clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРИСТАЛОТЕРАПИЈА:  Исцељујућа енергија светлости

02.12.2017. 14:28 15:01
Пише:
Извор: pixabay.com

"Ништа на овом свету не може да буде тако лепо као чуда која су настала у природи. Једно од тих чуда су кристали чији се настанак везује и за формирање наше планете. Разне климатске и атмосферске промене као и рад вулкана доприносе њиховом стварању. Може се рећи да су кристали ДНК наше планете", каже Чачанка Љиљана Филиповић, кристалотерапеут, којој су ови чудесни каменчићи ушли у живот још док је била тинејџерка.


Како каже, Мада се разликују се по хемијском саставу, структури и начину настанка, сви они су минијатурна складишта, која садрже записе о развоју Земље и носе у себи неизбрисива сећања о моћним силама које су је обликовале. Којег год облика или боје били, њихова кристална структура им омогућава да упијају, похрањују, усмеравају или емитују енергију.



- Мојих првих пет кристала су: тигрово око, соколово око, аметист, тиркиз и розенкварц. Била сам потпуно фасцинирана њима. Тада смо живели у Сарајеву, и мало се знало о кристалима, што ме је само још више интригирало да их проучавам и да се бавим њима. Прикупљала сам литературу, скупљала и кристале, правила накит од њих… Увек су ови чудесни каменчићи имали важно место у мом животу, а онда сам пре неких десетак година решила да знање и љубав претворим у своју професију, јер се њима бавим већ тридесет година. Чак сам ту своју љубав пренела на сина и он је уписао Рударско-геолошки факултет у Београду.

Шта су кристали?

- Кристали су извори светлости изнедрени из мајке земље, настајали милионима година. Они су, заправо, посебна врста чврстог стања сачињена од правилно распоређених атома у облику решетке. Већина кристала има правилне геометријске облике глатких површина и оштрих ивица. Исто тако, већина њих се налази у густим масама, нпр. у металима, док су други самостални, као што је зрно шећера. Неки од њих су сјајни и прозирни, што им даје предиван изглед. Име су добили по грумењу кварца које су стари Грци звали „кристалос” и за које су мислили да је лед који се не топи.

Да ли су ретки и зашто су драгоцени?

- Није њихова драгоценост у томе што су ретки, јер већина и није тако ретка, него су драгоцени због своје вибрације. Напоменула бих да све живо, али и свака материја има своју вибрацију. Сада постоје инструменти и те вибрације су мерљиве, ипак, некада су људи препознавали њихову вредност по осећају који су имали, јер су много више били у сагласју с природом него данас. Одувек су их користили за исцељивање. Данас се наука која се бави изучавањем кристала зове минералогија, док се кристалотерапија бави исцељивањем помоћу кристала.

Зашто нам је вибрација кристала битна?

- У зависности од врсте и боје, кристали имају спектар вибрација на којима вибрирају. Једино горски кристал који је обрађен на посебан начин (Вогел кристал) има константну вибрацију на 454Хз. Научник и проналазач ултраљубичасте лампе Марсел Вогел је током свог изучавања кристала и воде дошао до закључка да вода (када се заледи) и чисти кварц имају исти начин складиштења инфомација у својој макромолекуларној структури и вибрирају као неки музички акорд који је „заробљен“ унутар те структуре.

Колико је могућност да се у кристалне структуре складиште информације применљива?

- Баш због те особине данас се кристали веома много користе, више него што замишљамо! Модерна наука је својство складиштења информација искористила за производњу микро-чипова, управо зато јер кристал памти све информације које су у њега утиснуте. То нас доводи до тога да се кристали могу програмирати и користити за тачно одређене намене између осталог и за исцељивање.

На који начин?

- Ми нисмо само материјална бића, ми смо и енергетска бића. То је добро познато кинеском и индијском традиционалном медицинском систему. Имамо ауру и енергетске вртлоге, тј. чакре. За чакре постоји и наша скоро заборављена словенска реч, а то је жвир – животни вир. Сваки наш орган има своју вибрацију, осим тога и сваки наш вртлог има своју вибрацију. Како долази до болести – тако што се поремети равнотежа у организму, а кристали нам ту могу помоћи да својом вибрацијом поново поврате склад. Задатак кристала, управо зато што добро памте информацију, је да преузму свакодневни стрес. Тај њихов утицај ћете осетити тренутно. Кристали делују на три нивоа: физичком, психоенергетском и духовном.

Ако кристали „купе” наш стрес, да ли се могу препунити?

- Због свог својства да складиште информације, они се пуне, па их треба с времена на време и испразнити, односно очистити их. Најбољи начин да се они очисте тј. реенергизују је да се ставе под млаз текуће воде, но ово правило не важи за све кристале. Неки људи не желе да своје кристале дају другима да их додирну како им не би туђа енергија нашкодила. Уколико је та енергија негативна, боље да додирну кристал него вас, јер ће кристал покупити негативну енергију и лакше је њега после очистити, него да се ви ослободите негативне енергије.


Лековита својства кристала

Аметист, љубичасти кристал се најчешће користи када нам је потребна концентрација, код главобоље, код проблема с несаницом. То је камен који ревитализује нервни систем, опушта и одмара. Код главобоље га само спустите на болно место на глави и бол би требао да умине за двадесетак минута.

Розенкварц је камен љубави и он се поставља на срчани центар. Његов задатак је успостави емотивни баланс у вама да вас „научи“ да волите и прихватите себе, а такви ћете онда бити спремни да и прихватите и волите друге.

Горски кристал јача дејство свих других кристала и може да се користи за све центре. Чисти ауру и ја не знам ни једног терапеута који нема лични горски кристал. Добро га је носити стално са собом јер ће покупити сву негативну енергију.

Црвени јаспис је камен регулише бес, циркулацију и побољшава циркулацију руку и стопала. Њега су Индијанци користили да припреме породиљу за безболни порођај.


Да ли су људи правили накит зато што су волели да се улепшавају или је накит имало сасвим другу намену?

- Функција накита је била пре свега исцелитељска, а не модна, јер се накит увек носио на стратешки важним енергетским тачкама. То је око врата где нам се налази грлена чакра: то је центар испољавања нашег сопства. Носио се око руку (наруквице) и око ножних чланака јер се ту налазе пресеци меридијана и тачке које добро преносе енергију, око појаса и затим на ушним шкољкама на којима се налазе све наше рефлексне тачке.

Споменули сте појасеве, од чега су се они правили и чему су служили?

- Појасеви су се углавном правили од жутог камења од карнеола, топаза, жутог јасписа, тигровог ока и носили су се око струка или нешто ниже око сакралног центра. Зашто око појаса – јер ту је наш центар моћи, а његова боја је жута, док су наранџасто камење носили око сакралног центра јер то је центар наших предака, нашег задовољства, полне моћи. Код жена је он био јако важан због репродуктивних органа. Мада ни код мушкараца није био занемариван, јер људима на власти је било важно да буду у контакту с енергијама и знањима предака.

Да ли ту спадају круне?

- Да, наравно, круне и дијадеме којима је задатак да повежу с вишим сферама. Чак су се за круне посебно бирали кристали који су имали задатак да повежу владаре с божанским енергијама и помогну да праведно владају на добробит својих поданика. Накит се увек правио од племенитих метала и драгог или полудрагог камења само зато што је то био најбољи начин да се енергија тог камена пренесе у организам.

Марина Јабланов Стојановић

Аутор:
Пошаљите коментар