clear sky
14°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Скат: Међу жртвама трафикинга трећина су деца

28.07.2017. 12:32 12:41
Пише:
Извор: Танјуг (Тања Валић)

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скат и министар Зоран Ђорђевић посетили су данас, поводом међународног Дана борбе против трговине људима, социјално предузеће невладине организације Атина, Багел бејгел шоп, из чијег профита се финансирају програми опоравка за жртве трговине људима које води ова организација.

Амбасадор САД Скат подвукао је да је трговина људима светски феномен и да нема земље која није суочена са проблемом модерног ропства.

Према његовим речима, најтрагичнија је чињеница да више од 30 одсто жртава трговине људима јесу деца, а да у више од 70 одсто случајева жртве чине жене и девојке.

„Тај феномен је страшан, а организација „Атина" је прави јунак у борби против трговине људима, јер помаже жртвама да започну нови живот", констатовао је он у изјави Танјугу.

Казао је да због тога није случајно одлучено да се у фокус поводом Дана борбе против трговине људима, стави ова организација, јер она даје велики допринос, а Амбасада је одлучна да помогне.

„Ми смо партнери са организацијом „Атина", али и Министарством рада, запошљавања, борачка и социјална питања, Министарством унутрашњих послова и правосуђа, јер свака институција има улогу коју треба да игра у спречавању трговине људима", поручио је он. Скат је, упитан шта Србија може још да учини да буде ефикаснија у борби против трговине људима, рекао да свака земља може бити још боља, укључујући Србију, али и земља из које долази САД.

Министар Ђорђевић је истакао да Србија чини све и да ће чинити и убудуће напоре у борби против трговине људима.

Рекао је да се нада да ће за то идуће године располагати већим средствима.

„Модерно ропство треба да се искорени. Не желимо да Србија буде једна од земаља у којој је присутно модерно ропство“, рекао је Ђорђевић.

Указао је да је за Србију отежавајућа околност то што је на мигрантској рути, јер та чињеница повећава ризик од трговине људима.

Ђорђевић је подвукао да постоје модалитети и примери праксе у свету и Европи како је могуће водити ефикасну борбу против трговине људима.

Он је посебно изразио задовољство радом невладине организације „Атина“ и „Багел Бејгел шопа“, рекавши да је идеја да се кроз социјално предузетништво финансира рад организације и помогне онима којима је потребна помоћ, те да се корисници центра врате у нормалан живот.

Шефица организације „Атина“ Јелена Хрњак казала је да је данашњим саговорницима пренела препоруке које би било добро да Србија спроведе како не би више била на листи земаља које прати због овог проблема Стејт дипартмент.

Рекла је да су те препоруке везане за усвајање националне стратегије и Акционог плана, побољшање идентификације жртава, која је практично сада мања него што је раније била.

Такође ту су, како је додала, и различита питања везано за кривично гоњење и заштиту жртава на суду, јер се оне још увек током судског поступка застрашују.

„Морају да се суочавају са трговцима много пута, а судски поступци трају доста дуго, иако су начињени већ напори у правом смеру. То је што желимо да променимо. Треба радити више на економсклом оснаживању жена и девојчица које су преживеле овај вид насиља, кроз давање шансе да се развијају, да буду самосталне и независне, при чему је образовање једно од ствари које треба да се побољша“, објаснила је Хрњак.

Истакла је да сви системи треба да препознају проблем као свој и да заједничким напорима покушамо да направимо неке промене за особе у нашем друштву које нису имале једнаке шансе и нису равноправне са свима у друштву.

Министар Ђорђевић, амбасадор Скат, амбасадорка Аустралије Јулија Финеј, стална координаторка УН у Србији Карла Робин Херши, заменица тужиоца Тамара Митровић и заменик тужиоца за организовани криминал Горан Јовић обишли су данас „Багел Бејгел шоп“.

Ради се о социјалном предузећу удружењу „Атина“, чији профит служи програмима опоравка за жртве трговине људима које води ова организација.

У оквиру „Багел бејгел“ радње кориснице Атининих програма имају редовну праксу и стичу знање и искуства која им помажу у даљем проналажењу посла.

Аутор:
Пошаљите коментар