overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Голманима већа улога у новом стилу игре фудбалера Војводине

01.02.2018. 14:48 15:20
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕЛЕК: У помало неуобичајеном термину, већ од 7.30 часова по нашем времену, почео је јучерашњи преподневни тренинг фудбалера Војводине.

(Од нашег специјалног извештача)

Како су пре тога имали слободан дан, ученици тренера Илије Столице без проблема су истрчали на терен у Спортском центру „Титаник Делукс Голф“ и одрадили све постављене задатке током сат и по времена. Поред Даниела Аврамовског који има повреду унутрашњих лигамената колена, тренинг су пропустили и млади Кристијан Живковић, као и Немања Суботић, који су вежбали са стране с кондиционим тренером Душком Кораћем. Живковић је носио завој на колену, док се Суботић пожалио на присуство бола у нози, па је из превентивних разлога био ван погона, а добро је то што је пуном снагом поново радио опорављени Александар Радовановић.

- На утакмици с Марибором сам у једном тренутку незгодно доскочио и истегао унутрашње лигаменте, слично као и Аврамовски – рекао је Живковић. – Верујем да ћу се брзо придружити саиграчима и наставити с несметаним радом.

Док су кандидати за тим увежбавали кретње које захтева нова поставка игре којој теже, занимљиве вежбе имала су тројица чувара мреже. Под будним оком тренера Миљана Весића, Емил Роцков, Никола Перић и Марко Илић пажњу су посветили игри ногом, односно упошљавању саиграча.

- Читав систем који форсира Илија Столица, заснива се на моделу који за резултат треба да донесе шампионску игру Војводине – веома сугестивно је објаснио Миљан Весић. – Тај систем је офанзиван, а голмани у њему морају да имају велику улогу, прецизније у самој игре и офанзиви. То значи да грађење наших напада почиње од нашег гола, а на тренинзима симулирамо ситуације из игре. Сам процес рада се не заснива на класичном голманском, дефанзивном тренингу, већ инсистирамо на доброј демаркацији, пријему лопте и квалитетном пасу. Наравно, читава екипа мора да нам помогне у томе, јер голмани сада имају тачан захтев који простор на терену треба да погоде, а на саиграчима је да се отварају и омогуће им да добију добру и правовремену лопту. Овај систем захтева да су свих 11 играча активни, јер ћемо играти офазивно, за голове, а чувари мреже ће имати јако мало прилике за дефанзивне одбране.

Интересовало нас је како се сналазе Вошини чувари мреже у свему и да ли их буне нови захтеви.

- Управо против Марибора, голмани су имали и буквално тек неколико удараца на гол, али су били веома активни у игри. Знали су који су им задаци, а у раду нам пуно помаже видео-анализа тренинга и самих утакмица, кроз коју стављамо пред њих захтеве и принципе које морају да испоштују, како би екипа пошла у квалитетне нападе. Тренутно Роцкова, Перића и Илића све то мало збуњује, али сам сигуран да ће веома брзо досећи захтевани ниво, прецизније како екипа буде напредовала у усвајању система, тако ће расти и ниво игре голмана. Идемо узлазном путањом, једино нам је потребно време.

С размишљањима Миљана Весића сложио се и јесенас резервни чувар мреже црвено-белих Никола Перић. Он у Белеку, као и његове колеге, тренира у јаком ритму и приметно је да је веома мотивисан да покуша да се наметне Илији Столици.

- Припреме су веома специфичне, јер се наш рад базира на много већој игри ногама – нагласио је Перић. – Знали смо шта нас очекује када је нови шеф струке дошао у Нови Сад и сада покушавамо да радимо што боље и усвојимо његове захтеве. У савременом фудбалу голмани доста учествују у игри, тако да се надам да ћемо захтевано успети да спроведемо у дело. Имали смо, истина је, мало проблема с новим начином игре, јер нисмо то до сада практиковали, нити посебно на томе радили, али лагано улазимо у фазон и надам се да ћемо до почетка пролећне сезоне успети да се наместимо како треба.

Перића одавно нема у тиму, практично од операције слепог црева, која га је „склонила“с гола Војводине. Сада се пред њим отворила прилика да својом формом поново постане број један.

- Не браним већ скоро годину и по дана. На тренеру је, наравно, да одлучи коме ће на пролеће указати поверење, а на мени је да радим што боље и да се доказујем. Драго ми је што ће се игра базирати на нама, голманима, јер волим да будем активан учесник у догађањима на терену, пошто се дешава да буде утакмица на којима уопште немамо посла. Сада смо нон-стоп активни и, лично, прија ми нови начин на који желимо да презентујемо фудбал. Сваки напад почиње од нас и чини ми се да нисам за читаву сезону добио толико лопти као само на једној утакмици сада. Свиђа ми се што међу свом тројицом голмана Војводине влада здрава конкуренција, јер су Роцков и Илић добри момци и добри чувари мреже и то нам, свој тројици, помаже да максмално квалитетно тренирамо. Од тога ће највише користи имати тим и то је нешто што нас испуњава задовољтсвом, али и мотивише на још јачи рад – додао је Никола Перић.

Текст и фото: А. Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар