broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛГБТИ популација се осећа дискриминисано у НС

13.12.2017. 19:03 19:31
Пише:
Извор: Tanjug (S.Ilić, ilustracija)

“Наше законске норме гарантују ЛГБТИ особама велика права, међутим, припадници те популације исказују у својим одговорима да нису задовољни тиме како се та недискриминација у пракси заиста приказује – рекла је заштитница грађана Новог Сада Марина Попов Иветић на конференцији „Заштитник грађана града Новог Сада и унапређени положај ЛГБТИ заједнице”, у оквиру истраживања „ЛГБТИ популације у Новом Саду”.

" У суштини, на основу истраживања планирамо да у следећој години пређемо на едукацију грађана Новог Сада о правима ЛГБТИ популације јер сваки разговор на ту тему прави корак даље, кроз подизање свести наших суграђана о томе да сви треба да имају иста права на школовање, образовање, изласке, дружење.” Истраживање је показало и да сваки контакт с припадником ЛГБТИ популације на приватном нивоу повећава свест особе из опште популације.

Истраживање је спроведено у сарадњи с Групом „Изађи”, једине организације у Војводине која се бави искључиво ЛГБТИ популацијом, као и уз помоћ Центра за развој демократског друштва „Еурополис”. Анкетом је обухваћена 101 ЛГБТИ особа и 243 особе из опште популације, међу којима има оних који немају и имају лични контакст с особом супротне сексуалне оријентације.

“Сам упитник се састојао из питања како они живе у овом граду, да ли имају разумевање институција, на који начин су дискриминисани, да ли трпе неки вид насиља – каже координатор пројеката у групи „Изађи” Филип Коцевски. – Дошли смо до закључака да насиље и дискриминација постоје. Када је у питању дискриминација, она је углавном у кругу породице и блиских пријатеља, док су узрочници физичког насиља припадници навијачких група и пролазници на улици који претпостављају нечију сексуалну оријентацију и родни идентитет. То се поклапа с државним истраживањима која показују да су ЛГБТИ особе, поред особа ромске популације, најподложније злочину из мржње.”

Да би се таква негативна клима променила, важно је да се ради на едукацији и подизању свести Новосађана, а како је координаторка Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТИ особама Љиљана Коковић најавила, у плану је да у 2018. години почне едукација деце основношколског узраста кроз пројекте које ће спроводити „ОПЕНС 2019” и невладине организације.


Важна је примена Кривичног законика

ЛГБТИ популација се сусреће с мржњом која је заснована на једном мотиву – припадности тој групацији. Постоје случајеви када су људи нападани на улици јер су само били у групи с ЛГБТИ особама.

“Надамо се да ће члан 54а Кривичног законика коначно бити употребљен приликом изрицања казне као отежавајућа околност, и да ће се први пут у Србији од 2013. године донети пресуда за све маргинализоване групе на основу злочина из мржње, као јединог мотива злочина”, истиче координатор пројеката у групи „Изађи” Филип Коцевски, најављујући да ће се до 2019. организовати „Парада поноса” и у Новом Саду, која ће бити својеврсна шетња за људска права.


“ Наши следећи кораци су да заједно са заштитницом грађана и осталим организацијама, као и Панонском платформом за људска права, кренемо детаљније да се бавимо читавом том темом и да то претворимо у веће и озбиљније истраживање у наредном периоду, које ће нам само показати и ставити до знања са чиме радимо – објашњава Коцевски. – Напоменуо бих да је број од 100 испитаника који су део ЛГБТИ популације доста велики за Нови Сад јер се и даље многи од њих држе „у своја четири зида” и не желе да причају о својој сексуалној оријентацији и мислим да ће се на тај начин побољшати њихов положај, у смислу да ће се више охрабрити да причају слободно о својим животним искуствима.”

Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар
Српска ЛГБТ популација разочарана у опозицију

Српска ЛГБТ популација разочарана у опозицију

19.09.2017. 10:45 10:46