog razgovora radi prepoznavanja glasa okrivljenog Gorana Sokovića. 

Naredni glavni pretres je zakazan za 25. i 26. april.

J. Jakovljević

Autor:
Pošaljite komentar