overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Око 2.000 држављана Србије у иностраним затворима

29.08.2017. 08:47 08:51
Пише:
Извор: Tanjug

Држављанин Србије Ријад К., који се сумњичи да је украо милион евра од немачких банака ухваћен је протеклог викенда на граници са Србијом.

Како преносе немачки медији, Ријад је ухапшен у Мађарској, док је пешке покушао да уђе у Србију. Након тога ће бити враћен у Немачку где ће му, по свој прилици, бити одређен притвор.

Ријад Д. је један од око 2.000 држављана Србије који су сада иза решетака у иностраним затворима. Пре њега, тројици српских држављана одређен је средином јула притвор у Грчкој због убиства америчког младића на Закинтосу.

По статистици, од броја оних који су ухапшени ван граница своје земље, највише их је пало у руке полиције у Хрватској. На другом месту је Немачка. Највећи број хапшења држављана Републике Србије у 2016. години пријављен је дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у Републици Хрватској (399), затим у Савезној Републици Немачкој (243), Мађарској (204) и Црној Гори (178), наводе у Министарству спољних послова.

На врху листе преступника су они који су починили кривично дело кријумчарења људи, затим незаконитог боравка или рада, па разбојништва и провалне крађе, али и трговине наркотицима и фалсификовања исправа.

Бројке о ухапшенима у иностранству морају се, ипак, узети с резервом и могле би одударати од стварних околности, с обзиром на то да до надлежних у Министарству долазе подаци само када ухапшени обавести српске институције о хапшењу. Наиме, одредбама Бечке конвенције о конзуларним односима, предвиђено је да ће дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије бити обавештено о хапшењу домаћег држављанина само у случајевима када заинтересовано лице то затражи. Због тога се претпоставља да је број ухапшених држављана Републике Србије вероватно већи од 1.896, с обзиром на то да учиниоци кривичних дела често не желе да се о њиховом хапшењу обавести надлежна амбасада.

Не постоје рокови до када екстрадициони поступак мора да буде окончан, па у пракси он може да траје од месеца до чак и неколико година

Неки од најпознатијих Срба, који служе дугогодишње затворске казне широм света, су Лука Бојовић, Добросав Гаврић и Зоран Јакшић.

Лука Бојовић (46) осуђен је у децембру 2014. године пред Вишим судом у Мадриду на 18 година затвора, док је Владимир Милисављевић, звани Влада Будала, осуђен на 21 годину, Синиша Петрић на 15 година и Владимир Мијановић на пет година затвора.

Припадници тзв. Арканових тигрова осуђени су за злочиначко удруживање, поседовање оружја и фалсификовање исправа, а сви су ослобођени оптужбе за убиство Милана Јуришића Јурета у Мадриду 2009. године. Иначе, Бојовић и Влада Будала су у мају 2015. године ослобођени свих оптужби у Србији. Београдско Тужилаштво за организовани криминал Бојовића и остале теретило је за убиство Бранка Јефтовића Јорге и за покушај убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока 2004. године, као и за убиство њихових телохранитеља Дејана Живанчевића и Милутина Јовичића, који су настрадали приликом покушаја убистава.

Добросав Гаврић (42), који је у Србији осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана, сада је у Јужноафричкој Републици. Нема званичних података о томе да ли је иза решетака или борави у кућном притвору с наногицом.

Гаврић је био ухапшен у децембру 2011. и Србија је одмах послала захтев за његово изручење, али већ шест година на њега није одговорено.

Међу познатијим држављанима Србије који су у иностраним затворима је и пореклом Зрењанинац Зоран Јакшић (56), вођа криминалног клана „Америка”, који је средином јануара ове године осуђен пред перуанским судом у Лими на 20 година затвора због финансирања мреже кријумчара кокаина, која у тој земљу делује још од деведесетих година прошлог века. Судско веће је конкретно Јакшића осудило за злочин шверца накотика почињен против перуанске државе, а осим затворске казне, мораће да плати и новчану.

Јакшића, иначе, због трговине дрогома, људи и убиства траже и власти Италије, Аргентине и Грчке, које су упутиле захтев за екстрадицију.

Борко Илинчић (35), један од вођа банде „Пинк Пантер”, нађен је почетком ове године мртав у ћелији затвора у Дубаију, а са собом је однео тајну где су завршили драгуљи вредни 11 милиона долара украдени 2007. из златаре „Граф” у Дубаију. Илинчић, који је у октобру прошле године изручен из Шпаније у Уједињене Арапске Емирате, наводно је преминуо од инфаркта. После изручења Емиратима казна му је смањена на десет година затвора.

У последње две и по године, Република Србија је поднела око 370 молби за изручење. Иако одредбе домаћег законодавства и међународних уговора готово до детаља регулишу поступак екстрадиције, у пракси су проблеми, очито, неизбежни. Поступак изручења регулисан је законодавством сваке земље и од њега зависи којом брзином ће се одвијати. Одређени рокови у којима екстрадициони поступак мора да буде окончан не постоје, па у пракси он може да траје од месеца, па чак и до неколико година.

М. Бозокин – Д. Николић

 

Хашки осуђеници

Осим притвореника и оптужених за криминалне радње, у иностраним затворима је и 15 хашких осуђеника. У Италији је Горан Јелисић, у Француској Миломир Стакић. У Естонији су Милан Лукић, Милан Мартић и Драгомир Милошевић, у Финској Небојша Павковић и Радивоје Милетић.

У данском затвору је Радослав Брђанин, у Норвешкој Средоје Лукић, у Немачкој Вујадин Поповић, Властимир Ђорђевић, Драгољуб Кунарац и Станислав Галић. У затвору у Пољској у Радислав Крстић и Сретен Лукић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Навијач Рада осуђен на 13 година затвора за убиство из 1994.

Навијач Рада осуђен на 13 година затвора за убиство из 1994.

24.08.2017. 13:05 13:06