broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"Дневник" сазнаје: Вујановић и Маровић у поступку против Давинића

04.01.2018. 10:41 10:44
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Председник Црне Горе Филип Вујановић и бивши председник некадашње заједнице Србије и Црне Горе Светозар Маровић дали су писане изјаве, као сведоци, у процесу који се пред Вишим судом у Београду води против бившег министра одбране СЦГ Првослава Давинића, у вези с два случаја из 2005. године: продаје „испод цене” вишка пушака Војске СЦГ црногорском државном предузећу „Југоимпорт-Монт” и решавања стамбеног питања генерала Љубише Јокића.

Како „Дневник” сазнаје, Вујановићево писано сведочење требало би да буде доказ на суђењу које се понавља пошто је Апелациони суд укинуо прву ослобађајућу пресуду Вишег суда и наложио да се у новом поступку испитају као сведоци сва три некадашња члана Врховног савета одбране СЦГ, тадашњи председник заједнице СЦГ Светозар Маровић, председник Црне Горе Филип Вујановић и тадашњи председник Србије Борис Тадић.

Вујановић је, по сазнањима нашег листа, услед спречености да сведочи непосредно пред судом у Београду, дао писану сведочку изјаву у Вишем суду у Подгорици, у оквиру међународне правне помоћи.

Писану изјаву од бившег председника СЦГ Светозара Маровића прибавила је одбрана, али за сада није познато да ли ће суд тражити да сведочи непосредно на претресу или ће прихватити да буде прочитан тај  његов исказ.

Очекује се да сведочи и бивши председник Србије Борис Тадић.

Иначе, осим Давинића, у вези с тачком оптужнице која се односи на решавање стамбеног питања генерала Јокића, поступком је обухваћен и пензионисани генерал Милун Кокановић, бивши помоћник министра одбране СЦГ за материјалне ресурсе, који је првобитно такође био ослобођен оптужби сада укинутом првостепеном пресудом.

Оптужница Вишег тужилаштва у Београду терети Давинића за „кршење процедуре 2005. године приликом продаје вишка пушака Војске СЦГ предузећу ’Југоимпорт-Монт’ из Подгорице”, како је наведено, „по цени нижој 28 одсто у односу на понуду фирме ’Мат-Етрол’ из Београда, која се повукла из поступка”.

Оптужба сматра да је „споран” и поступак решавања стамбеног питања генерала Јокића куповином стана у својину и да у том случају „није поштован правилник којим је регулисано давање станова у закуп”. Тужилаштво сматра да је у оба случаја причињена штета buyеtu Републике Србије.

Окривљени су одбацили оптужбе као „исконструисане” и „злонамерне”.


Неизвесност око сведочења

Чини се да изгледи да се бивши председник СЦГ Светозар Маровић појави непосредно пред београдским Вишим судом као сведок нису велики. Постоје, наиме, и недоумице о томе где је он. Београдска штампа је пренела у априлу 2017. године да је Маровић примљен на лечење у Специјалну болницу за цереброваскуларне болести „Свети Сава” у Београду.

С друге стране, познато је и то да је Маровић, који је од средине деведесетих година прошлог века донедавно био високи функционер ДПС-а, у првој половини 2017. осуђен на основу споразума о признању кривице закљученог с црногорским Специјалним тужилаштвом, по оптужби за злоупотребе у вези с општинским некретнинама у Будви, на казну од три године и десет месеци затвора и да уплати држави 1,1 милион евра, а још 100.000 евра у хуманитарне сврхе.


У вези са стамбеним питањем генерала Љубише Јокића одбрана тврди да је то решила „Влада Црне Горе из својих средстава и да то нема везе ни с Министарством одбране СЦГ ни с buyеtom Србије”.

У вези с поступком продаје вишка пушака Војске СЦГ, одбрана Првослава Давинића тврди да је „после неспорног одустанка најповољнијег понуђача фирме 'Мат-Етрол', Врховни савет одбране донео одлуку да се оружје прода ’Југоимпорт-Монту’, наводећи да се таква одлука доноси из политичких разлога који су се тицали помоћи привреди Црне Горе”.

Ј. Ј.

Аутор:
Пошаљите коментар
Бивши министар Првослав Давинић ослобођен оптужби за злоупотребе

Бивши министар Првослав Давинић ослобођен оптужби за злоупотребе

03.03.2016. 15:38 13:33