overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Секретари Црвеног крста на КиМ пуштени на слободу

14.09.2017. 08:14 14:11
Пише:
Извор: Tanjug

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Секретари Црвеног крста из општина Пећ, Грачаница и Драгаш - Момо Дашић, Света Живић и Зећир Зурапи - пуштени су на слободу након што су ноћас приведени у акцији специјалних јединица косовске полиције, јавио је РТС.

Како се наводи, Живић, као и секретари Црвеног крста у Новом Брду - Драган Стојановић, у Витини - Томислав Ракић и Облићу - Зоран Васић, треба данас да се јаве плицији на информативни разговор.

Полиција је у Грачаници и Драгашу одузела печате Црвеног крста и, у кућама приведених, запленила документа о социјално угроженим породицама.

Припадници РОСУ су током вечери били и у просторијама координатора Црвеног крста за Косово и Метохију у северном делу Косовске Митровице. Такође су упали и у зграду општине Обилић, у селу Племетина, одакле су изнели документацију.

Из косовске полиције нема објашњења акције у више српских средина на Косову.

Албански медији преносе да је у опсежној полицијској операцији неколико људи ухапшено, наводно због шпијунаже. Анонимни извори из косовске полиције, како преноси Косово прес, наводе да је у овој акцији пронађен материјал који указује на илегално прикупљање личних података на Косову.

Наиме, још синоћ су специјалне јединице косовске полиције претресле просторије привременог органа општине Пећ и привеле Мома Дашића, секретара Црвеног крста из система Црвеног крста Србије. 

Prеthodno приведена још два секретара, у Грачаници и Драгашу. Момо Дашић је одведен на саслушање, јавља дописник РТС-а.

Такође, председник општине Пећ Милош Димитријевић позван је да се у четвртак јави на информативни разговор у полицији.

Полиција је раније привела и секретаре републичког Црвеног крста у Грачаници и Драгашу, Свету Живића и Зећира Зурапија.

Живић је такође задржан на саслушању, док је Зурапи, из села Рапца код Драгаша, пуштен.

Полиција је у Грачаници и Драгашу одузела печате Црвеног крста и запленила документа о социјално угроженим породицама, у кућама приведених.

Припадници Росу су током вечери били и у просторијама координатора Црвеног крста за Косово и Метохију у северном делу Косовске Митровице. 

Такође су упали и у зграду општине Обилић, у селу Племетина, одакле износе документацију. У овој акцији нема приведених.

Секретар покрајинског Црвеног крста каже да је разлог претреса попис становништва који се врши ради израде социјалне карте, на основу које се утврђује коме треба хуманитарна помоћ.

Израда социјалне карте за све људе, јер се после тога раде критеријуми коме треба хуманитарна помоћ, коме не иде... Ми то сваке године обнављамо, али нам је потребна сада израда социјалне карте због огромних промена у току године, каже Драгиша Мурганић.

Из косовске полиције нема објашњења вечерашње акције у више српских средина на Косову.

Албански медији преносе да је у опсежној полицијској операцији неколико људи ухапшено, наводно због шпијунаже.

Анонимни извори из косовске полиције, како преноси Косово прес, наводе да је у овој акцији пронађен материјал који указује на илегално прикупљање личних података на Косову.

Дачић: Наставак притиска на Србе са КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је синоћна акција хапшења наставак притиска на Србе који живе на Косову и Метохији, наводећи да ће на заседању ГС УН на које путује са председником Србије Александром Вучићем, једна од главних тема бити и КиМ.

То је начин заштрашивања Срба и порука да они могу да буду оптужени за све и свашта. Морамо да будемо спремни и да имамо правне тимове који ће се борити и пружати подршку нашим грађанима који тамо живе, рекао је Дачић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Он је навео да кад се Црвени крст сматра за непријатеља, види се колико се одмакло у политици застрашивања.

Међународна заједница се често љути. И ја сам имао доста проблема са великим силама после седнице савета Уједињених нација после моје жестоке реакције везано за лажи које долазе из Приштине, рекао је Дачић.

Он је најавио да ће на заседању УН, на које путује са председником Србије Александром Вучићем, једна од главних тема бити и КиМ.

Када говоримо и о Хрватској, чињеница је да је тамо живело 580 хиљада Срба, а данас их има мање од 200.000. У Загребу је живело више од 50.000 Срба, у Сарајеву је живело више од 150.000 Срба, у Приштини више од 40.000, навео је Дачић и рекао да се не може рећи да ти подаци не постоје.

Констатовао је да се припадници међународне заједнице константно љуте када изнесе такве податке, али напомиње да се ради о чињеницама. 

Председник Вучић је био јасан - унутрашњи дијалог. Али, они мисле да одмах треба да признамо Косово. Само то од нас траже, закључио је Дачић.

Канцеларија: Срамна акција, важно спустити тензије на КиМ

Канцеларија за КиМ саопштила је данас да акција косовске полиције и привођење чланова Црвеног крста Косова и Метохије најмање везе има са Србима и радом једне хуманитарне организације и да представља део обрачуна старих и нових политичких структура у Приштини и унутаралбанског сукоба, који је последица транзиције власти у привременим институцијама самоуправе.

Називајући ту акцију срамном, Канцеларија за Косово и Метохију је навела да најоштрије протестује због привођења чланова Црвеног крста Косова и Метохије и упада полиције у његове просторије, и упозорава да злоупотреба хуманитарних питања у политичке сврхе никоме не може донети добро.

Наглашавамо да је у овом тренутку важно спустити тензије на Косову и Метохији, јер синоћна акција полиције широм наше јужне покрајине има најмање везе са Србима и радом једне хуманитарне организације, каже се у саопштењу.

"Ова срамна акција је део обрачуна старих и нових политичких структура у Приштини и унутаралбанског сукоба, који је последица транзиције власти у привременим институцијама самоуправе", истиче Канцеларија за КиМ.

У саопштењу се констатује да је то честа реакција оних који изгубе и одлазе са власти, "али то ће албански политичари морати да реше међу собом".

"За нас је најважније да се обезбеди мир, сигурност и безбедност наших грађана на Косову и Метохији и на томе ћемо снажно инсистирати.

Захтевамо од представника међународне заједнице на КиМ да спрече покушаје застрашивања српског народа и угрожавања егзистенције социјално угрожених грађана", наводи се у саопштењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
РОСУ чешће последњих дана у српским срединама

РОСУ чешће последњих дана у српским срединама

02.02.2017. 17:11 11:39