broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Међуокружно такмичење: Мајсторство ђака на справама

16.03.2018. 10:21 10:36
Пише:
Извор: Дневник (Ф. Бакић)

Протекла два дана новосадски Соколски дом угостио је најбоље школске екипе и појединце с окружних такмичења у спортској гимнастици.

Међуокружно такмичење за ученике основних и средњих школа, под патронатом Савеза за школски спорт Новог Сада и уз техничку подршку Соколског друштва „Војводина”, окупило је 234 учесника (158 девојака и 76 мушкараца) из осам округа (Севернобачки, Јужнобачки, Севернобанатски, Средњобанатски, Јужнобанатски, Западнобачки и Град Београд), који су били разврстани у две зоне, А-1 и А-2. Само првопласиране екипе и појединци стекли су право да се такмиче на Републичком првенству, које ће се 27. и 28. марта одржати у Пироту.

Овога пута по резултатима су се истакли средњошколци Гимназије „Јован Јовановић Змај“, који су потпуно доминирали, као и основци из новосадских школа „Жарко Зрењанин“, „Светозар Марковић Тоза“, „Милош Црњански“ и „Соња Маринковић“, који су се најбоље снашли у школским вежбама, где су нијансе одлучивале о њиховом мајсторству и изражају покрета. Занимљиво је то да су девојке, које су се надметале првог дана, по излазности обориле досдадашњи рекорд, док је мушкараца из године у годину све мање. Ученици и њихови професори сматрају да је основни проблем тај што већина школа нема нити справе нити реквизите да би школска гимнастика била масовнија.


Јовинигимназијалци неприкосновени

Гимназијалци новосадске школе „Јован Јовановић Змај” већ деценију доминирају међу спортским гимнастичарима – средњошколцима у Србији, а на Међуокружном такмичењу у Новом Саду у обе конкуренције, мушкој и женској, екипно су се пласирали у Пирот. Такође ту су и појединци који су обезбедили учешће на државном првенству: Анђела Ђурђевић, Вања Петровић, Марина Пандуров, Никола Јурковић, Иван Дејановић, Стефан Павловић и Александар Стојановић.

„Жао нам је што и наше екипе у обе конкуренције, које су биле друге на општинском такмичењу, због установљених правила да само прваци имају пролаз, нису имале право овде да се такмиче јер сам уверена у то да би и оне имале запажен пласман и на Републичком првенству, на које дођу екипе много неквалитетније од њих“, рекла је професорка из „Јовине” гимназије Бранислава Пандуров.

„Ако ћемо омасовљавати и подизати квалитет школских такмичења, ова моја констатација иде томе у прилог. Радује ме што у екипама нису само деца која професионално тренирају гимнастику већ и они који само вежбају у оквиру секције. С нашим ученицима је милина радити јер су добри, вредни и одговорни.“


Професорка физичког васпитања у ОШ „Жарко Зрењанин” Весна Ђуровић била је најпоноснија на своје ученике, имајући у виду да су чак четири екипе (три мушке и једна женска) обезбедиле учешће на Републичком такмичењу.

„Остварили смо историјски успех наше школе: женска екипа од 1. до 4. разреда пласирала се на државно првенство, а до сада смо имали појединачних успеха“, усхићено је прокоментарисала професорка Весна. „Успех је тим већи јер су те девојчице вежбале само у оквиру школске секције, а пошто у школи немамо справе, вежбали смо у СД „Војводина”. Као и прошле године, све три мушке екипе, значи од 1. до 8. разреда су обезбедиле пласман на државно првенство, као и појединац Вук Обрић, док су међу три првопласирана били и Милан Симин и Димитрије Дејановић. Надам се да ћемо на Републичком такмичењу успешно престављати нашу школу и бити боље пласирани од прошлогодишњег 5. места, пошто су деца зрелија и сигурнија. Осим великог труда и рада, у овај успех смо уложили и много љубави, која се познаје по делима, а не речима.“


Александар Павловић блистао

Ученик Основне школе „Јожеф Атила”  Александар Павловић већ годинама је неприкосновен у гимнастици, актуелни је троструки републички освајач златних медаља (партер, разбој, карике и прескок). Већ у Пироту имаће прилику да увећа колекцију златних медаља, што је потврдио и његов професор Горан Стевановић.


Међу најбројнијим учесницима била је ОШ „Светозар Марковић Тоза”, а професорка Добрина Селаковић је очекивала боље резултате, посебно на справама.

„Нашу школу на Републичком такмичењу представљаће сестре Дракулић, Нађа, која је била најбоља међу 5. и 6. разредима, и Тамара у конкуренцији нижих разреда“, рекла је Добрина Селаковић.

„Ту је и друго место екипе 1–4. и 7–8. разреда, док смо трећи били у конкуренцији 5. и 6. разреда. Све у свему када се сагледа, није лоше, пошто су услови за тренинге у школи неодговарајући.“

Јово Галић

Фото: Филип Бакић

Аутор:
Пошаљите коментар