overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шарчевић: Сменити 28 директора школа због мале матуре

31.08.2017. 11:24 17:24
Пише:
Извор: Tanjug (Dragan Kujundžić)

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић предложиће школским одборима у 28 школа да се покрене поступак смене директора због злоупотреба на малој матури.

Тражимо од школских одбора да преиспитају да ли директори могу да остану на том месту и тражићемо то и за 20 супервизора, јер нису радили оно за шта су делегирани, што је тежа повреда дужности, рекао је Шарчевић одговарајући на питања новинара у Влади Србије. 

Он је нагласио да Министарство ниједну ствар неће гурати под тепих. 

Поред тога, министар просвете најавио је и да ће се решење за побољшање материјалног полжаја просветних радника наћи током септембра.

Шарчевић је новинарима рекао да има простора за дијалог са просветним радницима и да ће се током септембра наћи решење за побољшање њиховог материјалног положаја.

Министар је рекао да има разумевања за своје колеге, али и подсетио да је лошији материјални положај невоља која прати просвету последњих неколико деценија.


Брнабић: Има простора за повећање плата у просвети

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да има простора да се повећање плата просветарима, али да још не може да прецизира за колико.

Имамо суфицит у буџету. Ми завршавамо анализе са Министарством финансија, а исто тако разговарамо са ММФ-ом. Да не би сада лицитирали, да не буде рекли смо три а биће пет или рекли смо седам, а биће шест... Ми као влада то не желимо да радимо, рекла је Брнабић на заједничкој конференцији са министром просвете у Влади Србије.

Она је подсетила да је држава 2014. године ушла у фискалну консиолидацију, да су запосленима у јавном сектору смањене плате за 10 одсто, али да је са побољшањем фискалних резултата, плате  повећаване. 

У два наврата просвета је имала повећање од четири и шест одсто, док је у здравству било повецахње седам одсто. У државној управи повећања није било, подсетила је Брнабић.

Ова и prеthodna влада рекле су да је фокус на образовању. И то смо испратили највећим повећањем плата које је било могуће у просвети, закључила је.


Никада није било сјајно у просвети, али од 2009. године посебно је почео да пада просек плата у односу на друге кориснике буџета. Морамо да нађемо начин да се те плате изједначе, казао је Шарчевић.

Он је додао да увођење платних разреда, односно Закон о запосленима у јавној служби, може да утиче на регулисање те области.

Како каже, годинама уназад у просвети није рађена никаква рационализација те су формирана одељења и од 19 ученика како би се сачувала радна места, док закон налаже да тај број буде 25.

Министар је подсетио да су обезбеђене отпремнине за 1200 радника, да је око 900 људи старије од 65 година, да скоро 370 људи прима плате, а неће да прихвате други посао, те да ће проблем технолошких вишкова бити на тај начин решен.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће бити смењена четири руководиоца школских управа, а да се анализира рад још две управе.



Он је за Танјуг рекао да ће неки руководиоци бити смењени због неправилности током мале матуре, али да ће бити и смене јер поједини не могу да одговоре високим захтевима министарства.

Биће смењени руководилац школске управе Краљево, где припада Нови Пазар и Рашка, као и руководилац школске управе Лесковац, где припада Пчињски и Јабланички округ због манипулација на малој матури.

 

"Посматрали смо делом и Нишки округ, али начелника те школске управе нећемо мењати", рекао је Шарчевић и додао да мењају руководиоце школских управа Београд и Зрењанин, као и да се анализира рад у још две управе.



"Школска управа треба да буде министарство у малом и руководиоци не могу да се понашају као да је све исто као што је било. Ми имамо високе захтеве", рекао је он.



Министар је додао да ће појединим школским одборима предложити смену директора школа у којима је доказано да је било злоупотреба током мале матуре.



"Ако то не буде од стране школских одбора прихваћено, да смене људе који су манипулатори и учи децу стварима које немају везе са васпитањем, а то је да је од малих ногу дозвољено мување, онда ја мислим да тај школски одбор не треба да постоји", нагласио је Шарчевић.



Подвлачи да уколико то не ураде школски одбор нови закон који је у процедури то дозвољава министру.

Аутор:
Пошаљите коментар
Шарчевић: Има простора за договор са просветарима

Шарчевић: Има простора за договор са просветарима

24.08.2017. 10:07 10:08
Шарчевић: Циљ реформе је већи број гимназијалаца

Шарчевић: Циљ реформе је већи број гимназијалаца

20.08.2017. 08:19 08:42