Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Избор пенушавог вина и/или шампањца; како да не погрешимо

27.12.2017. 17:45 17:52
Пише:
Фото: pixabay.com

Дочек Нове године је незамислив без боце пенушавог вина. Е сад, они којима новац није проблем – неће имати ни проблема приликом избора доброг вина – идеално је купити неки од (пре)скупих француских шампањаца и решени сви проблеми.

Наравно, толико новца имају тек малобројни. Остатак мора некако да се снађе у богатој понуди и да пронађе идеалну новац/квалитет варијанту за себе.

Ако сте мислили да за 200, 300 динара можете купити супер квалитетно пенушаво вино, грдно ћете се разочарати у најлуђој ноћи. За тај новац можете да добијете једино мехуриће.

Е сад, ако сте у могућности да у боцу шампањца инвестирате мало више (од 800 динара, па навише), онда се можете надати и квалитету.

А када кренете у куповину, можда не би било згорег да имате на уму ове три најчешће грешке.

1. Поводимо се за ценом: Колико год била индикатор, висока цена није и не мора обавезно да буде гаранција квалитета. На квалитет пенушавог вина утичу многи фактори: од бербе грожђа, па до начина на који је трговац скалдиштио боцу.

Поред тога, један од битних фактора који утичу на квалитет је и процес производње пенушавог вина, који укључује двоструко врење.

2. Не гледамо како су боце смештене: Прашњава боца у супермаркету обично је знак да стоји на полици већ неко време. А што боца дуже стоји изложена јакој светлости, веће су шансе да је изгубила на квалитету.

Неотворене боце пенушавог вина требало би да се чувају у лежећем положају на тамним и хладним местима, како би течност непрестано била у контакту с плутаним чепом и тако спречила његово сужавање и испаравање течности.

3. Купујемо за неколико година унапред: Шампањци и пенушава вина који се продају у супермаркетима обично су спремни за тренутну конзумацију и не „подносе“ дуготрајно одлежавање.

Зато, уместо да гомилате боце „уграбљене“ на акцији, савет је да купите само онолико колико планирате да попијете у најлуђој ноћи.

Пише:
Пошаљите коментар
Винским возом кроз Напа долину: Шампањац за срећан почетак авантуре

Винским возом кроз Напа долину: Шампањац за срећан почетак авантуре

25.08.2017. 15:58 16:04