overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ј.Јоксимовић: Јасан напредак Србије ка ЕУ

14.06.2017. 17:15 17:19
Пише:
Извор: Tanjug (Zoran Žestić)

БЕОГРАД: Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је изјавила данас Танјугу да Резолуција о Србији коју је управо усвојио Европски парламент показује јасан напредак Србије ка ЕУ.

Она је рекла да је Резолуцију о Србији припремио известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер уз све амандмане посланика из најразличитијих партија.



Како је рекла 524 посланика је гласало за Резолуцију, 70 је било против, а 70 уздржаних, што показује велики консензус у ЕП.



"Ту су најразличитије партије из свих земаља ЕУ, и десно и лево оријентисаних социјадемократа и зелених и народњачких партија које су најбројније. Према томе, консензус је постигнут у погледу оцене да је Србија добро напредовала на путу европских интеграција, посебно у области економских реформи, борбе против корупције и владавине права”, рекла је Јоксимовић.



Како је истакла, посебно је наглашен напредак у домену регионалне сарадње и окренутости Србије ка миру и дијалогу, што је посебно вредновано. 



"Та окренутост Србије ка миру и дијалогу и спремност Србије на разговор, посебно у регионалном контексту је посебно афирмативно оцењена. ЕУ као модел постоји управо на приципу дијалога и компромиса и проналажења ресења која су добра за све. Тако се посматра и реигонална сарадња, јер ако нисте спремни да разговарате са онима који су вам у најближем комшилуку, онда се поставља питање да ли ћете бити спремни да у оквирима ЕУ функционишете на тај начин", рекла је Јоксимовић.



"Резолуција третира и бројне друге области. Предоминантно је известилац Мекалистер успео да обједини сва та различита мишљења, па преовлађује позитиван тон ове резолуције о Србији, што мислим да је још једна позитиван сигнал", навела је. 



Она је навела да је Мекалистер урадио добар посао, али да је, пре свега, Србија та која је урадила добар посао, што се види у тексту Резолуције.



Јоксимовић је додала да је улога известиоца да све те различите амандмане и ставове различитих посланика артикулише и да направи неку врсту компромиса и да то ослика неке ставове већинских, па и мањинских политичких група у ЕП.



Према њеним речима, то није баш лак посао и Србија има заиста велику подршку и позитиван приступ Мекалистера који је из ЦДУ-у односно из партије канцеларке Немачке Ангеле Меркел.



Нагласила је и да је Мекалистер врло утицајан у ЕП, што је, како каже, добро за наш пут ка европским интеграцијама.



Јоксимовић је навела и да је Резолуција избалансирана и да је посебно истакнуто да Србија на врло јасан начин напредује на путу ка ЕУ.



"То је за наш имиџ јако важно. Не треба потценити слику коју други имају о нама као земљи и као народу о спремности за за спровођење реформи...Комесар Хан је јуче током дискусије врло афирмативно говорио о европском путу Србије, али оно што је посебно похваљено јесу економске реформе”, прецизирала је Јоксимовић. 



Посебно се цени, нагласила је, макроекономска стабилност коју је Србија постигла у prеthodnom периоду, а што су констатовали европски партнери.



Она је поновила да је оно што је бивши премијер и сада председник Србије Александар Вучић урадио изузетно добро оцењено.



"То је добро за укупну слику коју ми као земља и народ шаљемо у ЕУ и свет", казала је Јоксимовић.



Она додаје да је позитивно оцењено то што је Србија започела борбу против корупције, шта је урадила и ради на реформи правосуђа, у сфери медијских закона...али и да на тим пољима и даље треба да се ради.



"То су све ствари које су проблематичне и у многим земљама ЕУ и то није само специфично за Србију" указала је Јоксимовић.



Говорећи о делу који се тиче дијалога Београда и Приштине, Јоксимовић је подвукла да су посланици ЕП приметили да Србија није била та која је провоцирала нестабилност и неку врсту застоја у дијалогу који се десио и да је управо због тога наглашено да обе стране морају да испуњавају своје обавезе укључујући и успостављање Заједнице српских општина.



"Врло је важно што је то нарочито подвучено, што је једна од најважнијих ствари за нашу страну и разлог вођења дијалога. Очекујемо да Приштина у наредном периоду што више преузме и испуни све обавезе у вези са ЗСО”, навела је она.



Европски пут значи укупан развој нашег друштва и усвојена Резолуција је добар сигнал за стабилност европског пута и добре трасе којом се Србија креће, закључила је Јоксимовић.

Аутор:
Пошаљите коментар