broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мажић: МУП спречио теже последице на дербију

24.01.2018. 12:50 13:33
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД:  Најбољи српски фудбалски судија Милорад Мажић, поводом инцидената навијача на прошлом дербију између Партизана и Црвене звезде, рекао је данас да је меч протекао без тежих последица због ефикасне реакције МУП-а.

Није пријатно бити актер таквог догађаја, када се дешавају онакве ствари.



Министарство унутрашњих послова, министарство правде и Фудбалски савез Србије покушавају да спрече насиље, рекао је Мажић.



"Да би био фудбалски судија на завидном нивоу, мора да буде спреман да се носи са притисцима. У Србији се много више пише о негативним стварима којих има много мање него позитивних", рекао је Мажић на конференцији "Феј плеј, фер лајф" која је одржана у хотелу Метропол у сарадњи Министарства омладине и спорта и новинске агенције Танјуг.



Он истиче да као редовни учесник мечева у Лиги шампиона и великих такмичења не може да их упореди са стањем у Србији, јер су “код нас комплексније ствари”.



Признао је да Европска фудбалска унија (УЕФА) применила друге мере сагледајући инциденте из Београда на мечу Србије и Албаније 2014. године.



Кад се догоде нереди на трибинама, судија има три корака - јавно упозорење, кратак и трајни прекид утакмице, наглашава Мажић.



"УЕФА је пуно научила од меча Србије и Албаније и дошла је до ефикаснијих корака ако се такве ствари понове. Проблем хулиганизма постоји у многим земљама, не само у Србији, економски јака Шведска има исти проблем и он ескалира из године у годину. Ако бисмо користили кораке које УЕФА примењује, прво и основно питање у Србији је инфраструктура. Када би се празнио део трибина питање је како би то било", казао је Мажић.


О фами да је Суперлига "намештена", навијачима, бакљама

Мажић је изјавио да не зна зашто се у Србији прави атмосфера да је фудбалско првенство нерегуларно и да се намештају утакмице, јер би, каже, УЕФА брзо имала таква сазнања која би била прослеђена код нас.



"Прави се фама да је наше првенство нерегурално, али постоји људи и интегритет из УЕФА. Код нас није раширен случај кладионица као у нашем окружењу", рекао је Мажић на конференцији "Феј плеј, фер лајф" која је одржана у хотелу Метропол у сарадњи Министарства омладине и спорта и новинске агенције Танјуг.



Један од најугледнијих европских арбитара истиче да током каријере никада није трпео притиске да суди у корист одређеног тима.



"Пре утакмице одмах бих пријавио надлежнима, нисам у каријери имао такву врсту притиска. Клубови покушавају да праве притиске кроз анализе, изјаве, та реч се пуно користи код нас и нисам сигуран да има велико значење. Имамо и ми судије са велики притиском да суде на прави начин, фудбалери такође... Код нас се даје негативна конотација навијачима, посебно пред вечити дерби. Не обраћам пажњу на то, покушавам да будем на високом нивоу, а грешка је саставни део спортисте", наводи Мажић. 



Примећује такође да проблем са пиротехником на стадионима постоји и у иностранству, не само у Србији.



"Пале се и бакље на утакмицама Лиге шампиона, пре неколико месеци то је био случај на мечу Базел - ЦСКА, Руси су запалили бакљу, а слично је било и пре неколико година када сам судио репрезентацијама Румуније и Грчке. УЕФА такве свари драконски кажњава и репресивном политиком хоће да спречи насиље", примећује.



Према његовим речима велики проблем је и такмичење млађих категорија, односно понашање деце, која се угледају на родитеље, те оцењује да многи лече фрустрације на стадионима.



"Слабо се ко бави тим, а јако је важно. Био сам на једном таквом мечу пре 15 година када су родитељи и фамилија правили проблеме и тукли се", навео је Мажић.


Он је додао да људи из српског фудбала имају тесну сарадњу са Министарством унутрашњих послова.



"Са МУП-ом увек покушавамо да се спортска примедба на најбољи начин приведе крају”, закључио је Мажић, један од главних кандидата за првог судију у овогодишњем финалу Лиге шампиона.

Мићенци: Држава и ФСС да раде заједно

БЕОГРАД: Представник Европске фудбалске уније (УЕФА) Масимилијано Мићенци, специјални делегат за сузбијање криминала у фудбалу, изјавио је данас да државни органи и Фудбалски савез Србије морају заједно да раде на сузбијању хулиганства на стадионима.



Мићенци је, на конференцији за медије, "Феј плеј, фер лајф" која је одржана у хотелу Метропол у сарадњи са Министарством омладине и спорта и новинске агенције Танјуг, указао да је то веома комплексна тема.



„Веома је важно да што сам у Београду да причамо о битној теми која је комплексна. Министарство унутрашњих послова у сарадњи са клубовима и ресорним организацијама мора да буде на високом нивоу, да заједно раде. На основу нашег искуства у неким државама то дало јако добре резултате“, рекао је Мићенци.



Решење је види у томе да клуб и представник навијача морају да буду у спрези у случају могућих испада на трибинама, а потом да сва сазнања да доставе полицији.



„Представник клуба остварује контакт са навијачима и могу да скупљају податке о могућем насиљу. Такве податке морају одмах да се пошаљу полицији како би се спречили такве ствари. Фудбалски савез може да има значајну улогу и да санкционише такве ствари“, рекао је.



Према његовим речима, све лоше ствари могу да се промене, уз велику помоћ полиције и правосудних органа.



Милан Јанковић, директор за бренд и спонзорства компаније „СКС365 Малта“, каже да кладионице могу у многоме да помогну у решавању сумњивих утакмица.



„Можемо доста да помогнемо на решавању овог посла, самим тим што отварамо дијалог са надлежнима. Експанзија игара на срећу јесте присутна, а ја у име наше компаније могу да кажем да се боримо против намештања утакмица", рекао је Јанковић и додао да та компанија сарађује са ФИФА и УЕФА.



Чак смо, казао је, једном помогли и дали информацију са терена.



"То је прави пример како би требало да буде у Србији“, каже Јанковић.



Испричао је да су им људи запослени у кладионицама, због сумње у реагуларност једне утакмице у Србији, послали информацију са терена на основу које је меч стопиран у тој компанији.



"Контактирали смо ФСС, а онда су је они проследили релевантним институцијама. Све је путања отвореног дијалога и морамо да будемо у том процесу. О ком се мечу ради је пословна тајна, а информација мора да се провери код надлежних органа. Не знам шта се на крају догодило“, закључио је Јанковић.

Аутор:
Пошаљите коментар