overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Свилара постаје језгро стваралаштва

24.10.2017. 10:23 10:27
Пише:
Извор: Дневник (Ф.Бакић)

Четврта културна станица коју ће Нови Сад добити пред 2021. годину у којој ће носити титулу Европске престонице културе (ЕПК), биће у простору прве новосадске фабрике, „Свиларе“, подигнуте 1770. године на углу Косовске и Улице Павла Стаматовића, најавио је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић на прослави три века Алмашког краја.

Тако је, поред три културне станице из апликације за ЕПК које ће бити на Новом насељу, Клиси и у Сремским Карловцима, одређена локација и за четврту. На тај начин, напомињу из Фондације, уз реконструкцију простора некадашње фабрике „Петар Драпшин“, приводе се намени културе два најстарија споменика индустријског наслеђа у Новом Саду.

„Свилара“ у Новом Саду била је први индустријски објекат, подигнут давне 1770. године, и представља почетак развоја индустрије у нашем граду.

Доградњом 1884. постала је прво индустријско постројење у Новом Саду, а по неким подацима, била је, у то време и највећа свилара у целој Угарској. Готово све до краја 19. века представљала је главну узданицу новосадске индустрије. Зграде некадашње „Свиларе“ више нема, а налазила се мало даље од места где Улица епископа Висариона излази на Београдски кеј. Ипак, снажна традиција свиларства у Алмашком крају задржала се све до половине седамдесетих година 20. века.

„Свилара“ је била први индустријски објекат, подигнут давне 1770. године, и представља почетак развоја индустрије у Новом Саду

Педесетих и шездесетих она је још увек радила пуном паром, а како је једном изјавио професор Слободан Царић, њене капије биле су и место „неочекиваних сусрета тадашњег друштвеног живота“.

На месту старе „Свиларе” данас су депои и радионице Српског народног позоришта и огранак Академије уметности Универзитета у Новом Саду, што све заједно с будућом културном станицом, сматрају у Фондацији, представља огроман потенцијал. Тако је и Миленковић, најављујући реконструкцију четврте Културне станице, истакао да ревитализацијом новог културног кварта на Подбари, Европска престоница културе ствара још једно културно градско језгро.

Културна станица Алмашки крај биће на локацији некадашње „Свиларе”, у Косовској улици 33, у њеном северозападном делу, на углу улица Ђорђа Рајковића и Павла Стаматовића. Како кажу у Фондацији, пројекат за културну станицу предвиђа обнову објеката спроведену у складу с важећом планском документацијом, по параметрима које је дефинисао статус prеthodnе заштите просторне културно-историјске целине Алмашки крај. Циљ је да се обезбеди максимално коришћење просторних капацитета у складу с индустријским карактером објекта.

Културне станице ће имати такозвану зонску надлежност, и биће наменски лоциране у Новом Саду и у Сремским Карловцима

Prеthodno је Фондација спровела мапирања и испитивања јавног мњења, која су показала велико интересовање грађана за обнављање објекта старе „Свиларе“, као и висок степен свести о улагању у инфраструктурне пројекте у култури. Као додатни аргумент, наводи се и податак да ка тој локацији гравитира и највећи број Новосађана јер су МЗ Дунав и МЗ Подбара једне од најнасељенијих у Новом Саду.

Културне станице ће имати такозвану зонску надлежност, и биће наменски лоциране у Новом Саду, али и у Сремским Карловцима. У њима ће моћи да се организују различити културни, уметнички, образовни и други програми. Садржај културних станица, па тако и „Свиларе”, како се наводи, уређиваће тим Фондације, уз очекивану помоћ организација и појединаца који су спремни и заинтересовани да узму активно учешће. Дакле, организације и појединци ће бити главни актери у подизању капацитета културних станица, поручују из Фондације „Нови Сад 2021”.

С. Крстић

Аутор:
Пошаљите коментар