overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Породица Лукић у Челареву шири производњу целера и кантариона

03.04.2018. 08:37 08:39
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

ЧЕЛАРЕВО: После 15 година бављења производњом расада поврћа у пластенику, Драган Лукић са супругом и родитељима решио је да прошири производњу у два пластеника укупне површине 700 метара квадратних.

Када је почињао Драган није био запослен, а последњих неколико година, како сам каже, углавном помаже супрузи и родитељима, али и организује производњу и пласман робе.

„До ове године производио сам расаду парадајза, паприке, крставаца, тиквица и другог поврћа, али и производио за тржиште зелену салату, млади лук...“,прича Лукић: „Интересантно је да смо ми у ово кренули без икаквог искуства. Нико из моје породице никада се није бавио производњом хране. Учио сам, питао друге произвођаче, читао литературу, пратио медије, ишао сам на семинаре и разна саветовања. Производња расада, али и поврћа за тржиште је захтеван посао, посебно зими, а када су ниске температуре нема спавања, јер тада грејем део пластеника. Ипак, ово је породични посао, запослио сам на почетку себе, па касније почео да радим у предузећу, а сада је већи део око производње преузела супруга уз помоћ родитеља. Највећи део посла сами урадимо, али има и послова када се мора ангажовати радна снага.“

Ове године, поред осталог, Лукићи ће први пут произвести и расад кантариона и целера. Кажу да су се на овај пословни потез одлучили јер овај посао раде за познатог купца. Наши људи, Новосађани живе и раде у Швајцарској, наручили су 50.000 комада расада кантариона, лековитог биља, а један предузимљив комшија из Гложана наручио је 100.000 комада расада целера.

Не одустају ови домаћини ни од производње расада поврћа, а ове зиме имали су око 10.000 главица зелене салате, коју још увек продају на кванташкој пијаци. Лукићи кажу да је ово одговоран посао, али да када се користе врхунски репроматеријали и производња одвија у котролисаним условима, уз петнаестогодишње искуство квалитет и зарада не могу да изостану.

„Нарочито је захтевна производња целера, а човек који је наручио 100.000 расада бави се производњом овог поврћа на велико“, каже Лукић.

Уколико се ова сезона заврши успешно, како Лукићи очекују, идуће године би повећали производњу кантариона и целера на 200.000 расада

Додаје да, уколико се ова сезона заврши успешно, како очекују, планирају да идуће године повећјуо производњу кантариона и целера на 200.000 расада. 

„Многи у Челареву, па и Бачкој Паланци, а који познају Драгана, зачудили су се када су чули да производи расаду лековитог биља и целера, међутим боље упућени кажу да је то добар посао. Код нас је производња лековитог биља мала, али се очекује да буде озбиљан извор прихода вредним и предузимљивим људима. Људи који су наручили расад кантариона, на пример, планирају да од њега производе уље које је, веома тражено, лековито, а има и добру цену“, вели Лукић.

Стручњаци кажу да је кантарион најпопуларнији за санирање повреда коже, рана, посекотина, убода, чирева... Уље кантариона традиционално се користи за смањење болова код реуме, гихта и стања повреда, отока, подлива. Кантарион је познат и по антибактеријском и антивиралном дејству, употребљава се и у случајевима настанка чира на желуцу, дванаестопалачном цреву, а све је популарније средство у борби против благих и умерених депресија...

За целер се каже да је уз шаргарепу, лук и першун четврти главни састојак сваке кухиње.

Стручњаци кажу да је делотворан, између осталог, у лечењу астме, промуклости, гихта, мокраћних путева, бубрега, нервних обољења, а побољшава и крвну слику и циркулацију. Један од састојака целера је и ацетиленикс и сматра се да он зауставља умножавање ћелија рака. Ово поврће је извор гвожђа, богат је витамином Ц, калцијумом, магнезијумом и калијумом.

М. Суџум

 

Аутор:
Пошаљите коментар