overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Туск: Предложићу почетак преговора о транзиционом периоду

08.12.2017. 10:24 10:30
Пише:
Извор: Танјуг

БРИСЕЛ: Председник Европског Савета Доналд Туск изјавио је данас да ће земљама чланицама ЕУ предложити почетак преговора о транзиционом периоду са Великом Бритнанијом и разговоре о будућим односима са Лондоном.

"Спремни смо да почнемо са припремом блиског партнерства Велике Британије и ЕУ у трговини, борби против тероризма, међународног криминала, безбедности, одбране и спољне политике", поручио је Туск.Он је нагласио да ЕУ жели да чује "са више јасноће" како Велика Британија види њихове будуће односе пошто напусти јединствено тржиште и царинску унију. 



Председник Европског Савета каже да прво треба почети са преговорима о транзиционом периоду. Велика Британија је затражила да период њеног останка у једниственој трговинској и царинској унији са ЕУ траје још две године по изласку из ЕУ."Предлажем да током тог периода Велика Британија поштује ЕУ законе, укључујући и нове законе, буџетске обавезе и правни надзор. У том периоду одлуке у ЕУ би се доносиле на нивоу 27 држава чланица, дакле без Велике Британије", изјавио је Доналд Туск. 



Он је нагласио да је "развод тежак, али развод и успостављање нових односа је још теже".



"Од референдума о изласку Велике Британије из ЕУ прошло је годину и по дана и много је времена посвећено једноставнијем делу посла. Сада за преговоре о транзиционом споразуму и оквиру за наше будуће односе имамо де фацто мање од годину дана", закључио је председник Европског савета.



Велика Британија би, према Уставу ЕУ, требало да напусти Унију пре краја 2019. године.

Реакције из УК и Ирске на договор о Брегзиту



ЛОНДОН, ДАБЛИН: Британски министар задужен за Брегзит Дејвид Дејвис поручио је да је Велика Британија данас начинила велики корак напред у испуњавању планираног изласка из ЕУ, док из разних делова Уједињеног Краљевства и Ирске стижу различите реакције на одлуку Европске комисије да препоручи прелазак на другу фазу преговора са Лондоном о Брегзиту.



"Данас је начињен велики корак у испуњавању Брегзита. Било је доста посла, али ми је драго што је ЕК сада препоручила да је постигнут довољан напредак", навео је Дејвис на Твитеру.



Један од вођа референдумске кампање за Брегзит и бивши председник Партије за независност Уједињеног Краљевства Најџел Фараж реаговао је такође на Твитеру поручивши да је Британија сада спремна да "пређе на наредну фазу понижавања" након што је премијерка Тереза Меј постигла договор у Бриселу и условима британског "развода" од ЕУ.



"Договор у Бриселу је добра вест за госпођу Меј пошто сада можемо да пређемо на наредну фазу понижавања", твитовао је Фараж.Британски министар финансија Филип Хамонд путем ове друштвене мреже изразио је "одушевљење" одлуком Европске комисије да се пређе у другу фазу преговора са Лондоном која ће бити усредсређена на трговинске односе."Позитиван корак", написао је на Твитеру Хамонд.



Премијерка Шкотске Никола Стерџон такође је поручила да "ако се Брегзит догађа", додајући да се "надала да неће", онда је "једина разумна опција остати део јединственог тржишта и царинске уније".Северноирска Демократска унионистичка партија, која подржава владу Мејове у британском парламенту, саопштила је да верује да је "остало и даље пуно посла да би се документ побољшао", пренео је Ројтерс.



Министар спољних послова Републике Ирске Сајмон Ковни изјавио је за тамошњу државну телевизију РТЕ да договор о Брегзиту који се тиче ирске границе осигуравајући Северној Ирској да ће остати повезана са царинском унијом и јединственим тржиштем ЕУ "поставља основу" за оно што је могуће остварити у преговорима о трговинским односима након изласка Британије из Уније.

Аутор:
Пошаљите коментар
Европска комисија: Напредак довољан, настављамо Брегзит

Европска комисија: Напредак довољан, настављамо Брегзит

08.12.2017. 08:11 11:00