Рецепт дана: Гибаница
Ово укусно јело неки још зову и пита са сиром или гужвара... Без обзира како га зовете, тешко да ћете пронаћи особу која би на понуђено парче одговрила "не, хвала". Једноставно, гибаницу сви воле.
Састојци (за 6 особа):
- паковање готових кора за питу,
- 500 г ситног сира (можете да убаците и мало "стеријег", да гибаница замирише,
- 100 мл млека,
- 100 мл киселе воде,
- 100 мл јогурта,
- 100 г киселе павлаке,
- 4 јајета,
- мало соли,
- прашак за пециво,
- 3 кашике уља,
За премазивање кора:
- мало сусама,
мало уља
Припрема:
1. Све састојке, осим сусама, помешати у једну посуду.
2. У једну шољицу сипати мало уља које ћете користити за премазивање кора пре стављања фила.
3. У дубоку тепсију ређати: једну кору, мало уља (једна кашичица), фил (једна кутлача) док не нестане кора. Последњу кору, такође, премазати с мало фила како би се добила лепа боја, па на крају посути сусамом. Ако баш нисте расположени за ређање, коре можете и да "изгужвате", потопите у фил, па их онда стављате у тепсију.
4. Ставити у рерну предходно загрејану на 200 степени и пећи пола сата.
5. Када је гибаница готова, прекрити је крпом и оставити бар десетак минута да се охлади, па потом исећи на коцке.
6. Гибаницу можете да послужите топлу или хладну, пођеднако је лепа. Сервирати уз шољу јогурта или киселог млека.