Истраживања о повезаности магнезијума и дијабетеса
БЕОГРАД: Пренизак унос магнезијума кроз дуже време повећава ризик од настанка најчешћих хроничних болести данашњице, међу којима је и дијабетес типа 2, показују резултати анализе објављене у часопису “Пхармацологицал Research“.
Анализа је показала да додатни унос магнезијума, путем исхране, повољно утиче и на ниво глукозе у крви и на инсулинску осетљивост, како код оболелих од дијабетеса тако и код недијабетичара.
Магнезијум је минерал од непроцењиве физиолошке важности за организам и исхраном бисмо требали да осигурамо унос од 375 мг дневно.
Не само да хронично недовољан унос магнезијума повећава ризик од настанка дијабетеса типа 2, већ и особе које болују од дијабетеса чешће имају смањени ниво магнезијума у ћелијама у односу на недијабетичаре.
Све више се говори о значају воде која садржи магнезијум, што потврђује истраживање објављено у часопису “Нутриентс“, које је показало да је виши ниво магнезијума у води за пиће значајно повезан с нижим ризиком смртности од коронарне болести срца.
Сутра се обележава Светски дан дијабетеса.
У Србији је регистровано 710.000 оболелих, од којих је готово половина радно способног становништва.