Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Не журити с бербом кукуруза

13.09.2017. 19:44 20:35
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство одржан је радни састанак, на којем је било речи о стању на пољима с кукурузом у АП Војводини, с посебним освртом на присуство микотоксина у тој житарици.

Са састанка је упућена препорука свим пољопривредним произвођачима да сачекају с бербом кукуруза, да контролишу влагу у зрну, која је, по мониторингу тих усева, без обзира на то што делује зрело и суво – још увек велика, и да на тај начин, у години у којој је суша узела данак приносима, смање своје трошкове за сушење зрна. Друга препорука односи се на то да се већ код бербе, ако постоји плесњивост клипа, они разврстају да би се оштећено зрно прво искористило.

На састанку је било речи и о потреби да се примењују превентивне мере као што је дезинфекција силоса и подних складишта пре пријема кукуруза новог рода. Законска обавеза складиштара је да у смештајним капацитетима спроведу дезинфекцију, дератизацију, дезинсекцију и фумигацију објеката, што је прописима и регулисано у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и овом приликом апелује на складиштаре у АП Војводини да поступају у складу с важећим законским прописима, као и препорукама Управе за заштиту биља, Управе за ветерину и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да би се избегле могуће појаве микотоксина у складиштима и храни за животиње.

Састанку се присуствовали помоћници покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петковић и Марко Ровчанин, саветница министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Сања Бугарски, руководилац Прогнозно-извештајне службе Војводине др Драгица Јанковић, др Горан Бекавац с Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, др Оливера Ђурагић с Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и проф. др Стеван Маширевић с Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Е. Дн.

Пише:
Пошаљите коментар