Породица Лукић у Челареву шири производњу целера и кантариона
ЧЕЛАРЕВО: После 15 година бављења производњом расада поврћа у пластенику, Драган Лукић са супругом и родитељима решио је да прошири производњу у два пластеника укупне површине 700 метара квадратних.
Када је почињао Драган није био запослен, а последњих неколико година, како сам каже, углавном помаже супрузи и родитељима, али и организује производњу и пласман робе.
„До ове године производио сам расаду парадајза, паприке, крставаца, тиквица и другог поврћа, али и производио за тржиште зелену салату, млади лук...“,прича Лукић: „Интересантно је да смо ми у ово кренули без икаквог искуства. Нико из моје породице никада се није бавио производњом хране. Учио сам, питао друге произвођаче, читао литературу, пратио медије, ишао сам на семинаре и разна саветовања. Производња расада, али и поврћа за тржиште је захтеван посао, посебно зими, а када су ниске температуре нема спавања, јер тада грејем део пластеника. Ипак, ово је породични посао, запослио сам на почетку себе, па касније почео да радим у предузећу, а сада је већи део око производње преузела супруга уз помоћ родитеља. Највећи део посла сами урадимо, али има и послова када се мора ангажовати радна снага.“
Ове године, поред осталог, Лукићи ће први пут произвести и расад кантариона и целера. Кажу да су се на овај пословни потез одлучили јер овај посао раде за познатог купца. Наши људи, Новосађани живе и раде у Швајцарској, наручили су 50.000 комада расада кантариона, лековитог биља, а један предузимљив комшија из Гложана наручио је 100.000 комада расада целера.
Не одустају ови домаћини ни од производње расада поврћа, а ове зиме имали су око 10.000 главица зелене салате, коју још увек продају на кванташкој пијаци. Лукићи кажу да је ово одговоран посао, али да када се користе врхунски репроматеријали и производња одвија у котролисаним условима, уз петнаестогодишње искуство квалитет и зарада не могу да изостану.
„Нарочито је захтевна производња целера, а човек који је наручио 100.000 расада бави се производњом овог поврћа на велико“, каже Лукић.
Додаје да, уколико се ова сезона заврши успешно, како очекују, планирају да идуће године повећјуо производњу кантариона и целера на 200.000 расада.
„Многи у Челареву, па и Бачкој Паланци, а који познају Драгана, зачудили су се када су чули да производи расаду лековитог биља и целера, међутим боље упућени кажу да је то добар посао. Код нас је производња лековитог биља мала, али се очекује да буде озбиљан извор прихода вредним и предузимљивим људима. Људи који су наручили расад кантариона, на пример, планирају да од њега производе уље које је, веома тражено, лековито, а има и добру цену“, вели Лукић.
Стручњаци кажу да је кантарион најпопуларнији за санирање повреда коже, рана, посекотина, убода, чирева... Уље кантариона традиционално се користи за смањење болова код реуме, гихта и стања повреда, отока, подлива. Кантарион је познат и по антибактеријском и антивиралном дејству, употребљава се и у случајевима настанка чира на желуцу, дванаестопалачном цреву, а све је популарније средство у борби против благих и умерених депресија...
За целер се каже да је уз шаргарепу, лук и першун четврти главни састојак сваке кухиње.
Стручњаци кажу да је делотворан, између осталог, у лечењу астме, промуклости, гихта, мокраћних путева, бубрега, нервних обољења, а побољшава и крвну слику и циркулацију. Један од састојака целера је и ацетиленикс и сматра се да он зауставља умножавање ћелија рака. Ово поврће је извор гвожђа, богат је витамином Ц, калцијумом, магнезијумом и калијумом.
М. Суџум