overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Привреда и економски развој приоритети и нове владе

22.06.2017. 14:48 16:43
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Мандатарка и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је данас да ће новој влади привреда и економски развој остати један од кључних приоритета за опоравак Србије.

Она је на конститутивној седници Скупштине Привредне коморе Србије (ПКС) рекла да је Министарство на чијем је челу увек било важно за привреду, јер је деловало на одређивање државне управе и локалне самоуправе као партнера привреди.



Брнабић каже да и као премијер намерава да ради на формирању државе која ће бити још ефикаснија за грађане и привреду.



Изразила је очекивање да ће нова влада имати још снажније и боље партнерство са ПКС, указујући на значај привреде.



"Након што смо постигли макроекономску стабилност, фискалну консолидацију, након што је prеthodna влада под Александром Вучићем, успела у тешком задатку да окрене Титаник са санте леда ка сигурном курсу, а налазили смо се три месеца од банкрота, сада на много стабилнијој основи, са суфицитом, влада може да ради много боље ствари за привреду", навела је.



Говорећи о Министарству државне управе и локалне самоуправе рекла је да је оно успело да смањи државни апарат реформом државне управе за 39.473 службеника.



„Ово смањење државног апарата резултирало је уштедама у буџету, а само прошле године уштеђено је 43 милиона евра. Укупно од почетка реформе, 2013, уштеда износи 180 милиона евра. Реч је о новцу грађана и привреде", рекла је Брнабић.



Додала је да остварене уштеде сада могу бити преусмерене у инвестирање у важније ствари као што су социјала, привреда и здравство.



Сада, како је указала, улазимо у другу фазу реформе државне управе, а она предвиђа реорганизацију јавне управе.



„Више нема вишка људи, али они могу бити боље распоређени, пре сврега у просвети, здравству и социјалној заштити. Ту можемо боље да таргетирамо и бољу услугу да пружимо“, уверена је Брнабић.



Истакла је да је електронска управа веома важна и да је треба проширити.



„Као влада видимо е-управу као одговор на важна питања - ефикасност, транспарентност и борбу против корупције. Само е-управом можемо да направимо ефикасну јавну управу“, подвукла је она.



Брнабић је казала да су се резултати видели кроз увђење електронске грађевинске дозволе и других сервса.



Изразила је задовољство што се кончано кренуло у посао завршетка јединственог адресног регистра, у чему је веома важна сарадња са локалном управом.



„Ту је огромна шанса коју имамо да средимо живот за све грађане и привреднике и имамо државу која функционише, у добром стању, са могућношћу даље надограње“, подвукла је Брнабић.



Рекла је да је свесна да је архивирање ужасан проблем за привреду, те казал да ће на томе радити са Министарством за трговину, телекомуникацију и туризам.



„Радујем се дану када будемо увели електронску архиву, електронски потпис и слично. Ми смо на корак од тога“, рекла је Брнабић.

Надам се подршци Народне скупштине
Брнабић је изразила наду да ће јој Народна скупштина дати подршку и да ће имати част да буде председница Владе.
"Једва чекам да се ти протоколи заврше. То није део посла у којем уживам", казала је Брнабић у излагању на конститутивној скупштини ПКС.



Брнабић је рекла да једва чека да почне са послом и ради за добробит Србије.

Указала је да је њено Минситарство имало важну улогу у борби против све економије, јер покрива многе сегменте у оквиру владе, између осталих и инспекције.



„Ми смо било задужени за координацију свих инспекцијских служби и зато знам колико је важна инспекција у борби против сиве економије. Нама је важно да привредницима који поштују све законе, плаћају порезе, и сваком смислу су друштвено одговорни, омогућимо макар да имају фер третман на тржишту“, рекла је Брнабић.



Казала је да је од почетка пуне примене Закона о инспекцијском надзор укупан број новорегистрованих предузетника скочио за 17 одсто, што значи а је пуно предузећа и предузетника који су пословали у сивој зони прешло у легалну.



Држава је раније стимулисала ненадлежношћу инспекција сиву економију, констатовала је она.



Такође је регистровано и смањење одјављивања предузетника и предузећа за 15 одсто, као и веће пријављење радне снаге, што је псоледица свега тога, казала је она.



Четврта индустријска револуција и дигитализација значиће много влади, најавила је она и додала да ће Влада настојати да са ПКС разговара као са партнером о свим питањима из привреде.



Председник Скупштине ПКС Милош Ненезић, директор крушевачког „Трајала“ рекао је да су у протекле три године органи Коморе, на челу са председником Марком Чадежом донели праве резултате.



„Очигледно је да је ПКС направила занчајан искорак, који привредници позитивно оцењују и препознају комору као заступника својих интереса“, нагласио је он.

Аутор:
Пошаљите коментар