clear sky
26°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тешко се излази из канџи зеленаша

06.07.2017. 08:41 08:45
Пише:
Извор: pixabay.com

НОВИ САД: Недавно је пажњу јавности привукло неколико случајева изнуда.

Пре свега, ових дана поднета је кривична пријава против телевизијског водитеља и спортског новинара Дејана Анђуса (48), који је ухапшен је под сумњом да је рекетирао једну особу која га је пријавила за покушај изнуде, саопштио је МУП.

Из полиције наводе да је Анђус ухапшен „одмах након што је од оштећеног грађанина преузео коверту у којој је било 30.000 евра”.

Није редак случај да жртве тог вида криминала прекрате себи живот, а међу њима често се нађу грађевински инвеститори и људи склони коцки. Прекјуче је Слађана Богдановић (59), мајка Зорана Богдановића (34) који се на Видовдан обесио у својој кући у једном месту код Пожаревца изјавила да су њега у смрт одвели зеленаши. Он је оставио опроштајно писмо у којем је објаснио да је дигао руку на себе због дугова зеленашима, објавили су јуче неки београдски медији.  

Иначе, на подручју Полицијске управе у Новом Саду од почетка ове године евидентирано је 13 кривичних дела изнуде, од којих је седам било с непознатим починиоцем. Ефикасним оперативним радом, припадници МУП-а у Новом Саду расветлили су сва таква кривична дела.

У првих шест месеци лане, на поменутом подручју евидентирано је десет кривичних дела изнуда, од којих шест с непознатим починиоцем. Расветљено је пет, односно 83,3 процената, саопштила је јуче за „Дневник” новосадска Полицијска управа.

У сећању је случај када је у ефикасној акцији Криминалистичке полиције у Петроварадину ухапшен М. Ј. (50) из Старе Пазове, под сумњом да је извршио кривично дело изнуде. Окривљени се терети да је од једног оштећеног грађевинца, на име непостојећег дуга, у неколико наврата примио око три милиона динара. Осумњични је већ робијао више година због препада своје екипе уз коришћење лажних полицијских униформи, регистарских и других ознака на Иришком венцу, када су отели дневни пазар НИС-а.

У првих шест месеци лане, у јужној Бачкој било је десет изнуда, од којих шест с непознатим починиоцем

вих месеци у новосадском Вишем суду у току су главни претреси због неколико таквих дела. Иначе, у ставу 1 члана 214 Кривичног закона наводи се да ће се онај ко у намери да себи или другом прибави противправну имовинску корист силом или претњом другом да нешто учини или не учини на штету своје или туђе имовине, казнити затвором од једне до осам година, али у другим ставовима запрећена је и знатно оштрија казна.                       

Проценат расветљавања таквих дела на подручју новосадске Полицијске управе за последње две године је веома висок у односу на европске стандарде. Односно, бар око четири петине је решено, с тим што у полицији наглашавају да није реткост да се неки од тих злочина расветле и доста времена после извршења.

Грађанима ваља напоменути да, ако неко покуша да им изнуди новац, обавезно такав случај пријаве полицији.

„Ми ћемо то решити. Обично је реч о томе да неко представља да има фиктивне уговоре о позајмици, дуговима, а заправо је реч о нереалним и ненормалним каматама. Изгредници су из често из околине Новог Сада, али и из региона. Новац троше на живот на високој нози и куповину покретне и непокретне имовине, без које ипак остају након пресуда“, наглашавају новосадски оперативци надлежни за такве ситуације.


Закаснеле реакције

Доста оштећених не сарађује док не остане готово без ичега. Тек кад је некоме живот угрожен и после финансијске исцрпљености, случај се пријављује. Иначе, под шапом зеленаша који изнуђују новац најчешће је прљав новац зарађен нелегалним пословима. Просечно се позајмљује од 1.000 до 50.000 евра, уз камате око десет одсто месечно до шест месеци или године.

Људи из дужничког ропства покушавају да изађу на различите начине, али, нажалост, често се као решење намеће самоубиство.


Наш саговорник објашњава да се жртва и изгредник често упознају због позајмице, тако што је оштећени, а често успешан

пословни човек, и то из грађевинског сектора, трговине, угоститељства.... који има фирме.

„После вишеструког враћања позајмице у много већем износу, потражују се, понекад, брутално за непостојећи дуг и обавезе. Због тога апелујемо на грађане да не улазе наивно у такве ситауације, договоре и уговоре с таквим лицима ради привременог решавања својих проблема, а заправо улазе у коло које нема краја. Они уз претње члановима породице инистирирају на томе да им се легално препишу некретнине и станови, уз уредно потписане уговоре код нотара или у суду. Тешко је изнуду процесуирати, а неретко је реч о вишемилионским износима“, каже наш саговорник.

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар