overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На Подбари и Детелинари обновљена канализациона мрежа

13.12.2017. 21:22 21:26
Пише:
Извор: arhiva dnevnika

Реконструкција дотрајале канализационе мреже и изградња нове на више локација у граду и у новосадској општини, главна су обележја успешне грађевинске сезоне коју је управо сумирало ЈКП „Водовод и канализација”.

По речима Бориславе Пејановић из сектора за односе с јавношћу, у 2017. то предузеће ушло је у грађевинску сезону и пре њеног званичног почетка, који је обично 15. марта. Резултатима су у предузећу задовољни јер је реализовано више од 85 одсто планираних активности.

“ Крајем фебруара почели смо обнову канализационе мреже на Детелинари, у улицама Јанка Чмелика, Светислава Касапиновића и Илије Бирчанина – казала је Борисдлава Пејановић. – Реч је о наставку инвестиције коју смо започели лане, односно реконструкције канализационе мреже у Копериниковој улици. Пошто је она у том блоку сада потпуно обновљена, биће олакшано одвођење отпадних и атмосферских вода из тог дела града. Радови, у које је уложено 11 милиона динара, завршени су знатно пре планираног рока.”

Канализациона мрежа реконструисана је и у улицама Матице српске, Косте Hayija Млађег и Земљане ћуприје.

“Приликом извођења тих радова било је доста проблема јер је постојећи колектор био у лошем стању, а пронађене су и друге инсталације које смо морали да изместимо. У те радове уложено је 19 милиона динара”, истиче Борислава Пејановић, додајући да је у овој грађевинској сезони завршена и изградња секундарне канализационе мреже на Чардаку, где је више од 60 одсто домаћинстава већ прикључено на мрежу.

Ове године обновљен је и магистрални вод Ф-600 у Привредниковој улици. Његов значај је велики јер снабдева радну зону која је, како наша саговорница истиче, у последње време поново активирана захваљујући бројним инвеститорима.

“ Реконструисана је и водоводна мрежа на Булевару цара Лазара од Фрушкогорске улице до Булевара ослобођења, а до краја календарске године завршићемо и изградњу водоводне мреже у Буковцу. У питању је друга висинска зона и до сада је урађено више од 70 одсто посла. Ти радови су вредни 40 милиона динара”, истакла је наша саговорница.

Након прегледа документације и оцењивања на лицу места, Акредитационо тело Србије донело је Одлуку о издавању Сертификата лабораторији ЈКП „Водовод и канализација” према стандарду СРПС ИСО/ИЕЦ 17025.

“Тиме је и званично потврђено да наша хемијска лабораторија за пијаћу воду поседује способност и ресурсе у погледу опремљености и кадрова који испитују воде за пиће на највишим националним и међународним стандардима – истиче Борислава Пејановић. – Сертификат о акредитацији представља додатну гаранцију квалитета рада и резултата испитивања и потврђује да су резултати који се добијају у лабораторији поуздани и тачни.”

Од укупно 24 филтерска поља, ЈКП „Водовод и канализација” у текућој грађевинској сезони санирало је четири.


Вода на Поповици, канализација у Руменки

Током ове грађевинске сезоне завршена је и прва фаза изградње водоводне мреже на Поповици.

“ До краја ове године завршићемо и другу фазу радова, након чега ће више од 90 одсто тог насеља бити покривено водоводном мрежом”, вели Борислава Пејановић, уз напомену да ће до краја текуће године већина домаћинстава у Руменки бити прикључена на канализациону мрежу.


“ Током предстојеће грађевинске сезоне у плану је да се санирају и преостала филтерска поља у Фабрици воде. Филтрирањем воде долази до повећања гранулометрије кварцног песка те је неопходно да се на сваких пет до седам година уради санација филтерске испуне. Тиме се постиже боља филтрација, која утиче на квалитет воде за пиће”, објашњава Борислава Пејановић, додајући да је завршена је и реконструкција пумпне станице „Лиман”.

Важна је и чињеница да је из употребе избачен гасни хлор, који је замењен натријум-хипохлоритом добијеним електролизом кухињске соли. У питању је технологија која је, по речима Бориславе Пејановић, безбедна за околину.

С. Савић

Аутор:
Пошаљите коментар
„Водовод и канализација“: Највећи део инвестиција готов

„Водовод и канализација“: Највећи део инвестиција готов

30.10.2017. 08:59 09:04