light rain
8°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ван дер Белен: Гласање није луксуз, него обавеза

15.10.2017. 11:32 15:41
Пише:
Фото: Зграда аустријске владе Фото:Youtube/prinscreen

БЕЧ: Председник Аустрије Александар ван дер Белен позвао је данас грађане Аустрије да изађу на гласање на парламентарним изборима, истакавши да право гласа није луксуз, него обавеза.

„Надам се да ће много људи инвестирати пола сата времена у гласање. За мене гласање није луксуз већ обавеза. Надам се великој излазности“, подвукао је он након што је предао свој глас.



Председник Аустрије на галсачко место дошао је пешице, а новинарима је поручио да не верује у истраживања, већ да ће се тек видети који ће бити исход гласања.



Најавио је да ће у уторак актуелна влада поднети оставку, како то налаже закон, и да ће јој он наложити да настави да ради до формирања будуће владе.



Рекао је да је затражен велики број гласачких листића за гласање путем поште, тако да се коначан резултат може очекивати тек након пар дана.



Истакао је да је уверен да није једини који сматра да је Аустрији боље да буде део ЕУ, него изолована и изван њен.



„Одлука о Брегзиту ваљда је била повод за размишљање шта све може да се деси. Уверен сам да ће Аустрија добити проевроспку владу“, нагласио је он.



Ван дер Белен је одбацио да је предизорна кампања, која је prеthodila данашње гласање, била најпрљавија до сада, рекавши да треба погледати како су изгледале поруке предизборних кампања током 50-тих и 60-тих година.



Такође је казао да ће засигурно трајати мало дуже док се „сав развијени порцелан залепи“.

Керн оптимиста,позвао грађане да гласају 



Аустријски канцелар и лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Кристијан Керн гласао је данас нешто после 10:30, а у изјави новинарима био је веома кратак и видно напетији од осталих лидера странака који су данас већ гласали.



Керн је на биралиште изашао са супругом Евелине, уз велико интересовање медија који су покушали да добију изјаву.



У изјави је рекао да је веома оптимистичан.



„Планирали смо дуго да славимо“, поручио је он.



Покушао је да пренесе да је опуштен рекавши да је управо џогирао, и да планира да до краја гласања проведе време са својом породицом.



После подне, како је рекао, жели да посети и утакмицу бечке Аустрије, за коју навија, против Штурма из Граца.



„Надам се да ће та утакмица бити завршена успешно, као и ови избори“, казао је он.



У видео поруци, коју је накнадно поставио на фејсбуку, Керн је позвао бираче да изађу на изборе, додавши да је данас важан дан, током којег се одлучује којим правцем ће се кретати Аустрија у будцухности.



„Веома је важно да изађете и одлучите шта ће бити са земљом, јер у супротном ће то неко други учинити за вас“, казао је Керн.



Он је указао да се грађани данас одлучују између два потпуно супростављена правца, један потпуно отворене и социјалне Аустрије, а други правац који заступају народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО) који је супротан овоме, јер те странке имају сасвим другачије погледе.

 Пензионер покушао да запали биралиште



На данашњим парламентарним изборима у Аустрији забележен је и први инцидент, током којег је један пензионер дошао на бирачко место са намером да га запали.



Како је саопштила полиција покрајине Штајерске, психички поремећени мушкарац старости 77 година, дошао је у месту Хартберг до гласачког места носећи канистер са горивом.



Он је гориво источио испред биралишта, али су га пролазници спречили у његовој намери.



Он је, такође, како је саопштено, претио председнику локалне изборне комисије.



Полиција је ухапсила пензионера, а позван је и лекар да га прегледа, како би се установило да ли је био урачунљив.



Његов мотив, истиче полиција, било је незадовољство политичком ситуацијом у Аустрији.

Аутор:
Пошаљите коментар