broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Звезда: Жалићемо се, ФСС поново увео вербални деликт 

09.03.2018. 15:24 19:32
Пише:
Извор: FK Crvena zvezda

БЕОГРАД: Потпредседник Правне комисије ФК Црвена звезда Никола Думнић изјавио је данас да ће клуб упутити жалбу на условну суспензију коју је Фудбалски савез Србије (FSS) изрекао председнику Светозару Мијаиловићу и оценио да је казна неодржива јер се њом практично у праксу враћен "вербални деликт".

ФСС је јуче казнио Мијаиловића, као и председника Партизана МИлорада Вучелића, због "рата саопштењима" у финишу јесењег дела сезоне на три месеца условно, а казна ће бити активирана уколико понове прекршај у наредних годину дана.



"Правна комисија ФК Црвена звезда размотрила је читав случај који је покренут против како ФК Црвена звезда, тако и против председника Светозара Мијаиловића. На основу расположиве документације коју је Правна комисија имала, а ту спада захтев за покретање дисциплинског поступка који је поднео Драгиша Бинић, као и изјашњење које је радио Правни тим ФК Црвена звезда, те неформалних информацијама да смо кажњени одузимањем два бода, с обзиром на то да званичну писану одлуку нисмо добили, Правна комисија ће препоручити Управном одбору да искористи сва правна средства против овакве одлуке, с обзиром на то да такву одлуку сматра незаконитом", рекао је Думнић.



Како је навео, под правним средствима подразумева се најпре упућивање жалбе пред другостепеним органима ФСС.



"Поштујемо надлежне органе, међутим, уколико та жалба не буде усвојена, у таквој ситуацији ћемо бити принуђени да се обратимо Уставном суду Републике Србије, с обзиром на то да је ово први пут још од времена Сободана Милошевића да је у практичну примену уведен вербални деликт"



"Правна комисија посебно жели да истакне да Устав Републике Србије гарантује слободу говора, да она само у изузетним ситуацијама може бити ограничена и то законом, никако подзаконским актом као што је то случај у члану 85 дисциплинског правилника, при чему овде нема изузетне ситуације. Другим речима, овакав члан 85 дисциплинског правилника је у супротности и са кривичним закоником Републике Србије и са Уставом Републике Србије и као такав никако не може правно опстати. Самим тим не може правно опстати ни одлука која је базирана на том члану".



Думнић је истакао да ће се Црвена звезда свим законитим средствима борити против такве одлуке.



"Став Правне комисије, понављам, је да је на овај начин враћен вербални деликт у нашу праксу, којег није било више од 20 година, насупрот свим европским стандардима и права на слободну критику. Свим законитим средствима ћемо се борити против овакве одлуке", закључио је Думнић.

Звездин предлог ФСС: Суспендујте казне противне Уставу



БЕОГРАД:  Управни одбор ФК Црвена звезда на данашној хитној седници позвао је Фудбалски савез Србије (FSS) да суспендује одлуке Дисциплинске комисије о одузимању бодова вечитим ривалима и суспензији председника због "рата саопштењима" у финишу јесењег дела првенства.



"Управни одбор је донео одлуку да се обрати ФС Србије са предлогом да ове одлуке Дисциплинске комисије суспендује као неутемељене и супротне Уставу Републике Србије, законима и основним међународно прихваћеним правима на јавну реч и критику, посебно критику јавних функционера", истиче се у саопштењу на сајту црвено-белих.



Како се наводи, у случају да ФШ не суспендује ове одлуке Црвена звезда ће да искористи сва своја права на жалбу, а посебно жалбу Уставном суду Републике Србије, с обзиром на несагласност аката по којима су ове одлуке донесене са Уставом Републике Србије.



"УО такође оцењује да учестале преписке клубова Суперлиге, понекад и претеране, само потврђују став ФК Црвена звезда да је потребно да постоји Заједница клубова Суперлиге и ИО Заједнице где би сваки од 16 клубова имао свог представника, а на коме би се проблеми анализирали и отклањали у складу са традицијом у земљи и праксом у медународном фудбалу", закључују из Звезде.

Аутор:
Пошаљите коментар
ФСС одузео бодове Партизану и Звезди

ФСС одузео бодове Партизану и Звезди

08.03.2018. 19:17 19:30