clear sky
21°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ко ће гласати за Ану Брнабић, а ко неће...

18.06.2017. 15:48 15:51
Пише:
Извор: Tanjug (Tanja Valić)

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић разговараће сутра, како је најављено, са посланичком групом СНС, а тема је - подршка његовом предлогу за мандатара Ани Брнабић.

"У веома смо тешкој ситуацији око формирања стабилне већинске подршке и целу недељу ћемо искористити за обезбеђивање те већине. Са сигурношћу могу да кажем да ће седам посланика Јединствене Србије гласати против, више њих из СНС није сигурно како ће гласати, а предлог неће подржати ни Муамер Зукорлић", навео је високи функционер напредњака Небојша Стефановић. 



Тако је мандатарка, иначе ванполитичка личност, у само неколико дана била суочена са готово плебисцитарном подршком јавности у Србији, али и у свету, ако је судити по водећим светским медијима, а потом са чињеницом да њено место на челу српске владе ипак пресудно зависи од оног ко је и предложио, Александра Вучића. 



Како, дакле, формално, у парламенту, стоји у овом тренутку Ана Брнабић?



Опозиција најављује да ће гласати против, иако није сигурно колико јој иде на руку могућност да евентуални неизбор премијера у законским роковима, до 30. јуна, доведе до ванредних парламентарних избора.



За избор новог премијера потребно је да гласа већина од 250 посланика, односно 126. 



Посланичка група СНС има 102 посланика, СПС 22, СДПС десет, ПУПС девет и Јединствена Србија шест. 



Посланицка група Покрет социјалиста-Народна сељацка странка-Уједињена сељачка странка има пет посланика.



Посланичка група Савез војвођанских Мађара - Партија за демократско деловање има такође пет посланика, од којих су Балинт Пастор, Елвира Ковач, Золтан Пек и Арпад Фремонд из СВМ, а Фатмир Хасани из PDD.



Владајућу коалицију подржава и пет самосталних посланика - Муамер Зукорлић и Јахја Фехратовиц из Бошњачке демократске зајединице, као и Дубравка Филиповски, Младен Грујић и Драган Јовановић.



Од тог броја треба одузети шест "Палминих" посланика.



Зукорлић се, према Танјуговим инфоирмацијама, "још премишља", те у случају да се реши да не гласа - треба одзети и његов и Ферхатовићев глас.



Социјалисти су данас најавили да ће подржати одлуку шефа државе да Брнабићки повери мандат за састав нове владе.



Са ЈС, кажу, још нису разговарали, а Стефановићеву поруку да "ово није само питање подршке Ани Брнабић, већ и председнику Вучићу" помало релативизују оценом Ивице Дачића да "није такав ниво њихове одлуке". 



Ипак, каже Дачић, мора се водити рачуна о целом контексту, без обзира на персонално питање ко је је мандатар и ко ће бити премијер, реч је о дубљим и, у основи, темељитијим политичким односима, те свакако треба имати у виду да је реч о предлогу Александра Вучића. 



Остали коалициони партнери "листом" су дали подршку Вуцићевом предлогу, тако да оне који евентуално неће гласати за Брнабићку треба "тражити" у редовима најјаче странке у Србији, која последњих година с њим на челу редовно и убедљиво побеђује на парламентарним изборима.



Министар и члан Председништва СНС Бранислав Недимовић у међувремену је рекао да су јуче одржане седнице београдског, новосадског и сремскомитровачког одбора СНС, и да су чланови странке пружили апсолутно пуну подршку предлогу за мандатара.



"Ми смо на Председништву (СНС) донели одлуку једногласно и овластили председника Вучића, иако је његово уставно овлашћење да предложи премијера", рекао је Недимовић.



Поводом најава Драгана Марковића Палме и Муамера Зукорлића да неће подржати Ану Брнабић за премијера, Недимовић каже да има и у СНС оних који мисле да ствари треба да изгледају другачије, иако не може "свако да буде све".



"Кад дође до формирања владе, онда порасту апетити свима", приметио је Недимовић, мислећи, ваљда, на партијске колеге.



Порука, можда, сеже и изван и даље од тог круга...

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Гласамо за Брнабић, са Палмом касније

Дачић: Гласамо за Брнабић, са Палмом касније

18.06.2017. 12:58 15:23
Зукорлић неће гласати за Ану Брнабић

Зукорлић неће гласати за Ану Брнабић

18.06.2017. 15:00 15:01
Брнабић: Најважније обезбедити стабилну већину у Скупштини

Брнабић: Најважније обезбедити стабилну већину у Скупштини

17.06.2017. 21:59 22:00