Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić stupio na dužnost, obećao bogatiju i srećniju Srbiju

31.05.2017. 12:17 20:03
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je na svečanoj sednici u Skupštini položio zakletvu, stupivši tim činom zvanično na funkciju šefa države.

Od svog prethodnika Tomislava Nikolića preuzeo je, osim dužnosti, i državni pečat i predsedničku zastavu, a ispred zdanja na Andrićevom vencu prvi put je primio raport od načelnik Generalštaba Ljubiše Dikovića.

“Moje je da Srbiju, našu otaybinu, naše ishodište i naš san, učinim boljom, srećnijom, sigurnijom i bogatijom zemljom. Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane – moram da dam bukvalno sve, a neću dobiti bukvalno ništa osim suda koji će ostati u istoriji“, kazao je Vučić.

Kako je dodao, možda nekom izgleda malo pošto istorija ne predviđa sankciju, ali „taj sud predstavlja najveću opomenu i uputstvo za sve ono što moram da uradim”.

Aleksandar Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđeljunajstarijoj srpskoj knjizi

Aleksandar Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi. Predsednik Srbije izgovorio je zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić, Tanja Valič

Polaganjem zakletve počeo je da teče petogodišnji mandate prvog čoveka države. Vučić je za predsednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila s osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

Svečanom polaganju zakletve prisustvovali su članovi Vlade Srbije, rukvodstvo RS, s predsednikom Srpske Miloradom Dodikom na čelu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i javnog i kulturnog života Srbije, bivši predsednici Srbije i SRJ Milan Milutinović i Zoran Lilić.

Nakon polaganja zakletve, Vučić je zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike Srbije koji su dali svoj doprinos prosperitetu Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću, koji je podržao mere Vlade na putu ka oporavku.


Ne mogu sam, treba nam zajedništvo

Vučić je naveo da će od Vlade i Skupštine tražiti da se ubrzano nastave reforme, među kojima su u pravosuđu verovatno najneophodnije, ali nikako i jedine. Svi zajedno, kazao je, treba da nastavimo svakodnevne promene u svakom segmentu našeg javnog života, da bismo, u najskorije vreme, mogli s pravom i mirno da kažemo – mi, Srbija, jesmo i Evropa i svet.

“Koliko god da želim jaku, sigurnu i bogatu Srbiju, ne mogu do nje sam. Potrebna nam je energija, snaga, volja i jasna vizija takve Srbije, u svakom njenom građaninu, u čitavom narodu koji je, dajući mi ovaj mandat, već odlučio da krene na taj dalek i težak put“, rekao je Vučić u Skupštini.

U tom nam je smislu, kako je naveo, potrebno zajedništvo, oslobođeno dnevnih, partijskih, ideoloških i bilo kojih drugih razlika, i „ja ću, svom svojom snagom, raditi na tome”.


Vučić je rekao da ne može da nađe dovoljno reči da objasni strah i nadu koje oseća dok preuzima dužnost predsednika.

Kako je rekao, nema nikakvu sumnju u to šta nam je činiti, a to, između ostalog, podrazumeva da će krenuti po regionu tražeći novu šansu za sve koji žive na ovom terenu, s porukom „da smo dosta davali smrti, te da je vreme da damo život životu, da je dosta rušenja na Zapadnom Balkanu, vreme je da gradimo, da je dosta da smo svi zajedno stalno žrtve sopstvenih strahova, već je vreme da budemo heroji, budućnosti u koju verujemo”.

Kako je naveo, „želimo da popravljamo odnose s Hrvatskom, hoćemo dalje da unapređujemo saradnju i s Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom”. Navodeći da „ne treba da bude sumnje u evropski put kojem smo se posvetili”, rekao je da ga nastavljamo, „ne moleći nikoga ni za šta, ali čvrsto verujući u sebe i reforme koje možemo i moramo da uradimo. Opet, ne zbog Evrope, već zbog nas”. Dodao je i da nikome neće poći za rukom da naruši naše iskreno prijateljstvo s Ruskom Federacijom, da gradimo srdačne i veoma tople prijateljske odnose s Narodnom Republikom Kinom, da smo uspostavili nove odnose s Indijom, unapredili s Japanom i Južnom Korejom, a da još mnogo truda moramo da uložimo u strateško popravljanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: EPA/ ANDREJ CUKIĆ

“Onaj ko ne bi gradio prijateljstvo s Amerikom, bez obzira na naše razlike po pitanju Kosova i Metohije, činio bi veliku grešku i napravio bi ogromnu štetu našoj Srbiji. To, svakako, neću da učinim“, poručio je Vučić.

Novi predsednik Srbije je okupljenim građanima koji su ga dočekali i ispratili ispred Doma Narodne skupštine poručio da je ponosan „na sve rezultate koje smo zajedno postigli, na svaki kilometar puta, na stotine mostova koje smo izgradili, na hiljade radnih mesta koje smo otvorili. I još mnogo posla je pred nama, što moramo zajedno da uradimo”.

“Zato što, a rekao je to Lao Ce, to što te neko voli, daje ti snagu, a to što ti nekoga voliš, daje ti hrabrost. A ja ovu zemlju volim iznad svega. I to će me činiti veoma hrabrim predsednikom. Sve ostalo na meni je da zaslužim“, zaključio je novi predsednik Srbije.

Obraćanju predsednika nije prisustvovao deo opozicionih poslanika, a neki nisu ni došli na sednicu.

S. Stanković

 

Svečano, s himnom i porodicom

Ceo rašnji protokol bio je u svečanoj atmosferi i u duhu tradicije. Svečana sednica počela je intoniranjem himne „Bože pravde”, a završena je zvucima popularne pesme „Vostani, Serbie”. Predsednik Srbije je, nakon što je napustio Skupštinu u pratnji gardista, stigao na svoje novo radno mesto na Andrićevom vencu. Tu se ponovo pozdravio s dosadašnjim predsednikom Nikolićem, koji mu je u Svečanoj sali uručio znamenja šefa države. Primajući ih, Vučić je poljubio predsedničku sidartu.

Ispred zgrade na Andrićevom vencu upriličena je smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije – Kopnene, RV i PVO i Rečne flotile, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podneo je raport novom predsedniku i izvestio ga da je stanje u zemlji redovno. Osim vojske i gardista, Vučića su dočekali i omladinci obučeni u narodnu nošnju.

Svečanosti u Skupštini prisustvovala je i Vučićeva porodica – roditelji, sin Danilo i ćerka Milica. Tokom preuzimanja dužnosti, on je često gledao u njihovom pravcu, ka galeriji, a nakon potpisivanja zakletve poslao im je poljubac

On je rekao da je lično sve postigao, da je u Skupštinu Srbije  došao s decom, a da je „sve što je moglo da se pobedi – pobedio”.

Autor:
Pošaljite komentar