few clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Повратак у школске клупе означио почетак сезоне грипа

24.01.2018. 17:18 17:21
Пише:
Извор: Дневник (Р. Хаџић)

Као и сваке године, завршетак зимског распуста и крај празника у Војводини означава озбиљан почетак сезоне грипа.

У Војводини је регистрована инциденција обољења сличних грипу на нивоу спорадичних и изолованих случајева обољења, кажу у Институту за јавно здравље Војводине, истичући да је грип још увек слабо активан, осим на територији Севернобанатског округа, где је регистрован високи праг интезитета активности вируса грипа. У трећој недељи јануара регистроване стопе обољења сличних грипу порасле су у односу на prеthodnu недељу, док је број пријављених акутних респираторних инфекција остао мање-више једнак prеthodnim недељама.

Од грипа за сада највише обољевају деца стара до четири године.

„Током ове недеље надзора, ПЦР лабораторијским тестирањем 23 сентинелна узорка (Дом здравља) болесничког материјала, код 17 пацијената је доказана инфекција вирусом грипа типа Б. Лабораторијским тестирањем 10 случајева тешке акутне респираторне болести, инфекција вирусом грипа типа Б је потврђена код четири пацијената“, каже координатор сентинелног надзора доц. др Миољуб Ристић из Института за јавно здравље Војводине.

На нашу срећу, опасни сој такозваног “аустралијског грипа” још увек није преовлађујући у Србији и Војводини, већ се бележи обољевање од вируса грипа типа Б, који је много лакши. Аустралијски грип, иначе, шири се северном Европом, и доноси изузетно високу температуру, компликације у виду упале плућа, и доводи и до смрти. Само у Великој Британији, од последица ове врсте грипа умрло је 85 особа, различитог пола, здравственог стања и узраста, а пријављено је више од 22.000 оболелих. Како кажу њихови епидемиолози, више од три милиона људи је у ризику од обољевања, јер нису примили вакцину против грипа.

За разлику од њих, у Србији је повећан број људи који су се вакцинисали против грипа, а епидемиолози препоручују и друге мере заштите: држање одстојања од најмање један метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирном марамицом коју одмах након употребе треба адекватно одложити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и повремено проветравање просторија, избегавање дужег боравка у мањим и непроветреним просторијама с већим бројем људи (градски превоз, пошта, банка), кажу војвођански епидемиолози.

Ипак, вирус грипа може да изазове и компликације.


Лечење код куће

Особама са благим обликом грипа, уз консултацију лекара, препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката. У случају погоршања клиничке слике болести потребно је обратити се изабраном лекару.


„Од осам пријављених случајева тешког акутног респираторног дистрес синдрома, инфекција вирусом грипа типа Б доказана је код троје оболелих.“

АРДС се обично јавља код људи који су већ критично оболели и главни симптом, отежано дисање (диспнеја), обично се развија у року од неколико сати до неколико дана након болести, или трауме. Акутни респираторни дистрес синдром је нагло попуштање респираторног система. У кратком времену, дисање постаје тешко, и парцијални притисак кисеоника у крви опада.

Бројни су узроци респираторног дистрес синдрома, а неки од њих су вирусне, или бактеријске пнеумоније, ширење инфекције кроз крвоток (сепса), срчана инсуфицијенција (попуштање срца), стања после трансфузије крви, озбиљне повреде главе и грудног коша, преломи дугих костију, као што је бутна кост, који може да ослободи честице масти које се преносе кроз крвоток до плућа (емболија), аспирација повраћеног садржаја, или неких хемикалија, инхалација дима, аспирација течности, нежељене реакције на поједине лекове, упала панкреаса (панкреатитис), као и шокна стања.

И. В.

Аутор:
Пошаљите коментар
Грип још увек редак, предњачи лакши, Б облик

Грип још увек редак, предњачи лакши, Б облик

28.12.2017. 23:16 23:18