clear sky
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Декларације на прехрамбеним артиклима и како их "читати"

06.02.2018. 19:02 19:22
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: На готово свим упакованим прехрамбеним производима на тржишту налази се етикета о нутритивној вредности артикла и састојцима које производ садржи, али много људи и данас не зна да протумачи те декларације. Нутритивна декларација може да буде подељена на три главна одељка одвојена задебљаним линијама, објашњава се у тексту који потписује тим професора са Одсека за исхрану и дијететику са Универзитета у Гани, а који преноси лист Дејли График.

Информације у главном, или у прва два одељка могу да варирају од производа до производа и садрже информације које су специфичне за дати прехрамбени производ, као што су подаци о хранљивој вредности, величини порције и калоријама. 

Трећи одељак садржи напомену са вредностима за 2.000 и 2.500 калорија уноса хране дневно. У тој напомени се дају информације о препорученом уносу важних хранљивих материја као што су масти, натријум и влакна. Она се налази само на производима у већим паковањима и не мења се од производа до производа.

Оно од чега треба почети при читању декларације јесте величина порције и број порција у паковању. Те информације се налазе одмах испод наслова “Нутритивни подаци”.

Порција је количина хране која се препоручује у материјалима за едукацију потрошача или у нутритивној декларацији коју особа треба да унесе у одређеном времену. Величина порције је стандардизована код сличне хране да би била лакша за поређење, и обично се изражава у опште познатим јединицама као што су комади и шоље. Понекад се изражава и у метричком износу, као што је број грама и милилитара који чине порцију.

Податак о калоријама нам пружа информацију о томе колико енергије садржи храна по порцији, као и колико енергије потиче из масти. Изражава се у килоџулима (кЈ) или килокалоријама (кцал). Можете да израчунате укупну енергију и енергију из масти које уносите тако што ћете број калорија помножити с бројем порција које конзумирате.

Састојци су набројани по реду, почев од оног ког има у највећој количини у производу. Другим речима, састојак присутан у највећој количини се налази на првом месту на списку.

Особе са алергијом на храну треба да провере списак састојака на паковању прехрамбеног производа да би утврдиле да ли садржи састојке на које су алергичне. Такође је важно проверити списак састојака да бисте видели да ли испуњава ваше друштвене, културолошке или религиозне захтеве. 

Дневна вредност је стандардни водич за особе које уносе 2.000 калорија сваког дана. Ваша дневна вредност може бити већа или мања од 2.000 калорија.

Дневна вредност у процентима (% ДВ) служи да се утврди да ли порција хране садржи много или мало одређеног хранљивог састојка за особу чије дневне енергетске потребе износе 2.000 калорија.

Бирајте храну с најмањим процентом дневне вредности (пет посто или мање) за транс масти, засићене масти, холестерол, натријум и шећер. Превелика количина ових састојака може да повећа ризик од многих хроничних болести као што су висок крвни притисак и срчане болести.

Нутритивне етикете представљају брз начин да се истакну одређене хранљиве материје или састојке који интересују потрошача. Обично се налазе на предњој страни паковања и дизајниране су тако да привуку и омогуће потрошачима да брзо донесу одлуке о производима без обавезног читања декларације.

Систем декларисања на предњој страни паковања (ФОП) користи шему боја на семафору да би упозорио потрошаче на количину хранљивих материја (које треба конзумирати умерено) у прехрамбеним производима.

Те хранљиве материје су укупне масти, засићене масти, холестерол, шећер и со.

Производ који садржи висок ниво ових хранљивих материја се означава црвеном бојом, жута означава умерен ниво а зелена низак. Ипак, потрошачима се саветује да користе проценте да би видели да ли је ознака на етикети тачна или не, наводи се у тексту и препоручује да купујте упаковане производе са нутритивним декларацијама на језицима које можете да читате и разумете. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Храна у Србији је безбедна, едукација о здравој храни важна

Храна у Србији је безбедна, едукација о здравој храни важна

16.10.2017. 17:21 17:26