broken clouds
14°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Додик: Из Србије нико не треба да се извињава Хрватима 

15.02.2018. 10:03 10:10
Пише:
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ЗАГРЕБ: Председник Републике Српске Милорад Додик., који је ненајављено боравио у Хрватској, изјавио је за РТЛ да је председник Србије Александар Вучић посетом Хрватској донео поруку мира и да му се чини да би након сусрета председнице  Хрватске и њега ствари могле кренути на боље.  

Истакао је и да из Србија не треба нико да се извињава.

 "Напротив, то би требало да учине Хрвати који су над Србима направили много већа злодела", рекао је Додик.

Додик је јуче боравио ненајављено у Карловачкој жупанији, где је посетио манастир СПЦ-а у Доњем Будачком.

Како је пренела ХИНА, до ове посете Епархији горњокарловачкој, према речима старешине храма св. Николаја у Карловцу Дарко Дугоњић, дошло је на по основу традиционалног пријатељства епископом горњокарловачким Герасимом, с којим је Додик прославио крсну славу св. Трифуна.

Дугоњић је рекао да је реч о приватној и незваничној посети председника Српске.

Коментаришући Вучићеву посету Хрватској, Додик је рекао да је председник Србије донео поруку мира и да му се чини да би након сусрета председнице Републике Хрватске и њега ствари могле кренути на боље. 

Додао је да не памти Вучићев говор о 'Великој Србији' и поручио да се таквих тема више не би требало дотицати. "Да је 1941. било Републике Српске, не би Срби страдали од злочинаца из НДХ", рекао је Додик.

Поновио је да Република Српска набавља 2500 пушака.

На питање РТЛ да ли је то  једна од метода застрашивања политичких противника новинару је узео микрофон и рекао: "Ма дајте микрофон да вам кажем, ма ја сам довољан да их све застрашим."

Додао је како не разумије зашто се у БиХ дигнула таква драма око 2500 пушака. "Па нисмо имали никакво оружје, па и ви сте набавили нове па ником ништа. С обзиром на претње у регији и БиХ, нама је то потребно", рекао је Додик. 

Орден израз поштовања и захвалности Вучићу 

Председник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас председнику Србије Александру Вучићу Орден Републике Српске на огрлици - највиши државни орден РС. 

Председнику Србије орден је уручен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и Републике Српске, као и за немерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој РС.

Додик је честитао Вучићу Дан државности Србије и поручио да је одликовање, орден Републике Српске на огрлици, које му је доделио израз поштовања за све што је учинио за РС.

"Одликовање је израз поштовања за оно што сте учинили за РС, у сарадњи коју имамо на институционалном нивоу, у разумевању услова у којима РС ради и функционише и у својој помоћи у много појединачних пројеката које сте подржали у РС", рекао је Додик.

 Он је истакао да Српска цени Вучићев допринос томе да је сарадња Србије и РС данас најбоља, највидљивија на пројектима које су заједнички реализовани.

“Али нам увек и више од тих пројеката значи добродошлица коју осећамо када долазимо и подршка Дејтонском мировном споразуму и политици Србије према БиХ", подвукао је Додик.

Како је рекао, у РС добро разумеју оквир који се често истиче, да Србија цени територијални интегритет БиХ и поштује Дејтонски споразум, а да воли Републику Српску.

"Наравно, ми то читамо на најбољи начин и то је део наше емоције коју имамо према Србији и вама лично", рекао је Додик.

Назначио је да је Вучићу одликовање додељено јер је самопрегорно, вршећи функцију премијера и сада председника Србије, чинио све да се односи побољшају, да се реше многа појединачна питања, те да су заједничке одлуке дале резултате и помаке да се реше питања за обичне људе.

"Ваш допринос томе је несумњив и желим да вам се захвалим у име РС и честитам вам Дан државе Србије", рекао је Додик и додао да тај датум и у РС доживљавају као свој дан.

Аутор:
Пошаљите коментар