overcast clouds
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сахрањен дечак страдао у саобраћајки у Бугарској

22.06.2017. 17:32 20:45
Пише:
Фото: Дневник (Ф.Бакић)

Четрнаестогодишњи Милош Макша сахрањен је на Централном гробљу у Врбасу у присуству многобројних рођака, комшија и пријатеља. Милош је погинуо у недељу у Бугарској када је с родитељима и братом кренуо на летовање у Грчку.

Врбаско гробље било је премало да прими све који су дошли да испрате Милоша на вечни починак.

Брат Михајло (17) још увек је у шоку и не може да поверује да је изгубио млађег брата. У неверици је кршио руке, док га је рођак тешио.

“Каква туга, Михајло не може да дође себи од када је чуо за несрећу. Само да му родитељи преживе“, тихо изговара старија жена које је пријатељ породице страдалог дечака.

Опело, које је почело у 16 часова, држали су свештеници Српске православне цркве.

 По речима наставника ОШ „Петар Петровић Његош” у Врбасу, где је дечак похађао седми разред, остало је сведочанство које страдали Милош никада неће преузети. Они кажу да је био дивно, добро дете и добар ђак, и да је велика трагедија што је тако млад изгубио живот.

“Вест о Милошевој трагичној смрти све нас је затекла на самом почетку летњег распуста, којем смо се радовали. Сада радости више нема. Требало је да израсте у доброг човека. Довољно је само тренутак да изгубимо највећу вредност – а то је живот. Од свега за Милошем оста само неизмерна туга. Почивај у миру, Милоше!”, рекао је у опроштајном говору један од Милошевих наставника, и додао да његова клупа остаје празна.

У тужној поворци од капеле до гробног места испратили су га и другари из ОШ „Петар Петровић Његош”. Милошеве другарице опростиле су се од свог друга остављајући по једну белу ружу на његову вечну кућу.

Један од пријатеља породице Макша се захвалио Општини Врбас на несебичној помоћи, а многобројни пријатељи и родбина опростили су се од Милоша, који је сахрањен у белом ковчегу. Неутешни су били деда Иштван, баке Вида и Нада, ујак, тетке… Њихов очај није оставио равнодушним никога. На врбаском гробљу, сузе, туга, бол… 

Подсетимо, стравичан директни судар два аутомобила догодио се у недељу око подне на магистралном путу од Софије ка граници с Грчком. У „хонди” новосадских регистарских таблица били су Иштван (40) и Дравка (39) Макша са синовима Милошем (14) и најмлађим Марком (5). Милош је изгубио живот, а Марко је задобио потрес мозга.

Како смо чули од комшија, мали Марко стигао је с тетком Маријом у Врбас, где га је дочекао најстарији брат Михајло, који је игром случаја избегао саобраћајну несрећу јер није кренуо с родитељима и браћом на море. Михајло, како кажу рођаци, одбија да прихвати да му је брат Милош страдао.


Отац у нишкој болници, мајка у Софији

Милошев отац Иштван Макша (40) транспортован је из болнице у Благоевграду у Клинички центар у Нишу. На пријему је био стабилних животних функција. Он ће бити ту до даљег, док се потпуно не стабилизује и док му се не побољша здравствено стање.

Он је задобио тешке телесне повреде: крварења у стомаку због повреде јетре и слезине, у грудном кошу због повреда ребара, прелом грудне кости и контузију плућа. И даље је на механичкој вентилацији, али његово стање је тренутно стабилно и није животно угрожен, преносе медији.

Дравка Макша (39), мајка страдалог дечака, има тешке телесне повреде, оперисана је и задржана у болници „Пирогов” у Софији, која важи за најбољу у Бугарској. Она је задобила повреде вратних пршљенова, чела и отворени прелом ноге.

Ни Иштван ни Дравка не знају да им је средњи син изгубио живот у трагичној несрећи која им се догодила на путу ка мору.


Рођаци породице Макша морали су да одлуче о сахрани јер родитељи то нису могли због тешког стања и није било извесно када би то могли учинити.

Један комшија забринуто се пита шта ће се догодити када се Милошеви родитељи пробуде из коме и сазнају да њиховог анђела више нема.

“Тешко ће прихватити губитак детета“, коментарише комшија породице Макша.

Д. Николић

 

Аутор:
Пошаљите коментар