Recept dana: Gibanica
Ovo ukusno jelo neki još zovu i pita sa sirom ili gužvara... Bez obzira kako ga zovete, teško da ćete pronaći osobu koja bi na ponuđeno parče odgovrila "ne, hvala". Jednostavno, gibanicu svi vole.
Sastojci (za 6 osoba):
- pakovanje gotovih kora za pitu,
- 500 g sitnog sira (možete da ubacite i malo "sterijeg", da gibanica zamiriše,
- 100 ml mleka,
- 100 ml kisele vode,
- 100 ml jogurta,
- 100 g kisele pavlake,
- 4 jajeta,
- malo soli,
- prašak za pecivo,
- 3 kašike ulja,
Za premazivanje kora:
- malo susama,
malo ulja
Priprema:
1. Sve sastojke, osim susama, pomešati u jednu posudu.
2. U jednu šoljicu sipati malo ulja koje ćete koristiti za premazivanje kora pre stavljanja fila.
3. U duboku tepsiju ređati: jednu koru, malo ulja (jedna kašičica), fil (jedna kutlača) dok ne nestane kora. Poslednju koru, takođe, premazati s malo fila kako bi se dobila lepa boja, pa na kraju posuti susamom. Ako baš niste raspoloženi za ređanje, kore možete i da "izgužvate", potopite u fil, pa ih onda stavljate u tepsiju.
4. Staviti u rernu predhodno zagrejanu na 200 stepeni i peći pola sata.
5. Kada je gibanica gotova, prekriti je krpom i ostaviti bar desetak minuta da se ohladi, pa potom iseći na kocke.
6. Gibanicu možete da poslužite toplu ili hladnu, pođednako je lepa. Servirati uz šolju jogurta ili kiselog mleka.