overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Светао пример чувања културне баштине

07.08.2017. 08:32 08:47
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Јучерашњом литургијом у Саборној цркви у Сремским Карловцима завршен је програм овогодишње јубиларне 25. Летње школе црквеног појања „Корнелију у спомен“.

Јубиларна школа посвећена, како је у суботу на завршном концету полазника у Еколошком центру „Радуловачки“ рекла ауторка програма проф. др Даница Петровић,  Корнелију Станковићу, нашој баштини изниклој из црквене праксе и оном што ипак данас познајемо, а што у време када је овај курс почео, једва да смо наслућивали, и веома мали број људи је знао.

Литургији је prеthodio концерт у суботу увече, што је по двадесетпетогодишњој пракси, круна овог јединственог једнондељног курса на ком су полазници из различитих места Србије, БиХ и Црне горе, као и тридесетак карловачких малишана, показали шта су за то време савладали под управом диригената. Околности им ове године нису ишле на руку, а то су велике врућине и бука коју су стварали мајстори у Карловакој гимназији где су одржаване пробе, али ипак су и под таквим условима успели да увежбају композиције тако да су одушевли публику.    

Школа је протекла у знаку јубилеја који је веома значајан тим пре што су овакви курсеви од 1993. године организвани у више места Будимске, Шумадијске, Жичке и Нишке епархије, а сви су се угасили осим овог у Карловцима. Професорка Даница Петровић је то у свом изагању у суботу нагласила и подсетила на то шта је био разлог да се покрену овакве летње школе.

"У тој баштини произниклој у црквеној пракси, а коју смо само наслућивали тада, био је повод да људе освестимо, да покажемо шта смо наследили од предака и шта био био ред да као карика у трајању, пренесемо  онима после нас", рекла је проф. др Даница Петровић.

Према њеним речима, сви ови млади људи и они који су четврт века били са нама, то на најбољи могући начин урадили.

"Ово је покушај да изађемо из сопственог непоштовања, незнања и несвести о самима себи и ономе што нам чини базу, зато су и осмислили ову школу, прво почели са хоровима, да би младе људе оспособили.

"Верујте, првих година се по цео сат радило на једном „амин“ и  „господи помилуј“.  Сада је сасвим другачије. Сада певачи долазе из многих црквених хорова, у којима редовно певају и који имају завидно духовно и музичко искуство", каже Петровић.

Први диригенити били су академик Димитрије Стефановић и његови асистенти - Тамара Адамов Петијевић и Богдан Ђаковић. Тамара је и у овој јубиларној години диригент, али сада као зрео, озбиљан музичар и велики заљубљеник у летње школе.  

"Хвала Карловчанима, чија упорност и љубав  према свом месту и цркви чини да је ово све могуће да се одржи и верујте да без те логистичке базе, љубави и пожртвованости, ништа не би било изводљиво", истакла је професорка Петровић и додаје да они раде свој део посла, није лако бити диригент, а резултат буде увек на радост свих нас, али тога не би било да нису нашли ослонац у Karlovčannima, у Друштву за неговање традиција и развој Сремских Кароваца, које упорно без обзира на тешкоће, наставља с овом идејом.    

Литургији је prеthodio концерт у суботу увече, што је по двадесетпетогодишњој пракси, круна овог јединственог једнондељног курса

Јубилеј, 25 година постојања Летње школе црквеног појања „Корнелију у спомен“ која је започета у сарадњи са Мизиколошким институтом САНУ пре четврт века, био је прилика да се на завршном концерту Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца доделом захвалница одужи заслужнима за подршку током минулих четврт века.

Уједно је истакнуто да су овогодишњу школу подржали епископ сремски Василије, Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде, општина Сремски Карловци, Министарство културе и информисања, Издвачка кућа „Платонеум“, Покрет горана Војводине, Шомин лагум и винари Жарко Живановић и Предраг Бајило. Осим поменутих диригената ове године учествовали и су и дригент хора Саборне цркве „Свети Арсеније“ Мила Радонић и професор Карловачке богословије Јован Стојановић. 

За 25 година у карловачкој летњој школи црквеног појања радило је 14 диригената, да је гостовало 35 предвача и одржано 110 предавања из различитих области - богословља, историје, језика, књижевности, историје уметности и музике.

Од 2001. школа је проширила делатност на радионицу за појање коју од тада води др Предраг Ђоковић, ванредни професор на Музичкој академији у Источном Сарајеву и дугогодишњи професор Карловачке богословије. Од пре три године делује и дечји хор који се састоји од карловачких малишана са којима ради Милица Андрејевић уз асистенцију ове године Александре Раденовић, диригенткиње дечјег хора Саборне цркве у Карловцима.

З. Милосављевић 

Аутор:
Пошаљите коментар