Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Банатско Карађорђевo: Козји сир заврши у великим градовима

16.02.2018. 18:56 19:00
Пише:
Фото: Породица Ћук бизнис нашла у сиру

БАНАТСКО КАРАЂОРЂЕВО: Стадо од стотину коза, мини млекара при породичном газдинству у Банатском Карађорђеву, вредна породица Ћук и - ето козјег сира који се за мање од деценије лепо позиционирао на тржишту у региону.

- Већ 12 година смо у козарству, млеко смо прво продавали а онда смо кренули у производњу сира. Сада имамо стадо од стотину коза и мини млекару. Уз козји, правимо и крављи сир од млека које преузимамо – прича Милан Ћук, који са супругом и троје факултетски образоване деце, све са подељеним улогама, производи и пласира до купаца бренд „Сир за сваки дан“.

Козје млеко само по себи је препоручљиво, а када се добија од коза које се хране здраво, сеном и луцерком која се не прска, онда и сир мора бити врхунски. А ова породица производи га у свим варијантама.

- Правимо све, од чувене личке басе, младог крављег и козјег сира, сира у кришки, па рикоте, до старог личког траписта, који може бити и димљен. Затим качкаваљ, димљени и роловани, који има и додатака, по укусу, зачинског биља или љуте паприке – каже Милан.

Наш саговорник истиче да он прави чист крављи или козји сир, не меша један са другим.

- Има људи који су алергични на кравље млеко и млечне производе, што није случај са козјим, и свако мешање би им нашкодило – објашњава он.

Одговоран однос према купцима њихових производа узвраћен је поверењем потрошача. На питање где пласира своје производе, Милан каже да су то локалне пијаце, али једанпут недељно односи сир у Београд, по поруџбини, као и у Нови Сад. Појави се повремено и на некој манифестацији, као што је то било недавно у Белом Блату, где је сав сир распродао за мање од два сата. Посао сада иде већ уходано, али остаје жал што држава не помаже довољно овакву врсту производње.

Текст и фото: Ж. Балабан

Пише:
Пошаљите коментар