overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ураган Ирма поново категорија 4, број погинулих порастао на 25

09.09.2017. 22:24 08:49
Пише:
Извор: Tanjug

ВАШИНГТОН, 10. септембра (Тањуг) - Ураган Ирма је поново ојачао на категорију четири на свом путу ка Флориди, а број погинулих је порастао на 25 особа, јавља АФП.

Како је известила агенција, број погинулих услед урагана Ирма порастао је на 25 од којих је 12 особа на француском острву Свети Бартс и немачко-француској територији Свети Мартин, шест на Британским Девичанским острвима, најмање четворо на Америчким Девичанским острвима, најмање двоје у Порторику и једна особа на Барбуди.



Ирма се приближава Флориди са јачином ветра до 190 километара на час, а како АП наводи, Национални центар за урагане (НХЦ) је предвидео да ће ојачати још више као и да ће директан ударац задати Сент Питерзбургу, а не заливу Тампа како је раније прогнозирано.



Пролазак Ирме кроз залив Тампа, како се наводи, очекује се у понедељак.



Више од 170.000 домова и фирми на Флориди остало је без струје, а центар Ирме је на око 90 миља југоисточно од Ки Веста.



Компанија "Пауер енд лајт" је на својој веб страници саопштила да је више од половине случајева нестанка струје било у подручју округа Мајами Дејд, где је за око 600.000 људи наређена евакуација.



Како се наводи, та компанија је саопштила да очекује да ће милиони људи нестати без стује, а у неким областима ће тај нестанак дуже потрајати.

Више од 50.000 људи на Флориди тражи заклон у школама, склоништима и црквама пред ураганом Ирма који се приближава тој америчкој савезној држави.

На Флориди су данас отворена склоништа под покровитељством владе, док су званичници упозорили 6,3 милиона становника да се морају евакуисати, преноси АП.



Очекује се да ће се ураган у недељу спустити на Флориду, па су се неки становници склонили у хотеле, код пријатеља или родбине, док су неки кренули ка склоништима.

Истовремено, многе породице са Флориде кажу да су их многи снабдевачи преко интернета изневерили у најгорем могућем тренутку, отказавши им достављање поручене робе чак и пре него што су се временске прилике погоршале уочи удара урагана Ирме.



АП је добио више од 50 притужби породица са југа Флориде који су очекивали батеријске лампе, транзисторе, боце се водом и приборе за прву помоћ након што су их поручили од онлајн снабдевача.



Купци се жале да им је достављање поручене робе отказано тек након што су почеле евакуације, а полице у локалним продавницама се испразниле, иако су неки поруџбине послали још у понедељак.



Неки кажу да су им пакети с робом стигли у Мајами, али су остали заглављени у објекту за разврставање, или је, пак, испорука одложена због проблема са курирским службама.



Компанија за снабдевање водом у власништву "Нестлеа", "РедиРифреш" , извинила се путем Твитера за одлагање и прекид услуга, наводи америчка агенција.



Трамп: Склањајте се Ирми с пута, за ствари не брините



Амерички председник Доналд Трамп упозорио је синоћ све људе који се нађу на предвиђеној путањи урагана Ирма да се моћној олуји "склањају с пута" и да не брину за своје ствари јер су "ствари замењиве, али животи нису".



Безбедност је, поручио је он, на првом месту, преноси АП.



Трамп је рекао и да земља жали за онима које је снажна олуја усмртила на свом седмодневном путу изнад Кариба, сејући за собом смрт и уништење.



Истакао је да су САД спремне колико је то могуће за тако монструозну олују каква је Ирма.



Председник САД је то рекао на састанку Кабинета у председничкој резиденцији у Мериленду, а кратак видео-снимак својих порука објавио је на Твитеру.



Како су метеоролози прогнозорали, ураган Ирма ће у зору погодити јужну обалу Флориде.

Аутор:
Пошаљите коментар
Број жртава урагана Ирма порастао на 21

Број жртава урагана Ирма порастао на 21

08.09.2017. 23:11 23:14