overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија спасила орла крсташа, полетели Душко и Лилика

11.07.2017. 09:33 16:52
Пише:
Извор: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Финале првог програма чувања гнезда орла крсташа у Србији успешно је завршен, а “Дневник” је добио част да први објави ову информацију.

Наш једини пар сада има два младунца који су за викенд излетели и напустили гнездо у Специјалном резервату природе “Пашњаци велика дропља”, који се простире на подручју општина Кикинда и Чока.

Додуше, гнездо из ког су се винули у свој први лет није оно у коме су се излегли. Да би се пројекат успешно окончао, морало је да се направи и гнездо јер је старо, заједно са дрветом, срушено у олуји 22.јуна.

Због приступачности гнезда ситуација је била јако осетљива.

"Бојали смо се крађе младунаца који су веома вредни, као и узнемиравања, па је зато прича држана у тајности, а чувари су даноноћно били уз птице", каже Милица Мишковић, координаторка пројекта „Заштита орла крсташа у Панонској низији путем смањења стопе морталитета коју узрокују људи" који се спроводи у оквир Pannon Еагле ЛИФЕ пројекта.

У суботу преподне први је винуо крила Душко, да би пар сати касније исто учинила и Лилика.

"Од првог марта ове године пратили смо једини преостали гнездећи пар крсташа у Србији. Наш задатак, поред праћења птица и прикупљања података о њиховом понашању, био је пре свега да омогућимо неометану инкубацију и одгој младих, без ометања људи у кругу од километар око гнезда", каже Милица.

Чувари су гнездо надзирали скоро четири месеца, спречавајући пољопривреднике, ловце, али и друге животиње, да угрозе младунце.

"Док смо нестрпљиво чекали тај крајњи исход нашег труда и дан када ће се наши орлићи усудити да полете, десила се јака олуја током ноћи, 22. јуна, када је стабло канадске тополе на коме је било гнездо крсташа, попустило под јаким ветром и обилним падавинама и срушило се", каже Милица и додаје да су два младунца, Душко и Лилика, у деветој недељи, неспремни за лет, остали без гнезда.

На срећу, Pannon Еагле чувари били су на лицу места, спремни да реагују.

"Анита Сучић и ја тај дан смо биле у чуварској смени и након интензивне претраге крошње пронашле смо непомичне младунце у палом гнезду. У помоћ су нам стигли локални чувар Раденко Цвеј и ветеринар из Новог Кнежевца Атила Агоштон, који су били од велике помоћи", прича Милица и додаје да су родитељи упорно кружили изнад њих. Оба младунца је прегледао ветеринар и једина шанса им је била да се што пре врате родитељима.

"Нажалост, нису прошли баш потпуно без последица јер је Лилика остала без једне задње kanyе. Консултације са стручњацима, и Покрајинским заводом за заштиту природе, али посебно понашање орлића и реакција на храну коју смо им дали, орасположили су нас и охрабрили да наставимо с процесом враћања младунаца на вештачко гнездо. Успели смо да се организујемо изузетно брзо и нови дом нашим крсташима пружило је вештачко гнездо роде, заједно с мобилном осматрачницом ловачког удружења", каже Милица и додаје да су вештачко гнездо надоградили гранама пале тополе с намером да буде што адекватније за наше младунце.

Таква конструкција постављена је на локацију prеthodnog гнезда, непосредно поред обореног стабла. Након што су добили свој ручак и прстенове, младунци су смештени у ново гнездо.

"Одмакли смо се довољно, како не бисмо били сметња родитељима, али смо остали на посматрачкој позицији да испратимо ситуацију. Од тог тренутка наши чувари нису скидали поглед с младунаца", каже Милица Мишковић и додаје да је, када су спазили да се женка спушта са пленом на постављену платформу, било јасно да су младунци поново под родитељском бригом.

"Стабло на коме је било гнездо била је канадска топола и зато се лако срушила у овим условима", каже координатор пројекта Милица Мишковић и додаје да би храст у ту сврху био одличан, као и врсте дрвећа с овог поднебља.

Пројекат спроводи Друштво за заштиту и проучавање птица у сарадњи с Покрајинским заводом за заштиту природе, а у оквиру Pannon Еагле ЛИФЕ пројекта.

Маша Стакић

Аутор:
Пошаљите коментар