overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Идеално место за бег од градске вреве- Лимански парк

07.09.2017. 10:21 10:30
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Чак ни недавна помпа око неочекиване посете дивљих свиња делу града око Дунава није спречила многе суграђане да после кратког септембарског освежења, предах потраже у Лиманском парку.

Од студената који су се враћали с испита, дадиља на радном задатку, пензионера, љубимаца и њихових власника, до оних који су успели, и поред буке која долази с Моста слободе, да одспавају на некој од клупа. 

Иако је у данашње време можда лакше оставити дете да се занима испред екрана, има још суграђана који сматрају да је боравак у природи за малишане незаменљив. Доказ за то била је и весела екипа која је јуче приредила пикник у Лиманском парку, евоцирајући заборављени призор забаве на карираном ћебету. Њихова девиза је „што мање телевизије и компјутера, а што више природе и игара на отвореном”.

"Лимански парк је ипак најшири, деци је најкомотнији за игре с лоптом и трчање", каже бака Нада, и напомиње да управо због тога многи долазе и с Детелинаре и Новог насеља. Она каже да изађемс унуком у 9 из куће и врати је тати у 15 сати.

Мада углавном задовољни парком, неки од суграђана с којима смо јуче причали напоменули су да му још увек недостаје више хладовине, мада је добро што су поједина стара стабла на време посечена, због безбедности посетилаца.

Дадиља Радмила Станишић каже да ће бити још боље када младо дрвеће израсте, али и да би игралиште могло још мало да се дотера јер се дешава да деца запињу, а и понеке гуме за љуљање, каже, отпадају. Осим тога, она нема замерке па с малишанима које чува долази редовно, и обавезно обиђу омиљени ружичњак.

Још једна бака, Мирјана, извела је млађаног унука у свакодневну шетњу и, док малиша спава у колицима, објашњава нам да је он главни разлог због којег свакодневно долази у Лимански парк.

"Мој унук невероватно воли зеленило, кад види дрво, распемети се, а ружичњаку се увек обрадује", каже Мирјана. Бака каже да унук спава и по два сата у парку!

"Живимо прекопута и врло нам је згодно да дођемо па, док су деца на послу, „бака сервис” ради", каже бака Мирјана.

Једину замерку наша саговорница је имала на велики број опушака изгажених свуда по стазама и трави. Међутим, она признаје да је то ствар опште културе суграђана, те да се ту, вероватно, не може ништа.

Парк је интересантан и школарцима, које смо у групама срели на путу из школе, а предах после положеног испита управо у Лиманском парку пронашао је и један студент.

"Прошетао сам од Универзитета до Лиманског парка, свидела ми се клупа па сам сео да се одморим. Иначе, Лимански се скроз променио у последње време, много је лепше него раније, уређеније је, а и клупе су раније биле изломљене, док су сада све читаве. Још понека чесма би, евентуално, добродошла. И светиљке ми се свиђају, некако су „ин”.", каже студент права Александар.

Пошто је из Каменице, његов први избор ипак је Каменички парк, али Александар додаје да воли да дође у Лимански због теретане на отвореном, која му је много боља од оне на Кеју.

На реду је јесења обнова

"Реконструкција Лиманског парка рађена је у неколико наврата протеклих година, а последњи пут је замењен велики број стабала у делу ка Шекспировој улици", каже саветник директора „Градског зеленила” за медије Иван Ножинић.

 На јесен је у плану и обнова стабала која су страдала од суше те ће то озелењавање свакако обухватити и парк на Лиману.

Иако се чини да у средишњем делу парка има мало стабала, он напомиње да су на том месту престареле тополе замењене новим. Младицама је потребно време да се разгранају и озелене па ће у наредним годинама и тај део бити зеленији, уз више хладовине.

Ј. Вукашиновић, Д. Ристић

Аутор:
Пошаљите коментар