broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић ступио на дужност, обећао богатију и срећнију Србију

31.05.2017. 12:17 20:03
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Новоизабрани председник Србије Александар Вучић  је на свечаној седници у Скупштини положио заклетву, ступивши тим чином званично на функцију шефа државе.

Од свог prеthodnika Томислава Николића преузео је, осим дужности, и државни печат и председничку заставу, а испред здања на Андрићевом венцу први пут је примио рапорт од начелник Генералштаба Љубише Диковића.

“Моје је да Србију, нашу otaybinu, наше исходиште и наш сан, учиним бољом, срећнијом, сигурнијом и богатијом земљом. Немам сумњу у то шта ми је чинити за Србију и њене грађане – морам да дам буквално све, а нећу добити буквално ништа осим суда који ће остати у историји“, казао је Вучић.

Како је додао, можда неком изгледа мало пошто историја не предвиђа санкцију, али „тај суд представља највећу опомену и упутство за све оно што морам да урадим”.

Александар Вучић је заклетву положио држећи десну руку на Уставу Србије, који је посебно израђен за ову прилику и који му је дала председница Уставног суда Весна Илић Прелић, и на Мирослављевом јеванђељунајстаријој српској књизи

Александар Вучић је заклетву положио држећи десну руку на Уставу Србије, који је посебно израђен за ову прилику и који му је дала председница Уставног суда Весна Илић Прелић, и на Мирослављевом јеванђељу – најстаријој српској књизи. Председник Србије изговорио је заклетву која гласи: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић, Тања Валич

Полагањем заклетве почео је да тече петогодишњи мандате првог човека државе. Вучић је за председника изабран у првом кругу избора 2. априла с освојених око 56 одсто гласова, односно подршком више од два милиона бирача.

Свечаном полагању заклетве присуствовали су чланови Владе Србије, рукводство РС, с председником Српске Милорадом Додиком на челу, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници дипломатског кора, верских заједница и јавног и културног живота Србије, бивши председници Србије и СРЈ Милан Милутиновић и Зоран Лилић.

Након полагања заклетве, Вучић је захвалио свим prеthodnim председницима Републике Србије који су дали свој допринос просперитету Србије, а посебно Томиславу Николићу, који је подржао мере Владе на путу ка опоравку.


Не могу сам, треба нам заједништво

Вучић је навео да ће од Владе и Скупштине тражити да се убрзано наставе реформе, међу којима су у правосуђу вероватно најнеопходније, али никако и једине. Сви заједно, казао је, треба да наставимо свакодневне промене у сваком сегменту нашег јавног живота, да бисмо, у најскорије време, могли с правом и мирно да кажемо – ми, Србија, јесмо и Европа и свет.

“Колико год да желим јаку, сигурну и богату Србију, не могу до ње сам. Потребна нам је енергија, снага, воља и јасна визија такве Србије, у сваком њеном грађанину, у читавом народу који је, дајући ми овај мандат, већ одлучио да крене на тај далек и тежак пут“, рекао је Вучић у Скупштини.

У том нам је смислу, како је навео, потребно заједништво, ослобођено дневних, партијских, идеолошких и било којих других разлика, и „ја ћу, свом својом снагом, радити на томе”.


Вучић је рекао да не може да нађе довољно речи да објасни страх и наду које осећа док преузима дужност председника.

Како је рекао, нема никакву сумњу у то шта нам је чинити, а то, између осталог, подразумева да ће кренути по региону тражећи нову шансу за све који живе на овом терену, с поруком „да смо доста давали смрти, те да је време да дамо живот животу, да је доста рушења на Западном Балкану, време је да градимо, да је доста да смо сви заједно стално жртве сопствених страхова, већ је време да будемо хероји, будућности у коју верујемо”.

Како је навео, „желимо да поправљамо односе с Хрватском, хоћемо даље да унапређујемо сарадњу и с Босном и Херцеговином, Албанијом, Црном Гором, Македонијом, али и Мађарском, Румунијом, Бугарском”. Наводећи да „не треба да буде сумње у европски пут којем смо се посветили”, рекао је да га настављамо, „не молећи никога ни за шта, али чврсто верујући у себе и реформе које можемо и морамо да урадимо. Опет, не због Европе, већ због нас”. Додао је и да никоме неће поћи за руком да наруши наше искрено пријатељство с Руском Федерацијом, да градимо срдачне и веома топле пријатељске односе с Народном Републиком Кином, да смо успоставили нове односе с Индијом, унапредили с Јапаном и Јужном Корејом, а да још много труда морамо да уложимо у стратешко поправљање односа са Сједињеним Америчким Државама.

Фото: ЕПА/ АНДРЕЈ ЦУКИЋ

“Онај ко не би градио пријатељство с Америком, без обзира на наше разлике по питању Косова и Метохије, чинио би велику грешку и направио би огромну штету нашој Србији. То, свакако, нећу да учиним“, поручио је Вучић.

Нови председник Србије је окупљеним грађанима који су га дочекали и испратили испред Дома Народне скупштине поручио да је поносан „на све резултате које смо заједно постигли, на сваки километар пута, на стотине мостова које смо изградили, на хиљаде радних места које смо отворили. И још много посла је пред нама, што морамо заједно да урадимо”.

“Зато што, а рекао је то Лао Це, то што те неко воли, даје ти снагу, а то што ти некога волиш, даје ти храброст. А ја ову земљу волим изнад свега. И то ће ме чинити веома храбрим председником. Све остало на мени је да заслужим“, закључио је нови председник Србије.

Обраћању председника није присуствовао део опозиционих посланика, а неки нису ни дошли на седницу.

С. Станковић

 

Свечано, с химном и породицом

Цео рашњи протокол био је у свечаној атмосфери и у духу традиције. Свечана седница почела је интонирањем химне „Боже правде”, а завршена је звуцима популарне песме „Востани, Сербие”. Председник Србије је, након што је напустио Скупштину у пратњи гардиста, стигао на своје ново радно место на Андрићевом венцу. Ту се поново поздравио с досадашњим председником Николићем, који му је у Свечаној сали уручио знамења шефа државе. Примајући их, Вучић је пољубио председничку сидарту.

Испред зграде на Андрићевом венцу уприличена је смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије – Копнене, РВ и ПВО и Речне флотиле, а начелник Генералштаба Љубиша Диковић поднео је рапорт новом председнику и известио га да је стање у земљи редовно. Осим војске и гардиста, Вучића су дочекали и омладинци обучени у народну ношњу.

Свечаности у Скупштини присуствовала је и Вучићева породица – родитељи, син Данило и ћерка Милица. Током преузимања дужности, он је често гледао у њиховом правцу, ка галерији, а након потписивања заклетве послао им је пољубац

Он је рекао да је лично све постигао, да је у Скупштину Србије  дошао с децом, а да је „све што је могло да се победи – победио”.

Аутор:
Пошаљите коментар