clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Психолошко саветовалиште за младе доступно свима

29.09.2017. 09:11 09:13
Пише:
Извор: Психолошко саветовалиште за младе

Психолошко саветовалиште за младе, при Новосадском хуманитарном центру, заправо је доступно свим узрастима, и то од 2008. године на Булевару војводе Степе 1, али и на друштвеним мрежама.

Откако су „Фејсбук” и „Твитер” све популарнији, тако је и Саветовалиште почело да их користи у своје сврхе, док је путем имејла омогућена комуникација од самог почетка, а „Скајп” је најмлађи члан. Међутим, новина је да волонтери психолози, који воде те психотерапије, коначно имају прилику да то раде уз супервизију, захваљујући финансијској подршци Градске управе за спорт и омладину, односно Канцеларије за младе.

„Значајно нам је то што смо успели да радимо без партиципације“, објашњава координаторка волонтера Добрила Марковић из НСХЦ-а, наводећи да сви који имају између 15 и 30 година не морају да плаћају симболичну партиципацију од 300 динара.

„Када немамо пројекат, имамо партиципацију, с тим што и ту излазимо у сусрет тако што клијентима ако су незапослени или у тешкој материјалној ситуацији, кажемо да нам то нагласе и ослобађамо их партиципације. Тих 300 динара смо увели јер морамо од нечега да плаћамо струју и простор, тако да тај новац иде у те сврхе, а све остало је волонтерски рад организације и волонтера психолога.“

Волонтери, осим што сваке недеље раде с по три клијента те тако прикупе три сата, имају и едукацију у психотерапији, а сад ће, уз супервизију, моћи и да побољшају свој рад, што им је најважнији бенефит јер би иначе морали сами да обезбеде и плате искуснијег психотерапеута који би надгледао њихов рад.

Уколико се терапија одвија преко друштвених мрежа, клијент има опцију да уплати партиципацију на рачун након сваке сеансе или након сета од десет сеанси. Показивање уплатнице волонтеру психологу није нужно јер НСХЦ ради по принципу поверења. Свакако је реч о врсти донације, а не о обавези.

„Више клијената долази нам лично јер смо присутнији на локалу“, каже Добрила.


Терапије за малолетне починиоце кривичног дела

Од пре неколико месеци Психолошко саветовалиште за младе и Центар за социјални рад успоставили су својеврсну сарадњу, у оквиру које се ради с малолетним починиоцима кривичног дела, а којима је изречена казна васпитног налога.

„Ради се о деци којој је то прво кривично дело мање тежине, онда им се одређује васпитна мера“, каже координаторка Добрила Марковић. „За сад имамо троје малолетника. Долазе и свиђа им се, а и ЦСР је задовољан како то све тече.“


„На „Скајпу” за сад имамо пет-шест клијената, док нам је доста заступљен имејл, помоћу којег се заинтересовани информишу како да закажу саветовање или одмах траже неки конкретан савет. То је ограниченији вид комуникације, не можемо толико тога да им кажемо, па их увек саветујемо да покушају да се организују и да дођу код нас јер је много ефикасније.“

Наша саговорница истиче да ове године имају више клијената него иначе. Од почетка јануара па до сад радили су с више од 150 особа.

„Не можемо да одредимо да ли људи имају више потребе да нам се обрате или су почели да више обраћају пажњу на своје ментално здравље. Вероватно оба, али их мотивише и то што је ово баш повољна варијанта, а људи често не иду код психолога јер немају пара“, каже Добрила Марковић.

„Ове године имамо доста клијената који пате од депресије и анксиозности. Млади и студенти нам се јављају јер имају проблем да се мотивишу за учење, имају проблеме у вези... Често се јављају и родитељи с питањима у вези са својом децом која су у пубертету, а дешавало се да имамо и случајеве покушаја суицида. Вероватно услови живота и целокупна материјална ситуација воде ка тим проблемима.“

Радно време Психолошког саветовалишта за младе је практично 24 сата. Кадгод да назовете број 063/69-46-77, увек ће вам се неко јавити. Такође, волонтери су константно доступни и преко „Вајбера”, имејла ([email protected]), „Фејсбука” и „Скајпа”. Како Добрила каже – стално су онлајн.

Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар