light snow
0°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почео са пет семенки чили папричица, стигао до 3.000 садница

11.11.2017. 11:02 11:13
Пише:
Фото: Dnevnik (J.Ivanović)

Арпад Тот из Суботице бави се узгојем и прерадом чили паприка. Учесник је многих манифестација широм Војводине, а вели да је овај посао све заступљенији што говори и страница на Фејсбуку на којој се заљубљеници овај производ из дана у дан све више окупљају, поручују и остављају коментаре.

"Учествујем на свим манифетсацијама у Суботици и околини, али и шаљемо наше производе возом, јер нам је то одговарајуће превозно средство, пошто кола немамо", каже Тот за „Дневник“, који се узгојем чили паричица бави већ девет година.

Он напомиње да је почео са читавих пет семена.

"Од тада сам стигао на величину која износи 3.000 садница и хиљаду својих ступова чили паприка", каже Тот и додаје да се у њиховој понуди могу наћи и киселе мексичке чили папричице, тзв. кисели халапењо или кисели серано, такође имају и другачије сосове по сопственим рецептурама.

"Мада ја не кувам рецептуално, већ сваке године обнављамо и имамо нову понуду, тако да производи никад нису исти и мале серије су у питању", напомиње Тот и додаје да у понуди имају и чисти пасирани чили који је термички обрађен и то су базични сосеви, које свако може да прилагоди соственом укусу додавањем састојака и направи сос према свом укусу.

Ти сосеви не садрже ни лук, и патлиџан, нити друге састојке који се иначе додају.

"То нашим купцима даје могућност да израде сос по њиховој жељи и укусу", каже Тот.

Чили се код овог пољопривредника може купити и у сушеној, млевеној и туцаној форми, и ова папричица иако долази са поднебља Јужне Америке, све је заступљенија и у нашој кухуњи, што говори и све већи број људи који се баве њеним узгојем.

Арпад каже да на самом почетку кад је узгој ове љуте поврће у питању постоје два начина, као и у свему уосталом.

"Постоји лакши начин, то је улетање са неким капиталом, било да је у питању дизање неког кредита, што ја не бих препоручивао или новац од наследства, зараде и слично или тежим путем, односно мојим путем", каже Арпад и наглашава да је почео са пет семена, па садио додатних 40, јер је већ имао сопствено семе. Тот је затим „копао“ по интернету и напомиње био самоук , чиме је научио како даље поступати.

"То је по мени бољи пут, јер добијате знање, које нећете стећи никако, ако кренете само са капиталом и ствари гледате кроз ту призму", вели Тот и наглашава да је он ентузијаста и аматер, који себе и даље тако доживљава, иако му се многи данас обраћају за савет. Тежи пут је ипак прави пут, закључује Тот.

М. Стакић

Фото: Ј. Ивановић

Пише:
Пошаљите коментар