Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Međuokružno takmičenje: Majstorstvo đaka na spravama

16.03.2018. 10:21 10:36
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

Protekla dva dana novosadski Sokolski dom ugostio je najbolje školske ekipe i pojedince s okružnih takmičenja u sportskoj gimnastici.

Međuokružno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, pod patronatom Saveza za školski sport Novog Sada i uz tehničku podršku Sokolskog društva „Vojvodina”, okupilo je 234 učesnika (158 devojaka i 76 muškaraca) iz osam okruga (Severnobački, Južnobački, Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Zapadnobački i Grad Beograd), koji su bili razvrstani u dve zone, A-1 i A-2. Samo prvoplasirane ekipe i pojedinci stekli su pravo da se takmiče na Republičkom prvenstvu, koje će se 27. i 28. marta održati u Pirotu.

Ovoga puta po rezultatima su se istakli srednjoškolci Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, koji su potpuno dominirali, kao i osnovci iz novosadskih škola „Žarko Zrenjanin“, „Svetozar Marković Toza“, „Miloš Crnjanski“ i „Sonja Marinković“, koji su se najbolje snašli u školskim vežbama, gde su nijanse odlučivale o njihovom majstorstvu i izražaju pokreta. Zanimljivo je to da su devojke, koje su se nadmetale prvog dana, po izlaznosti oborile dosdadašnji rekord, dok je muškaraca iz godine u godinu sve manje. Učenici i njihovi profesori smatraju da je osnovni problem taj što većina škola nema niti sprave niti rekvizite da bi školska gimnastika bila masovnija.


Jovinigimnazijalci neprikosnoveni

Gimnazijalci novosadske škole „Jovan Jovanović Zmaj” već deceniju dominiraju među sportskim gimnastičarima – srednjoškolcima u Srbiji, a na Međuokružnom takmičenju u Novom Sadu u obe konkurencije, muškoj i ženskoj, ekipno su se plasirali u Pirot. Takođe tu su i pojedinci koji su obezbedili učešće na državnom prvenstvu: Anđela Đurđević, Vanja Petrović, Marina Pandurov, Nikola Jurković, Ivan Dejanović, Stefan Pavlović i Aleksandar Stojanović.

„Žao nam je što i naše ekipe u obe konkurencije, koje su bile druge na opštinskom takmičenju, zbog ustanovljenih pravila da samo prvaci imaju prolaz, nisu imale pravo ovde da se takmiče jer sam uverena u to da bi i one imale zapažen plasman i na Republičkom prvenstvu, na koje dođu ekipe mnogo nekvalitetnije od njih“, rekla je profesorka iz „Jovine” gimnazije Branislava Pandurov.

„Ako ćemo omasovljavati i podizati kvalitet školskih takmičenja, ova moja konstatacija ide tome u prilog. Raduje me što u ekipama nisu samo deca koja profesionalno treniraju gimnastiku već i oni koji samo vežbaju u okviru sekcije. S našim učenicima je milina raditi jer su dobri, vredni i odgovorni.“


Profesorka fizičkog vaspitanja u OŠ „Žarko Zrenjanin” Vesna Đurović bila je najponosnija na svoje učenike, imajući u vidu da su čak četiri ekipe (tri muške i jedna ženska) obezbedile učešće na Republičkom takmičenju.

„Ostvarili smo istorijski uspeh naše škole: ženska ekipa od 1. do 4. razreda plasirala se na državno prvenstvo, a do sada smo imali pojedinačnih uspeha“, ushićeno je prokomentarisala profesorka Vesna. „Uspeh je tim veći jer su te devojčice vežbale samo u okviru školske sekcije, a pošto u školi nemamo sprave, vežbali smo u SD „Vojvodina”. Kao i prošle godine, sve tri muške ekipe, znači od 1. do 8. razreda su obezbedile plasman na državno prvenstvo, kao i pojedinac Vuk Obrić, dok su među tri prvoplasirana bili i Milan Simin i Dimitrije Dejanović. Nadam se da ćemo na Republičkom takmičenju uspešno prestavljati našu školu i biti bolje plasirani od prošlogodišnjeg 5. mesta, pošto su deca zrelija i sigurnija. Osim velikog truda i rada, u ovaj uspeh smo uložili i mnogo ljubavi, koja se poznaje po delima, a ne rečima.“


Aleksandar Pavlović blistao

Učenik Osnovne škole „Jožef Atila”  Aleksandar Pavlović već godinama je neprikosnoven u gimnastici, aktuelni je trostruki republički osvajač zlatnih medalja (parter, razboj, karike i preskok). Već u Pirotu imaće priliku da uveća kolekciju zlatnih medalja, što je potvrdio i njegov profesor Goran Stevanović.


Među najbrojnijim učesnicima bila je OŠ „Svetozar Marković Toza”, a profesorka Dobrina Selaković je očekivala bolje rezultate, posebno na spravama.

„Našu školu na Republičkom takmičenju predstavljaće sestre Drakulić, Nađa, koja je bila najbolja među 5. i 6. razredima, i Tamara u konkurenciji nižih razreda“, rekla je Dobrina Selaković.

„Tu je i drugo mesto ekipe 1–4. i 7–8. razreda, dok smo treći bili u konkurenciji 5. i 6. razreda. Sve u svemu kada se sagleda, nije loše, pošto su uslovi za treninge u školi neodgovarajući.“

Jovo Galić

Foto: Filip Bakić

Autor:
Pošaljite komentar