broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српске стонотенисерке с инвалидитетом одбраниле наслов светских првакиња

29.05.2017. 12:53 12:59
Пише:
Извор: Илија Ђурашиновић

Српске стонотенисерке с инвалидитетом одбраниле су наслов екипних светских првакиња у класи Т 4-5, освојен пре три године у Пекингу. Тада су светски трон покориле Борислава Перић Ранковић, Нада Матић и Зорица Попадић.

Сада је на светској смотри у Словачкој Зорицу заменила леворука Кристина Аранчић, којој је ово било прво велико такмичење. Све три играчице чланице су новосадског Спина.

„Успеле смо да одбранимо наслов из Пекинга, сада у нешто измењеном саставу. Додуше, било је то тешко, али смо на крају успеле“, каже Борислава Перић Ранковић, познатија по надимку Беба.

Нада Матић се надовезала да оне јесу биле фавориткиње, али да није лако одбранити титулу.

„Сви тренирају добро као и ми, све су то добре играчице. Мислиле смо да ће Тајпејке да нам праве највећи проблем, али највише су нам недаћа задале Немице. Најтеже нам је психички било да играмо с Британкама, зато што је то био одлучујући меч, који је решавао да ли ћемо бити прве, друге или треће. Али, Беба и ја смо у дублу успеле да победимо и одбраниле смо титулу.“

Млада Кристина Аранчић се одлично уклопила у екипу.

„Играла сам против Словакиња и добила сам меч максималним резултатом и задовољна сам својим наступом. Имала сам трему, јер је на Светском првенству другачија атмосфера, има више људи и јака је конкуренција. Срећом све је добро прошло. И даље ћу напорно радити и тако ћу пробати да се докажем тренерима и селектору Златку Кеслеру и надам се да ће резултати доћи“, објаснила је Кристина.

И док ће Борислава Перић Ранковић и Кристина Аранчић после Светског првенства имати прилику да се мало одморе од такмичења, Нада Матић ће учествовати на Светском купу у Немачкој, како би сакупила довољан број бодова.

„Очекујем да ће на такмичењу бити јака конкуренција, тако да ћу наредни период искористити како бих се што боље спремила. У томе ће ми помоћи и Беба, Митар, као и тренери Златко Кеслер и Лазар Куртеш. Овај турнир ми је потребан за коефицијент за Светско првенство“, истакла је Матићева.

Борислава Перић Ранковић је на то додала:

„Ми, остали, полако успоравамо темпо, али и даље тренирамо. После краћег одмора враћамо се обавезама, јер нас очекује појединачно и екипно Европско првенство, које почиње 26. септембра. Појединачно, браним злато, Нада сребро, а Митар Паликућа бронзу, док екипно Нада и ја бранимо сребро. Надамо се да ћемо поново вратити екипно злато у наше витрине, а верујемо и да ћемо појединачно остварити добре резултате. После краће паузе враћамо се напорном раду, јер то је једини рецепт за успех.“


Енерготехника Јужна Бачка уз шампионе

Пре одласка на Светски куп у Лашко, који је prеthodio Светском првенству, Стонотениски клуб особа са инлавидитетом Спин из Новог Сада потписао је спонзорски уговор са фирмом „Енерготехника Јужна Бачка“.

„Господин Драгољуб Збиљић нам је указао част да буде наш спонзор, а оно што нас радује је то да је из договора проистекло и више него што смо очекивали. Он је рекао да је купио хотел у Врњачкој Бањи који ће прилагодити особама са инвалидитетом, тако да ће од следеће године моћи да га користе параолимпијци у склопу припрема за такмичења. То нам даје велики мотив и мање размишљања о новцу, а више о тренинзима. Важно је нагласити да је ове године Град Нови Сад са градоначелником Милошем Вучевићем, као и са господином Збиљићем, омогућио да добијемо средства која клуб до сада није добијао. То нам омогућава да даље размишљамо како да се спремамо за нове изазове, а не да ли ћемо моћи да се спремамо“, рекла је Борислава.


Новосадски Спин најбољи је стонотениски клуб особа с инвалидитетом у земљи, чији такмичари су олимпијски, светски и европски прваци и освајачи најважнијих одличја са свих такмичења. Нада Матић каже да није лако одржавати imiy најбољег.

„Сви мисле да је то лако, али није тако. Иза нас стоји велики и напоран рад и многобројна одрицања. Готово да живимо у стонотениској Сали на Спенсу где тренирамо, то нам је друга кућа. Резултати долазе, тако да они покривају то што смо много одсутни и веома смо задовољни постигнутим“, закључила је Нада.

Г. Маленовић

Аутор:
Пошаљите коментар